Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Brexit nedir? Ne zaman açıklanacak? Saat kaçta başlayacak? - Haberin Var Mı? Haberleri

        BREXİT NEDİR?

        Britanya'nın ilk iki harfi ile exit(çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına gelmektedir. Daha önce Yunanistan için de kullanılan bu durum, Grexit (Greece-exit) şeklinde ifade edilmiştir.

        23 Haziran 2016'da Avrupa Birliği'nden çıkıp çıkmama konusunda son kararını verecek olan İngiltere, AB üyeliği kararını almak için referanduma gidecek.

        İngiltere'nin 2015 yılında yapılan hükümet Seçimlerinde, Muhafazakar Parti ile Bağımsızlık Partisi'nin söylemlerini inceleyip ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götüreceğini belirten David Cameron, buna binaen verdiği sözü tutup 23 Haziran Perşembe günü saat TSİ 10:00'da başlayıp akşam 22:00'a kadar devam etmesi beklenen referandum ile ülkenin son kararını alacak.

        İngiltere'de daha önce 1975 yılında da yapılan referandumda %67 evet oyu çıkmış ve İngiltere AB üyeliğine devam etmiştir.

        İNGİLTERE NEDEN AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN ÇIKMAK İSTİYOR?

        Peki İngilizlerin derdi ne? Neden AB’yi terk etmek istiyorlar? Eğer terk ederlerse kim kazanır kim kaybeder? İşte şu sıralar cevabı aranan en güncel sorular bunlar. Öncelikli olarak İngilizlerin AB’den çıkma konusu 1984 yılından beri süregelen bir konu. Gerek AB bütçesine yaptıkları ödemelerden ve gerekse Brüksel’den gelen emirlere uyma konusunda isteksiz olan İngilizler, patlak veren göçmen kriziyle de birlikte AB’den çıkarak tekrar ülkelerinin dizginlerini ellerine almayı planlıyor. Ancak bu kolay atılacak bir adım değil. Zira referandumdan çıkış kararının gelmesi halinde çıkış müzakerelerinin en az 2 yıl sürmesi ve tüm süreçlerin tamamlanmasının ise 7 yılı bulması bekleniyor. İşin ticari yönü ise İngiltere için çok daha riskli.

        Ülke toplam 465 milyar dolarlık ihracatının yüzde 44’ünü doğrudan AB’ye yapıyor. İthalatının da yüzde 50’si yine AB’den geliyor. İngilizlerin AB’den çıkmaları halinde ortak pazarın dışında kalacakları için tüm 28 AB üyesi ülkeyle tek tek ticari anlaşmalar yapması gerekecek. Ve bunun sonucunda bile rakamlar bugünkü gibi olamayacak. Zira dünya 200 yıl öncesinin dünyası olmadığı gibi İngiltere de 200 yıl öncesinin süper gücü değil. Ülkenin dünya piyasalarında hem sanayi hem de yeni teknolojiler alanında rekabetçi çok sayıda şirketi veya markası bulunmuyor.

        İNGİLTERE'NİN AB'DEN ÇIKMASI İLE TÜRKİYE ETKİLENİR Mİ?

        İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma ihtimali ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararında da etkisini gösterdi. FED Başkanı Janet Yellen, haziran ayında verdikleri faiz oranını sabit tutma kararında rol oynayan faktörlerden birinin de Brexit ihtimali olduğunu söyledi. Yellen, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında “İngiltere’deki referandumun ekonomik ve finansal şartlar için bazı sonuçları olacak. İngiltere’deki referandumun yarattığı belirsizlik açık piyasa komitesi yetkililerinin tartıştıkları konulardan biri” diye konuştu. Bu durum FED'in faiz arttırma kararını tetikleyebileceği için Türkiye'nin aleyhine olabilir.

        LONDRA AYRICALIKLI ANLAŞMA PEŞİNDE

        -İngilizler 1975’te de yine bir referandum adımıyla Avrupa Birliği’ne (AB) katılma yönünde karar almıştı.

        -AB’den çıkma kararı ise 1984 yılında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher tarafından gündeme getirildi.

        -Thatcher, ülkesinin tarım sübvansiyonları için AB’ye çok ödeme yaptığını ancak bundan fayda görmediğini söyledi.

        -Bunun üzerine İngilizlerin tarım fonlarına yaptıkları ödemelerin yüzde 66’sının geri ödenmesi kararlaştırıldı.

        -Mevcut Brexit tartışmalarının da yine İngiltere lehine böyle bir ‘ayrıcalık’ anlaşmayla sonuçlanması bekleniyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa