Koltuk deyip geçmeyin hayat kurtarıyor
Opel trafikte uzun süre sabit oturmak zorunluluğu nedeniyle sırt ve bel ağrısı riski ile karşı karşıya kalan sürücülere sunduğu AGR sertifikalı ergonomik koltukları ile öne çıkıyor. Alman otomobil üreticisi kendi bünyesinde geliştirdiği ergonomik koltukları Insignia, Grandland X ve Crossland X modellerinin en üst donanım seviyelerinde standart, Astra ve Mokka X modellerinde ise opsiyonel olarak sunuyor.
Opel’in “trafikte ergonomik koltukların önemi” temalı toplantısında, AGR sertifikalı ergonomik koltuklu otomobillerin toplam satış içindeki payının yüzde 23 olduğunun altı çizildi. Markanın “Gelecek Herkesindir” sloganı doğrultusunda ergonomik koltukları tüm müşterileri için daha erişilebilir kılarak 2020 yılına kadar AGR koltuklu otomobil satış oranını yüzde 60’a çıkarmak hedefleniyor.
Toplantı sırasında konuşan Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik: “120 yıla yaklaşan otomobil mühendislik birikimimizin önemli yansımalarından AGR sertifikalı koltuklarımızı müşterilerimize mümkün olan en düşük maliyetler ile ulaştırıyoruz. Groupe PSA bünyesindeki tüm markalar için koltuk geliştirme görevinin Opel markamıza emanet edilmesi de bu konudaki birikimimizin en önemli ispatı” dedi.
GELİŞTİRİLMESİ KARMAŞIK VE MALİYETLİ
Otomobilde kullanılacak koltukların çoğunlukla birbiriyle çatışan farklı niteliklerin kusursuz şekilde dengelenmesi gerekiyor.
Kalite: Kullanılan malzemenin kalitesi hem güvenliğe, hem konfora, hem de maliyete doğrudan etki ediyor. Boyut: Bir otomobilin en büyük bileşenlerinden olan koltukların boyutu otomobilin genel tasarımını da etkiliyor. Maliyet: maliyetler ne kadar aşağıya çekilirse otomobilin fiyatı da aynı oranda aşağıya çekilebiliyor. Ağırlık: Koltuklar ne kadar hafif olursa o oranda yakıt ekonomisi sağlanıyor ve emisyon değerleri aşağıya çekiliyor.
Bu unsurların yanı sıra her insanın farklı fiziksel özelliklere sahip olduğu da göz önüne alındığında koltukların çok farklı ihtiyaçlara tam yanıt verebilecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Bu durum da yüksek maliyet olarak kendini gösteriyor.
Opel yetkililerin açıkladığı verilere göre koltuklar bir otomobilin üretim maliyetlerinin yüzde 6-12’sini oluşturuyor. Tamamen yeni bir koltuk geliştirmenin ise maliyeti 40-70 milyon euro olarak açıklandı. Opel’in mühendislik birikimi sayesinde bu maliyetleri düşük seviyelere çekmeyi başarıyor.
120 YILLIK MÜHENDİSLİK BİRİKİMİ
Opel 1899 yılından günümüze ürettiği her otomobilde sürücülerine daha sağlıklı ve daha güvenli koltuklar sunmak için birikimimi geliştirdi. 120 yıllık gelişim sürecinin bazı kilometre taşları ise şu şekilde gerçekleşti:
AGR nedir?
Aktion Gesunder Rücken – Ya da Sağlıklı Sırtlar Kampanyası 1995 yılında sırt ağrılarına karşı mücadele etmek için Almanya’da tam bağımsız bir kuruluş olarak kuruldu. Sırt ağrılarının çeşitli nedenleri olduğu için ortopedisyenler, psikologlar, diyetisyenler gibi farklı disiplinlerden gelen 33 kuruluşu bünyesinde bulunduruyor ve yaklaşık 150 bin uzmanı bir araya getiriyor.
Kuruluşun merkezi Almanya’da yapılan araştırmalar doğrultusunda nüfusun yüzde 75’inin hayatının bir döneminde sırt ağrısı şikâyeti yaşadığı görülüyor. Sırt ağrılarının iş hayatına yansımalarını da inceleyen uzmanlar rahatsızlık nedeni ile alınan izinlerin en büyük bölümünün sırt ağrısı şikayeti kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor.
AGR uzmanları bu en yaygın şikâyetle mücadele için çalışmalarını sürdürüyor. Sırt ağrısı şikayetlerinin sadece yüzde 10’luk bölümünün ciddi hastalıklarla ilişkili olduğunu söyleyen uzmanlar şikayetlerin yüzde 90’lık dev kısmının ise bazı basit çözümlerle önlenebileceğini savunuyor. Ergonomik araç gereçleri kullanmak ise bunun başında geliyor. İşte bu amaçla AGR, koltuklardan, yataklara, çantalardan, ayakkabılara sırt sağlığına etki edecek tüm nesneleri değerlendirmeye alıyor ve belirledikleri standartları karşılayanları sertifika ile ödüllendiriyorlar. Standartların belirlenmesinde de farklı kurumlardan gelen uzmanlardan bir komite oluşturuluyor ve testler bu standartlar doğrultusunda tamamen objektif şekilde yapılıyor. Böylece AGR sertifikalı ürünler rakiplerine ergonomik açıdan fark yarattığı net şekilde görülebiliyor.
ERGONOMİK KOLTUK NASIL OMALI ?
AGR’nin Otomobil koltuğu için belirlediği minimum standartlar ise şu şekilde: Öncelikle sertifikaya aday koltuğun Omurga dostu temel sağlam yapısı olmalı aşırı esnek bir yapı yeterli desteği sağlayamıyor. Sırt yüksekliği ve baş desteğinde yeterli boyutlar, örneğin sırt desteği omuz yüksekliğinde olması gerekiyor. Baş desteğinin ise başla mesafesi en fazla 3 cm olmalı. Yan destekler sürücüyü koltukta güçlü şekilde sabit tutmalı. Dört yönlü bel desteği, ileri geri ve aşağı yukarı şekilde her sürücü için ideal pozisyona getirilebilmeli. Koltuk yüksekliği, eğimi ve derinliği ayarlanabilir olmalı, derinlik ayarının standartları sağlayabilmesi için en az 25 cm olması gerekiyor. Ayarlanabilir baldır desteği. AGR sertifikalı ergonomik koltukları standart koltuklardan ayıran en önemli özelliklerden olan baldır desteği vücut ağırlının koltuğa daha dengeli dağılmasını sağlıyor. Baldır desteğinin hem uzunluk hem de eğim ayarı olması gerekiyor. İdeal olarak baldır desteği dizden iki üç parmak geride konumlanmalı. Elbette kolay erişilebilen ayarlar da sürüş güvenliği için olmazsa olmaz sayılıyor.
YENİ NESİL ARAÇ KOLTUKLARI MASAJ DA YAPIYOR
AGR’nin belirlediği minimum standartların yanı sıra bulunmasını fayda sağladığı belirtilen başka özellikler de bulunuyor. Opel markası bu özelliklerin çoğunu ilk defa kompakt segmentte Insignia gibi Avrupa’da yılın otomobili seçilen yeni Astra modelinde sunduğu koltuklarda hayata geçirdi.
Astra modelin opsiyonel AGR sertifikalı deri koltuklarında standart niteliklerin yanı sıra, Hafıza özelliği, sağlıklık kan dolaşımını sağlamak için sırt masaj özelliği, elektrikli ayarlanabilir yan destekler, havalandırma ve ısıtma sistemleri de bulunuyor. Bu koltuk 2017’de pazara sunulan Insignia Grand Sport modelinin de en üst donanım seviyesi olan Exclusive’de de standart olarak sunuluyor.
Opel, keskin sürüşü ile dikkat çeken sportif Insignia GSi modeli için geliştirdiği spor koltuklarla da dikkat çekiyor. Tasarımında kobra’dan ilham alan AGR sertifikalı spor koltuklar, elektrikli ayarlar, masaj, ısıtma ve havalandırma özelliklerine sahip. Üstelik tüm bu özelliklere sahip olmasına karşın sadece 26 kilogram ağırlıkta. Opel’in bir diğer performans modeli Corsa OPC’de kullanılan Recaro marka koltuklar bu özelliklere sahip olmamasına rağmen 28 kilogram ağırlığa sahip.
PROF. DR. KÜÇÜKKAYA: DOĞRU OTURMA POZİSYONU DA ÖNEMLİ
Etkinlik sırasında dinleyicilerle görüşlerini paylaşan Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Metin Küçükkaya doğru koltuk kadar doğru oturma pozisyonun da önemli olduğunun altını çizdi. Genellikle doğru bilinen yanlış olarak 90 derece dik oturmanın doğru olduğunun düşünüldüğünü ancak kaslara gelen yükün en aza indirilmesi için en doğru açının yaklaşık 110 derece olduğunu belirtti. Doğru oturma pozisyonu denildiğinde sadece sırtı açısı değil, kalça, bacak ve kol pozisyonlarının da doğru olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Prof. Dr. Küçükkaya günümüzde travmatoloji uzmanlarının bir trafik kazası sonrası gördükleri hastaların ne tarz bir kaza geçirdiklerini oluşan sakatlıklara bakarak söyleyebildiklerini belirtip, doğru oturmanın sadece ağrıları değil bir kaza anında oluşabilecek sakatlanmaların da etkisini azaltmada faydalı olduğunu açıkladı. Aynı zamanda kemik boyu uzatma ve deformite cerrahisi uzmanı olan Küçükkaya, doğru oturmanın postüre ola doğrudan etkisi nedeni ile doğru postüre sahip göreceli kısa bir kişinin daha uzun, bozuk postüre sahip birinin ise daha kısa olduğunun altını çizdi.