Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Aşı testleri için laboratuvarda üretilen minyatür organlar kullanılabilir mi? | Dış Haberler
        • 1

          Amerikan Kimya Derneği'nde yayınlanan 12 Nisan tarihli bir araştırma, aşı testleri için yeni bir kapı aralıyor. Bu zamana kadar çeşitli hayvanların üzerinde yapılan aşı tarama yöntemlerinin yeni bir alternatifi var; minyatür organlar!

        • 2

          Araştırmacılar, aşı testlerinin laboratuvarda geliştirdikleri minyatür organlar (arganoidler) üzerinde yapılabileceğine dair yeni bir yöntemiöneriyor. Bu, tüm bilim dünyasının işini oldukça kolaylaştırabilir çünkü aşı testlerinden doğru sonucu almak, haftalar bazen de yıllar sürüyor.

          Arganoidler: Laboratuvarda yetiştirilen ve organları taklit eden hücre kümeleri.

        • 3

          Üstelik, gönüllü olarak aşı denemelerine katılan birçok kişi gördüğü yan etkiler ile hayatına devam etmek zorunda kalıyor. Ancak bilimin bu yöne evrilmesi, hayvanların ve insanların güvenliğini sağlarken aşı tarama sürecini de önemli ölçüde hızlandırabilir.

        • 4

          Araştırmacılar, hipotezlerini kanıtlamak için tavşan ateşi hastalığı için geliştirilen ve henüz test aşamasında olan bazı aşılar kullandı. Aşı önce farelere sonra da organoidlere yapıldı. Sonuçlar her iki tarafında da hemen hemen aynı şekilde antikor ürettiğini gösterdi.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa