Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ERZURUMve Erzincan'da kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilen İran’a ait olduğu belirlenen 12 adet çeşitli dönemlere ait tarihi eser ile Antalya Müze Müdürlüğü'nden gönderilen 42 adet sikke ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nden teslim alınan bronz sürahi, bu ülke yetkililerine törenle teslim edildi.

        Erzincan ve Erzurum’da kolluk kuvvetleri tarafından, çeşitli tarihlerde yapılan operasyonlarda aralarında Sasani dönemine ait bir kılıç, tunç ve demir çağlarına tarihlenen heykelcikler, kase, dağ keçisi figürü ve geyik figürü ele geçirildi. Yapılan incelemeler sonucu tarihi eserlerin İran’dan yasa dışı yollarla getirildiği belirlendi. Bunlara ilave olarak Antalya Müzesi'nden 42 adet sikke ile İstanbul Arkeoloji Müzesi'nden bir adet bronz sürahinin de İran kökenli olduğu belirlendi.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İran yetkili makamlarıyla irtibatı sonucu toplam 55 eser için Erzurum Arkeoloji Müzesi'nde teslim töreni düzenlendi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, 4 ayrı olayda elde edilen kültür varlıklarını, ait oldukları İran'a iade etmekten duyduğu mutluluğu ifade etti. İnceciköz, kını altın olan Sasanilere ait kılıç, 42 adet sikke, bir adet bronz sürahi ile Geç Bronz Çağı'ndan İslami döneme kadar 11 eserin bulunduğu toplam 55 kültür varlığını ait oldukları topraklara uğurladıklarını söyledi.

        İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Muhammad Ebrahimi, eserlerin ülkesine iade edilmesi sebebiyle Türkiye'ye teşekkür etti. Törende, İnceciköz ve Ebrahimi, eserlerin iadesi protokolünü imzaladı. Törenin ardından 55 adet kültür varlığı İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosluğu yetkililerine teslim edildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Erzurum İlçeleri
        Tüm Erzurum Haberleri
         Erzurum

        Erzurum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa