İşte sıra dayağı mağdurları!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un dün akşam üzeri başlayıp gece devam eden AB ülkeleri not indirimi kıyımı...
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un dün en başta Fransa ve ardından Avusturya'nın notunu indirmesi AB ülkeleri arasında paniğe neden olmuştu. Geçen sene Aralık ayında 15 AB ülkesinin kredi notunu indireceği konusunda uyarı yapan kuruluş, dün gece 9 AB ülkesinin kredi notlarını indirdi.
SARKOZY'DEN "ACİL DURUM" TOPLANTISI
Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını düşüreceği iddiası üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 3 bakanı ile acil toplantı yaptı.
AFP muhabiri, Sarkozy'nin, Başbakan Farnçois Fillon, Ekonomi Bakanı François Baroin ve Bütçe Bakanı Valerie Pecresse'i toplantı yapmak üzere ofisine çağırdığını belirtti.
Sarkozy'nin danışmanı Henri Guaino, özel Canal televizyonuna yaptığı açıklamada, kimsenin sonuçları önceden bilemeyeceğini de ifade etti.
FRANSA 3. KEMER SIKMA PLANI SUNMAYACAK!
Fransa Maliye Bakanı François Baroin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Fransa'nın notunu düşürmesiyle ilgili, ülkesinin 3. kemer sıkma planı sunmayacağını söyledi.
Baroin, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, yeni ''kemer sıkma'' planının olmayacağını belirtti.
Maliye Bakanı Baroin ayrıca, Fransa'nın uzun vadeli kredi notunun düşmesinin iyi bir haber olmadığını ancak felaket olarak da nitelendirilemeyeceğini vurguladı.
Baroin, ''Fransa'nın politikasını belirleyen derecelendirme kuruluşları değil'' dedi.
FRANSA'YA ALMANYA MOTİVASYONU!
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) kredi notunu düşürmesine rağmen Fransa'nın "iyi yolda" olduğunu söyledi.
Schaeuble, Almanya'nın Kiel kentinde yaptığı açıklamada, "Hep beraber kurallara uymalı, rekabeti güçlendirmeliyiz, bunu hep beraber yapmalıyız" dedi.
S&P'nin Fransa ile ilgili kararının Almanya'yı etkileyeceğini de ifade eden Schaeuble, "Hepimizin birbirimize sıkı sıkıya bağlı olduğunu düşünüyorum" dedi.
FRANSA BÜTÇE BAŞKANI PECRESSE: "FRANSA'NIN STRATEJİSİ DEĞİŞMEYECEK!"
Fransa Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü Valerie Pecresse, kredi notu düşen Fransa'nın stratejisinin değişmeyeceğini söyledi.
Pecresse, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''borçların azaltılması, rekabet ve muhtemel büyümeye odaklı ekonomi politikasının değişmeyeceğini'' belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) kredi notunu düşürmediği Almanya konusunda ise Pecresse, Fransa ve Almanya arasındaki ortaklığın gerekliliğini vurguladı.
FRANSA VE ARDINDAN GELENLER!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors's (S&P), dün akşam aralarında Fransa, Avusturya ve İtalya'nın da bulunduğu Euro Bölgesi'ne üye 9 ülkenin kredi notunu düşürdü.
İtalya Başbakanı Mario Monti, kredi notlarının düşürülmesine ilişkin Avrupa Birliği'nin bu duruma sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Kuruluştan yapılan açıklamaya göre, Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya'nın notları indirimden etkilenirken, Almanya ''AAA'' olan kredi notunu korudu.
S&P, Fransa ve Avusturya'nın ''AAA'' olan uzun vadeli kredi notunu birer puan düşürerek ''AA ''ya çekti, iki ülkenin kredi not görünümlerini de ''negatif' olarak belirledi.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın ''AAA'' olan uzun vadeli kredi notunu koruduğunu açıklayan kuruluş, İtalya'nın ''A'' olan uzun vadeli kredi notunu ''BBB ''ya, İspanya'nınkini de ''AA-''den ''A'ya çekti.
S&P, Portekiz'in kredi notunu ''BBB-''den ''BB''ye, Kıbrıs Rum Kesimi'nin ''BBB''den ''BB ''ya, Malta'nın ''A''dan ''A-''ye, Slovakya'nın ''A ''dan ''A''ya ve Slovenya'nın da ''AA-''den ''A ''ya düşürdü.
Kuruluş, not indirimlerine gerekçe olarak, Euro Bölgesi'nde artan sistematik riski gösterirken, negatif görünümün nedeninin ise Euro Bölgesi'ndeki olası yeni resesyon riskindeki artışı yansıttığına dikkati çekti.
Avrupalı yetkililerin son haftalarda belirledikleri politik önceliklerin Euro Bölgesini etkisi altına alan sistemik problemlere çözüm üretmekte tam olarak yeterli olmayabileceğine işaret eden S&P, aynı zamanda politikacıların bölge ülkeleri arasındaki ekonomik rekabetteki farklılıklardan kaynaklanan problemleri dikkate almadığı uyarısında bulundu.
S&P, bazı ülkeler için refinansman maliyetlerinin yüksek kalmayı sürdürebileceğinin, kredi kullanılabilirliğin ve ekonomik büyümenin daha da yavaşlayabileceğinin, finansman koşulları üzerinde baskıların devam edebileceğinin altını çizdi.
Avrupa'daki yönetişimi de eleştiren S&P, ''Avrupalı kurumların ve politikaların etkililiği, istikrarı ve görünürlüğünün, Euro Bölgesi'ndeki finansal krizin ağırlığı ve şiddeti göz önünde bulundurulduğunda gerektiği kadar sert olmadığı'' değerlendirmesinde bulundu. Standard and Poors's, geçen yıl Aralık ayı başında, 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu.
Kuruluş, Euro Bölgesinin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.
Standard and Poor's, bu karara Euro Bölgesi'nde artan sistematik stresi gerekçe göstermiş, Euro Bölgesi'nde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etmişti.
Euro Bölgesi'nin diğer iki ülkesi Yunanistan, en kötü kredi notuna sahipken Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notu da izleme altında bulunuyor.
Euro Bölgesi'nin üye 17 ülkenin S&P'deki uzun vadeli kredi notları ve görünümleri şöyle:
Ülke kredi notu not görünümü
----- ------------ --------------
Almanya: AAA durağan
Avusturya AA negatif
Belçika AA negatif
Kıbrıs Rum Kesimi BB negatif
İspanya A negatif
Estonya AA- negatif
Finlandiya AAA negatif
Fransa AA negatif
Yunanistan CC negatif
İrlanda BBB negatif
İtalya BBB negatif
Lüksemburg AAA negatif
Malta A- negatif
Hollanda AAA negatif
Portekiz BB negatif
Slovakya A durağan
Slovenya A negatif