Balkabağının sağlığa mucizevi faydaları: Balkabağı faydaları ve zararları nelerdir?
Balkabağının üretimi hem Türkiye'de hem de dünyanın farklı bölgelerinde yapılır. Balkabağı ağırdır ve büyüktür. Pürüzsüz dış yüzeyinin yanı sıra turuncu rengi ile dikkat çekmektedir. Her ne kadar sert bir yapıda olsa da piştikten sonra çok yumuşak bir hal almaktadır. Osmanlı sofralarının vazgeçilmez malzemesi olarak, günümüze kadar değişmeden gelmeyi başarmıştır. Dış görünüşü ile ilgi çeken bir sebze olan balkabağı içeriği ile merak konusudur.
Balkabağı yerde yetişen bir sebzelerden biridir. Ekimi ilkbahar aylarında yapılırken sonbahar aylarında ise balkabağının hasadı yapılır. Dış yüzeyi sert olsa da kabukları ince bir yapıdadır ve pişince yumuşar. Kabuklarını ince bir şekilde soymanın daha faydalı olacağı yönünde yorumlar bulunmaktadır. Bunun nedeni balkabağında bulunan vitamin ve minerallerin daha çok kabağın kabuk kısmında yer almasıdır. İşte herkes tarafından merak edilen balkabağının bilinmeyen özellikleri.
Balkabağı Faydaları
Balkabağı Zararları
Balkabağı sebzesinin uzmanlar tarafından bilinen veya söylenen çok fazla zararlı etkileri yoktur. Fakat her şeyin olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Balkabağı Cilde İyi Gelir Mi?
Balkabağı içerisindeki vitaminler bakımından oldukça zengindir. Bu vitaminler A, E, V vitaminleridir. Bu zengin içeriği sayesinde balkabağı cilt sağlında da oldukça etkili besinlerden biridir. Ciltteki ölü hücreleri yok etmede ve lekeleri azaltmada gözle görülür derecede etkisi onaylanmıştır. Ayrıca balkabağından yapılmış maskenin de cilde birçok faydası vardır. Kolajen üretimini desteklemeye yardımcı olur, böylece cilt tonunu ve esnekliğini geliştirir. Balkabağı neye iyi gelir sorusu da merak edilir. Balkabağı cildi kırışıklıklara ve hatta cilt kanserine neden olan serbest radikal hasarlarından korur. Sivilceye yatkın bir cilt tipinde bu durumu engelleyen vitaminler vardır. Bunların başında yer alan E vitamini balkabağı içerisinde yoğun bir şekilde bulunur. Balkabağı maskesi gözenekleri derinlemesine temizleyip, cildi besleyerek yeni sivilce oluşumunu büyük oranda azaltır. Gözeneklerin yağ, kir nedeniyle tıkanması sonucu oluşan siyah noktalardan da balkabağı maskesiyle korunabilirsiniz.
Balkabağı Gebelikte Faydalı Mı?
Balkabağı kadın doğum uzmanlarına göre hamilelikte tüketilmesi doğru görülen besinlerden biridir. Balkabağı içerisindeki A vitamini sayesinde bebeğin gelişimine destek olur. Kolay sindirilebilme özelliğinden dolayı midenin ve bağırsakların rahatlamasını sağlayarak hamile kadınların hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.