Diyabet gelişiminin yüzde 25’inden tek başına hareketsizlik sorumlu
2023 yılı diyabet farkındalık ayının teması olan "Riskini bil, cevabını bil" yaklaşımı, hastalığın önlenmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Hastalıkla ilgili gerçekleri bilmenin yetmediği ve biraz gayretle önlemenin mümkün olduğunu gösteren bilimsel verilere sahibiz. Hareketsizliğin, tek başına diyabet gelişiminin yüzde 25'inden sorumlu olduğu gerçeği bu verilerden sadece bir tanesi. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile diyabet vakalarının yüzde 70'inin önlenebileceği bilgisi umut verse de uygulama eksikliğimiz hedefe ulaşmayı engelliyor. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun haberi
ABONE OLKüresel salgın bir hastalık olan diyabet günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin sağlığı için artan düzeyde tehdit oluşturmaya devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız bu ciddi sağlık sorunuyla ilgili aşağıdaki satırlarda yer alan çarpıcı verilere dikkat çekerek konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Prof. Dr. Okan Bülent YıldızBuna göre:
*Dünyada her 11 kişiden, Türkiye’de ise her 7 kişiden biri diyabet hastası
*Diyabetli bireylerin yarısı diyabet hastası olduğunun farkında değil (tanı almamış durumdalar.)
*Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre dünyadaki diyabetli birey sayısı 2045 yılında yüzde 46’lık artışla 783 milyona ulaşacak ve diyabet her 8 kişiden birini etkileyecek.
*Diyabetli olguların yüzde 90’ından fazlasında tip 2 diyabet görülüyor. Bu hastalığın ortaya çıkmasında genetik, çevresel, sosyo-ekonomik ve demografik özellikler önemli rol oynuyor.