ALS hastalığı nedir, neden olur ve genetik mi? ALS hastalığı belirtileri ve tedavisi
ALS hastalığı kişiler tarafından merak edilen ve hakkında sık sık araştırma yapılan nörolojik bir hastalıktır. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS hastalığının yaygın olarak bilinmesine neden olan İngiliz Bilim İnsanı Stephan Hawking'in de yıllarca mücadele ettiği ALS hastalığının tedavisi ise bulunmamaktadır. ALS hastalığında yapılacak tek şey hastalığın erken saptanması ile semptomlarının hafif bir şekilde seyretmesini sağmaktır.
Bir çeşit nöron hastalığı olarak bilinen ALS hastalığının genetik olup olmadığı en merak edilen konular arasında yer almaktadır. ALS hastalığı ile birlikte el, kol, bacak gibi fiziksel faaliyetlerin kısıtlanmasının yanı sıra zihinsel fonksiyonlarda da işlevsizlik görülmektedir. Bunun yanı sıra omurgada da bulunduğu için kişinin ayakta durmasına engel olan bir hastalıktır. Herhangi bir tedavisi olmayan ALS hastalığının ilerlemesi ile birlikte hücrelerin ölümü gerçekleştiği için geri dönülemez sonuçlar ortaya çıkar. Bu yüzden ALS hastalığına sahip olan kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek ve semptomların hafif seyretmesini sağlamak önem taşır. İşte ALS hastalığı ile ilgili merak edilen tüm sorular ve cevapları.
ALS Hastalığı Nedir?
Tıptaki adı Amiyotrofik lateral skleroz olan ve halk arasında ALS olarak bilinen hastalık bir kas erimesi hastalığıdır. Omurgada bulunan hücrelerin ölmesi ile beyne giden sinirleri de dejenere eden ALS hastalığında hem alt hem de üst motor sinirleri zarar görür. Bu hasarlarla birlikte kişilerin zihinsel ve fiziksel faaliyetlerinde işlev bozuklukları meydana gelir. Nadir görülen hastalıklar arasında yer alan ALS hastalığının sebebi ise hala tam olarak bilinmediği için tedavisinde de ilerleme kaydedilmemiştir.
ALS Hastalığı Neden Olur?
ALS hastalığının neden olduğu net olarak bilinememektedir. Bu hastalığın sinir hücrelerini dejenere ettiği ve öldürdüğü bilinmektedir. Ancak iyileştiri bir tedavisi yoktur.
ALS Hastalığı Genetik Mi?
ALS hastalığının genetik olup olmadığı da merak edilir. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalarda genetik etkinin de olduğu saptanmıştır.
ALS Hastalığı Belirtileri
ALS hastalığının erken ve ileri evre belirtileri bulunmaktadır. Her kişide ALS hastalığının belirtilerinin farklı seyredileceği ise unutulmamalıdır. İşte erken evre belirtileri.
ALS hastalığında ileri evre belirtileri ise şunlardır:
ALS Hastalığı Tedavisi
ALS hastalığının tedavisi dünya çapında henüz bulunmamaktadır. Bu yüzden tespit edilmesi ile birlikte hastanın yaşam kalitesini arttırmayı sağlayacak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
ALS Hastalığı Öldürür Mü?
ALS hastalığının ileri evresi ile birlikte ölümle sonuçlanma görülür. İleri evredeki bir hastanın yaşam süresi 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
ALS Hastalığı Kimlerde Görülür?
Motor nöron hastalığı olan ALS hastalığının kimlerde görüldüğü merak edilen konuların başında gelir. Kadınlarda da erkeklerde de görülen bir hastalıktır ancak erkeklerde daha sık görüldüğü ifade edilmektedir. ALS hastalığının başlama yaşı 50 ila 60 yaş arasında olsa da daha ileri yaşlarda görülmeye başlayabilir.