Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Askeri ve ikili hiçbir ittifaka dahil olmamak, dünyanın her yerindeki kurtuluş mücadelelerini desteklemek ve başka devletlerin kendi ülkelerinde üs kurmasına izin vermemek gibi ilkeler etrafında buluşan Bağlantısızlar Hareketi öncüsü ve amacı nedir? Bağlantısızlar Hareketi lider ülkeleri kimler? İşte, tüm detaylar…

Bağlantısızlar Hareketi Nedir?

  • Dünya Savaşının ardından Doğu Bloğu ile Batı Bloğu ya da bir diğer ifadeyle Kapitalist Blok ve Komünist Blok olarak iki ayrı bloğa ayrılan dünyada, bu iki sınıfa da dahil olmamayı tercih eden ülkeler tarafından kurulmuş olan uluslararası organizasyona Bağlantısızlar Hareketi adı verilmektedir. Bu iki blok içindeki tüm çıkar çatışmalarından sıyrılmayı ve bu bloğa mensup olan ülkelerin, diğer ülkelerin toprak bütünlüklerini tehdit etmelerinin önüne geçmeyi amaçlayan Bağlantısızlar Hareketi’nin kuruluş tarihi ise 1961’dir.

Bağlantısızlar Hareketi Amacı

  • Dünya Savaşı’nın hemen ardından bazı Avrupa ülkeleri, özellikle Asya ve Afrika’daki sömürgelerine bağımsızlıklarını vermek zorunda kalmışlar; bazı Asya ve Afrika ülkeleri ise bir kurtuluş mücadelesine girerek kendi bağımsızlıklarını kendileri kazanmışlardır.
  • Dünya Savaşı’nın hemen ardından başlayan Soğuk Savaş yıllarında, özellikle batı dünyasında olduğu gibi ideolojik ayrılıklarla değil; kıtlık, açlık, salgın hastalık ya da kuraklık gibi problemlerle boğuşmak zorunda kalan bu ülkeler hem Doğu hem de Batı Bloğuna karşı aynı mesafede durmuşlar ve kendileri için üçüncü bir yol arayışına girmişlerdir.

Doğu ve Batı Bloğunun kendi içindeki çıkar çatışmalarına ve ideolojik mücadelesine girmek istemeyen bu ülkeler, özellikle 1950’li yılların başından itibaren birbirine yakınlaşmaya başlamış; kendi içlerindeki dayanışma ve iş birliğini geliştirmeye yoğunlaşmışlardır.

Haberi Hazırlayan: Türker Üner
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ