Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik İşçi Kamu işçisi arasında 10 puan zam farkı - Sosyal Güvenlik Haberleri

        Toplam sayıları 700 bini bulan kamu işçilerinin sözleşmeleri farklı tarihlerde başlıyor. Bir kısmı ocak ayında başlarken, bir kısmı şubat, önemli bir kısmı ise mart ayında başlıyor.

        SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com

        Kamu işçileri için 2023-2024 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi geçen yıl mayıs ayında imzalandı. Sözleşme kapsamında öncelikle en düşük işçi ücreti çıplak brüt 15.000 TL’ye çıkartıldı ve bu tutarın üzerine tüm işçiler için ilk yarıda yüzde 45 oranında zam yapıldı. 2023’ün ikinci 6 ayında yüzde 15, 2024 yılında ise 6’şar aylık dönemlerde yüzde 10 oranında zam kararı alındı. Sözleşmeye göre, enflasyon toplu iş sözleşmesi zam oranını aşarsa, aşan kısım bir sonraki dönemde ücret artışlarına yansıtılıyor.

        REKLAM

        Geçen yıl imzalanan sözleşmeyle, 1 Ocak 2023 tarihinde sözleşmesi başlayan işyerlerinde en düşük çıplak brüt ücret ilk yarıda 21.750 TL oldu. Bu işçilere temmuz ayında yüzde 15 oranında toplu iş sözleşmesi zammı yapıldı ve en düşük brüt çıplak ücret 25.012 TL oldu. Temmuz – aralık döneminde enflasyon yüzde 37.57 oranında gerçekleşti. Böylece kamu işçileri için 22.57 puanlık enflasyon farkı ortaya çıktı. Sözleşmesi 1 Ocak’ta başlayan kamu işçilerinin ücretlerine bu yıl ocak ayında enflasyon farkı ve yüzde 10’luk toplu sözleşme zammıyla birlikte toplam yüzde 32.57 oranında zam yapıldı. En düşük çıplak brüt ücret 33.158 TL oldu.

        SÖZLEŞMESİ ŞUBAT VE MARTTA BAŞLAYANLARIN KAYBI İLK YARIDA TELAFİ EDİLDİ

        Sözleşmesi şubat ve mart ayında başlayan işçilerin 2024’ün ilk yarısındaki ücret zammı sırasıyla yüzde 29,07 ve yüzde 23,47 oranlarında kalacaktı. TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile HAK –İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşmelerinin ardından ek protokol imzalandı. Sözleşmesi şubat ve mart ayında başlayan işçilere de yüzde 32,57 oranında ücret zammı yapılması kararlaştırıldı. Böylece kamu işçilerinin ilk 6 aylık dönem için ücret zamları eşitlendi.

        KAMU İŞÇİLERİNDE YİNE FARK ORTAYA ÇIKIYOR

        Kamu işçilerinde bu kez daha yüksek ücret zammı farkı ortaya çıkacak. Sözleşmesi ocak ayında başlayan kamu işçilerine temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam yapıldı. En düşük brüt çıplak ücret 41.358 TL’ye yükseldi. Bu işçiler temmuz ücretlerini zamlı olarak alacaklar.

        REKLAM

        Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde temmuz ayı enflasyonu yüzde 2,77, ağustos ayı enflasyonu ise yüzde 2,17 olarak tahmin edildi.

        Enflasyon ağustos ayında yüzde 2,17’nin altında artarsa sözleşmesi mart ayında başlayan işçilerin ikinci 6 aydaki maaş zammı daha düşük düzeyde kalacak.

        Sözleşme tarihlerinin farklılığı dolayısıyla geçmiş yıllarda da 6’şar aylık dönemlerde yapılan ücret zamları arasında farklar oluyordu. Ancak, enflasyon son üç yıldaki gibi yüksek olmadığı için farklar daha az hissediliyordu. Enflasyonda düşüş sürecine girilmesi ücret zamları arasındaki farkın daha fazla artmasına yol açtı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa