Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

İsrail-Hamas çatışmalarının başladığı 7 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçen sürede İsrail saldırılarının şiddetini artırarak Gazze'de hastaneleri, okulları hedef aldı. 24 Kasım'daki "insani ara" kararına kadar Gazze'de 15 bini aşkın, İsrail'de bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Bu sabah itibariyle Gazze'deki "insani ara" sona erdi ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları yeniden başladı.

O günden bu yana yaşananları İsrail-Filistin konusunda uzman Türkiye çalışmaları da yapan ABD'li tarihçi, yazar Louis Fishman ile konuştuk.

"7 EKİM'İ KİMSE TAHMİN EDEMEDİ"

7 Ekim'de yaşananları kimsenin tahmin etmediğini söyleyen Fishman, "2021'den bu yana İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes vardı, ancak 7 Ekim'de yaşanan şeyi kimse tahmin edemedi. İsrail'in, İran'ın, Hizbullah'ın kimsenin fikri yoktu. Hamas'ın ve İsrail'in saldırıları, kaçırmaları canlı yayında gerçekleşti, dünyanın her yerinde izlenebildi. Bu İsrail tarihinde ilk kez gerçekleşti.

"İSRAİL'İN ÇIKIŞ PLANI YOK"

Yaşananlar tam anlamıyla insanlık krizi; binlerce insan hayatını kaybetti, 1 milyonu aşkın kişi evini terk etmek zorunda kaldı. ABD'nin nereye kadar destek vereceğini anlamak zor. İsrail'in çıkış planı yok sıkıştı, ne yapacaklarını bilmiyorlar." dedi.

Çatışmaların bölgeye yayılma ihtimaline ilişkin soruyu yanıtlayan Fishman şöyle konuştu;

"İsrail'in kuzeyinde ya da Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile yeni savaş tehdidi zaman zaman ortaya çıktı ancak bu olmayacak gibi duruyor. 3-4 ay içinde ne olacağını kimse bilemez tabii, Lübnan'dan atılan füzeler İsrail'de sivillerin ölümüne yol açarsa gerilim artar. Ancak şu andan baktığımızda kimsenin böyle bir niyeti olmadığını söylemek mümkün."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ