Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Işık, yerli otomobilin özelliklerini açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Yerli otomobil hangi aşamada? Üretim ne zaman başlayacak? Özellikleri ne olacak? Tüm bu sorular yanıt buluyor. Bakan Işık yerli otomobille ilgili tüm soruların yanıtını Habertürk TV'de verdi.

        İşte Bakan Fikri Işık'ın açıklamalarından satırbaşları:

        * Giriş cümlesi olarak Türkiye neden böyle bir projeye girdi bu çok önemli. Dünyada teknolojide ciddi bir değişim var.

        * Yeni paradigma değişiminde treni kaçırmaması gerekiyordu. Sahaya çıkması gerekiyordu. Bunun elektrikli araç olması gerektiğine karar verdik.

        "2 LİRAYA 100 KİLOMETRE GİDİLECEK"

        * Öncelikle bu araçta bir batarya var. Siz akşam aracı evinize çektiğinizde, batarya 5-6 saatte güvenli şekilde doldurur.

        * Büyükşehirlerde 100 kilometre güvenle gidilebilecek bir batarya olacak. Ancak bu şarjda günde 2 liralık şarj maliyeti olacak. Akşam fişi taktınız, sabah baktınız 2 TL.

        * Şehir dışına çıkmanız gerektiğinizde menzil uzatıcı bir motor var. Özellike açıklamak lazım. Bazı elektrikli araçlarda 80-100 KW/S batarya var.

        * Boşuna araç üzerine yük. Şarj ihtiyacında ortada kalıyor. Biz onun yerine jeneratör içinde olsun dedik. Aracın bataryası zayıflamaya başladığı anda aracın güvenli bir şekilde yoluna devam etmesini sağlıyor.

        * Aracın yolda kalma diye bir derdi yok. Şu anda piyasadaki yakıt tasarrufu en yüksek aracın yarısı kadar.

        * Un , yağ ve şekerimiz var şimdi helva yapıyoruz. Çok daha estetik, fonksiyonel olacak. Vites kutusu kalkacak. Geniş ekran olacak.

        "YENİ TEKNOLOJİLER UYGULAYACAĞIZ"

        * Aynı zamanda otomatik pilot özelliği de olacak. Varolan teknolojiler var onları uygulayacağız. Aynı zamanda yeni teknolojileri de uygulayacağız.

        * İddialı bir araç oluşturuyoruz. Büyük bir ekip halinde bu çalışmaları yürütüyorlar. Bir tanesi tam elektrik, bir tanesi hem menzil uzatıcı, bir tanesi Sedan, bir tanesi de Hatchback.

        * Şu anda bu arabalardan dört tane var. TÜBİTAK'ın elinde varolan teknolojiyi uyguluyoruz. Bir batarya koyduk araca, o bataryayla testine bakıyoruz.

        HIZI 280 KİLOMETREYE KADAR ÇIKACAK

        * Kaç basıyor kısmı için şunları söyleyebiliriz. Bugün için 160, 2019'da 180 olacak. Farklı modeller için çalışıyoruz. Bunlar 280 olacak.

        * İlginin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Haberler yaygınlaştıktan sonra dünyanın çok iyi firmaları da geldi. Büyük ölçekli firmalar da var. Türkiye içinde büyük, orta, küçük ölçekli firmalar da var.

        * Mekanik aksanlı hiç sorunumuz yok. Temel önceliğimiz Türkiye'nin özellikle yerli firma ya da yerli yabancı ortaklığı seçmeliyiz.

        "HEDEFİMİZ 2018 HAZİRAN AYINDA ARACIN LANSMANINI YAPMAK"

        * Ne zaman satışa çıkacağıyla ilgili takvimden bahsedeyim; 2016 sonuna kadar 30-40 araçlık bir filo üretmeyi hedefliyoruz.

        * Bu araçları dünyanın en soğuk ikliminde de, en sıcak ikliminde de deneyeceğiz. 2017'de ise dizayn çalışmalarını devam ettiriyoruz. Çok daha şık, güzel, estetik dizaynlar hazırlanıyor.

        * Hedefimiz 2018 Haziran ayında aracın lansmanını yapmak. 2019 sonuna kadar da seri üretime geçelim.

        * Elektrikli motorun sürücüsü var. TÜBİTAK bunları şu anda yapmadı ama 2018 sonuna kadar yapmış olacak. En büyük hedefi burada kullanılacak.

        * Performansı da çok daha artacak. Tekerleklere dağatan araca hareket ettiren, bu tamamen kendi teknolojimiz. Ticarileşme potansiyeli olan batarya. Bunu aracın altına döşüyoruz. Şehir içinde 100 kilometre bu sayede seyahat edecekler.

        * Helikopterde, uçakta kullandığımız GİS'i buraya aktarıyoruz. Şu anda bunları kullanmaya başladık. Her yaptığımız işlemi test etmek durumundayız.

        * Bakın şu bataryaya bu teknoloji TÜBİTAK'ta var. Türkiye'nin en büyük eksiği şuydu. Türkiye üretiyor ancak geliştiremiyordu.

        * TÜBİTAK'ın batarya teknolojisi var, yazılımı var, sensör teknolojisi var, donanımı var. Bir aracın ihtiyaç duyduğu her teknoloji biz de var.

        * Bu bizim açımızdan çok önemli. Bu batarya teknolojisini sadece otomobilde kullanmayacağız. Bu Türkiye'nin en büyük teknoloji geliştirme platformu. Nasıl savunma sanayi teknolojisini alıp otomobilde kullanıyorsak, bu teknolojiyi de birçok yer de kullanacağız.

        "BU ARAÇ 4 TEKERLEKLİ YÜRÜYEN BİLGİSAYAR OLACAK"

        * Biz Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığıyız. Biz teknolojiyi geliştirmeliyiz. Burada bu teknolojileri geliştirdikçe daha iyisini yapma imkanımız olacak.

        * Bu araçta batarya teknoloji olduğu için tamamen kontrol mekanizması elektronik. Hem donanım hem yazılım elektronik.

        * Tüm teknolojiler bir yazılımla yönetiliyor. GİS dediğimiz sistem bütün herşeyi yönetiyor. Mesela sensör teknolojisini alalım ele. Önünüzde bir araç var, tehlike durumunda sensörler aracı yavaşlatıyor.

        * Bu şu anda var. Ama araç öndeki araçla da iletişim kuracak. Geleceğin teknolojisinde bu var. Diyelim Gebze'den kalktık gidiyoruz. Maillerimizi okuyacağız, araç otomatik pilotta olacak.

        * Büyük ölçüde bu teknolojiler olacak. Bu araç 4 tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak. Geleceğin teknolojileri de bu.

        * Aracın fiyatıyla ilgili şöyle konforundan, güvenliğinden taviz vermiyoruz. Bu aracı bizim tüketicimize çok daha uygun maliyette vermenin çalışması içindeyiz.

        * Şu anda rakam olarak teleffuz edersek bu hata olabilir. Şu anda bir rakam ifade etmek doğru değildir. D segmenti bir araç bu. Bunu C segment olarak satmak için çalışmalar yapıyoruz.

        * Yedek parça sıkıntıyla ilgili bakın elektrikli araçlarda yedek parça sıkıntısı azalıyor. Araçlarda kullanılan malzemelerin yüzde 70'i kullanılmayacak. Bu araç daha az servise gidecek. Daha çok dijital olacağı için elektronik servis, dijital servis olacak. Yedek parça konusunda sorun olmaz. Altyapıyı şimdiden kuruyoruz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa