Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çin'de 1950'den bu yana bir ilk - İş-Yaşam Haberleri

        Küresel ölçekte en düşük emeklilik yaşlarına sahip olan Çin'de 1950'den bu yana ilk kez emeklilik yaşları yükseliyor.

        Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, ülkenin emeklilik yaşını yükseltme önerisinin Çin'in en üst düzey yasama organı tarafından onaylandığını duyurdu.

        Çin'de 1960'ta yaklaşık 44 yıl olan ortalama yaşam süresinin 2021 itibarıyla 78'e çıkması ve 2050'ye kadar 80'i aşmasının öngörülmesi nedeniyle yetkililer tarafından reform acil olarak değerlendiriliyordu. Aynı zamanda yaşlıları desteklemek için gereken çalışan nüfusun da azalması hükümeti harekete geçirmişti.

        REKLAM

        1 OCAK 2025 İTİBARIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

        Yürürlüğe girecek yasa ile birlikte erkekler için emeklilik yaşı 60'tan 63'e çıkarılacak. Beyaz yakalı kadınlar için bu yaş 55'ten 58'e, mavi yakalı kadınlar için ise 50'den 55'e çıkarılacak.

        Değişikliklerin 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi ve 15 yıllık bir süre boyunca uygulanması planlanıyor.

        Avustralya'daki Victoria Üniversitesi Politika Çalışmaları Merkezi'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Xiujian Peng Reuters'a yaptığı değerlendirmede, hükümetin emeklilik yaşını yükselterek iş gücüne katılım oranını artırabileceğini ve böylece nüfusun yaşlanmasının olumsuz etkilerini hafifletebileceğini söyledi. ANZ'nin Çin Kıdemli Stratejisti Xing Zhaopeng ise bu adımın kısa vadede çok az etkisi olacağını ancak uzun vadede istikrarlı üretkenlik büyümesinin korunmasına yardımcı olacağını söyledi.

        ÇİN'DE EMEKLİLİK TARTIŞMALARI

        Çin'de İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı Wang Xiaoping, emeklilik yaşının yükseltilmesinin kademeli olarak yapılacağını, ayarlamanın gelecek yıldan itibaren başlayacağını ancak tam olarak uygulanmasının 15 yıl süreceğini söyledi.

        Xiaoping bunun esnek ve gönüllülük esasına dayalı olacağını, çalışanların daha erken emekli olmayı veya emekliliklerini üç yıla kadar uzatmayı seçebileceklerini söyledi.

        Çin'de yetkililer, 60 yaş ve üzeri nüfusun 2035 yılına kadar 280 milyondan 400 milyonun üzerine çıkmasını bekliyor. Bu rakam, İngiltere ve ABD'nin toplam nüfusuna eşit. Devlet tarafından işletilen Çin Bilimler Akademisi, emeklilik sisteminin daha fazla reform yapılmazsa 2035'e kadar parasız kalacağını öngörmüştü.

        Çin'in bu hamlesi, insanların sırasıyla 65 ve 63 yaşında emekli maaşı alabildikleri bölgedeki akranları Japonya ve Güney Kore ile daha da yakın bir konuma gelmesini sağlayacak.

        * Haberin görselleri Associated Press ve Shutterstock'tan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa