Ağbal: Vatandaşı teşvik edecek, destekleyecek araçlar getiriyoruz
Maliye Bakanı Ağbal, yapılan tasarrufların yatırıma dönüşeceğine işaret ederek Türkiye'de tasarruf oranının yüzde 25-30'lara çıkması gerektiğini çekmemiz lazım
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'de hane halkı tasarruf oranının yüzde 15 civarında olduğunu belirterek, "Bu, bizimle benzer durumda olan ülkelere göre düşük, bunu yukarılara, yüzde 25-30'lara çekmemiz lazım" dedi.
SADECE BİREYLERİ DEĞİL TÜM EKONOMİYİ İLGİLENDİRİYOR
Ağbal, tasarrufun sadece bireyleri değil, bütün ekonomiyi ilgilendirdiğini ifade ederek, son 14 yıldır, her toplum kesiminin gelirinin önemli ölçüde arttığını, bugün çalışanlar, emekliler, memurlar ve işçilerde çok önemli gelir artışları olduğunu söyledi. En son asgari ücret düzenlemesiyle, bin lira olan net asgari ücreti bin 300 liraya çıkarttıklarını anımsatan Ağbal, "Dolayısıyla insanımızın yaşam standardı yükseldi" diye konuştu.
İnsanların, artan refah düzeyine bağlı olarak daha çok harcama yapmak istediğini anlatan Ağbal, şöyle devam etti:
"Kendilerinden ricam, çocuklarının geleceği için bir miktar para kenara koymaları. Hepimizin çocukları var, çocuklarımızı okutmak istiyoruz, çocuklarımızı ileride evlendireceğiz. Geleceğe dair mutlaka ihtiyaçlarımız olacak. Sadece bugünü düşünmeyelim, ileride ihtiyaçlarımızı daha iyi karşılayabilmek için tasarruf yapalım."
BES'DE BİRİKTEN MİKTAR 40 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Bakan Naci Ağbal, yaklaşık 3 yıl önce Bireysel Emeklilik Sistemi'ni getirdiklerini anımsatarak, şunları kaydetti: "Bu, yaklaşık 40 milyar liraya kadar ulaştı. Bireysel emeklilik sisteminde vatandaşın yatırdığı her 100 liraya devlet olarak 25 lira katkı veriyoruz. Önemli bir katkı veriyoruz. Tasarruf edilen paranın 4'te 1'i kadar da biz ilave para koyuyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızın bu sisteme daha fazla destek vermesini bekliyoruz. Burada belli bir süre paralarını tuttukları zaman, ileride vergi avantajı da sağlıyoruz. Hem Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden olabilir hem değişik yollarla olabilir vatandaşımız harcama yaparken biraz daha tutumlu olsun."
Vatandaşın, bireysel tasarruf sayesinde ileride daha fazla harcama imkanına kavuşacağını, aynı zamanda yatırıma daha fazla kaynak sağlama noktasında katkısı olacağına işaret eden Ağbal, "Gelişmekte olan bir ülkeyiz, her alanda daha fazla özel sektör yatırımına ihtiyacımız var. Bugün özel sektör büyümek istiyor, ilave yatırım yapmak istiyor bu da ilave kaynak gerektiriyor. Dolayısıyla biz bu kaynağı yurt içinde bulamayınca, bu defa firmalarımız, bankalarımız gidip yurtdışından kaynak arayışları içerisine giriyorlar" ifadelerini kullandı.
"TASARRUFUN TADINI ALSINLAR İSTİYORUZ"
Türkiye'de hane halkı tasarruf oranının yüzde 15 civarında olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Bu, bizimle benzer durumda olan ülkelere göre düşük, bunu yukarılara, yüzde 25-30'lara çekmemiz lazım. Hükümet olarak bu konuda hem vatandaşımızı teşvik edecek hem de destekleyecek birtakım araçlar getiriyoruz" şeklinde konuştu. En son, çalışanlar için otomatik sisteme dahil edilecekleri yöntemin uygulanmaya başlanacağını anlatan Ağbal, "3 ay kadar bir süre sistemde kaldıktan sonra, çıkıp çıkmama onların tercihinde olacak. Bu sistem sayesinde bir şekilde tasarrufun tadını alsınlar istiyoruz. Dolayısıyla yeni araçlar getireceğiz, tasarrufu hükümet olarak destekleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Vatandaşın hem kendisi hem ülkenin gelişmesi açısından tasarrufunu bir miktar artırmasını beklediklerini vurgulayan Ağbal, şunları söyledi: "Sonuçta ülkemiz kazanacak. Damlaya damlaya göl olur misali, vatandaşımız ne kadar çok tasarruf yaparsa finans sistemine o kadar kaynak gelecek ve gelen bu kaynak yatırıma dönüşecek. Yatırım demek istihdam demek, istihdam demek gelir demek, gelir demek tasarruf demek. Biz eğer bu döngüyü kuvvetlendirirsek, vatandaşımız artan gelirinden bir kısmını tasarruf edebilirse herkes kazanacak."