Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 34 bin kişiyi incelediler! Meğer cevizin öyle bir faydası var ki...

        34 binden fazla yetişkin Amerikalıyı kapsayan bir epidemiyolojik araştırma, ceviz tüketenlerin, ceviz yemeyen yetişkinlere kıyasla tip 2 diyabet ile karşılaşma riskinin yarı yarıya olabileceğini gösterdi.

        Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) tarafından yapılan araştırmaya göre; ceviz tüketenlerin günlük ortalama tüketimi 1,5 yemek kaşığı ceviz tüketiminin iki katına çıkarılması tip 2 diyabetin yüzde 47 daha az görülmesiyle ilişkilendirildi.

        KURU YEMİŞ TÜKETMEYENLERDE TİP 2 DİYABET GÖRÜLME RİSKİ DAHA FAZLA

        İHA'nın haberine göre; araştırmacılar, ABD nüfusundan büyük bir örneklem çeken Ulusal Sağlık ve Beslenme Tetkik Anketinden (NHANES) alınan verileri inceledi. Bu araştırmada, 18-85 yaş arası 34,121 yetişkine günlük tüketimleri ile daha önce diyabet teşhisi konup konmadığı veya diyabet için bir ilaç kullanıp kullanmadıkları soruldu.

        REKLAM

        Ceviz tükettiğini belirten kişiler, yaş, cinsiyet, ırk, eğitim, BMI (vücut kütle endeksi) ve fiziksel aktivite miktarından bağımsız olarak herhangi bir kuru yemiş tüketmediğini belirtenlere kıyasla daha düşük tip 2 diyabet riski gösterdi.

        BİLİŞSEL FONKSİYON VE KALP SAĞLIĞI İÇİN DE FAYDALI

        Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi David Geffen Tıp Fakültesinden Dr. Lenore Arab, “Bu bulgular, diyabet riskini azaltmaya yardımcı gıda bazlı rehberliğe yönelik daha fazla kanıt sunuyor” dedi.

        Dr. Arab, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmada, ceviz tüketicileri ile tip 2 diyabetin daha az bulunması arasında görülen güçlü bağlantı, cevizin diyete dahil edilmesine yönelik ek bir gerekçedir. Diğer araştırmalar cevizin bilişsel fonksiyon ve kalp sağlığı için de faydalı olabileceğini gösteriyor.”

        CEVİZ, DİYABET RİSKİNİ AZALTABİLİR

        Diyabetli bireylerin sıklıkla, kalp rahatsızlığı ve krizi riskini artıran yüksek kan basıncına, kolesterole veya trigliserite sahip olduğunu vurgulayan Dr. Arab, “Daha önceki araştırmalar, ceviz tüketimi ile kardiyovasküler sağlık ve diyabet arasındaki ilişkiyi inceledi. Bu çalışma bulguları, cevizin diyabet riskini azaltmaya yardımcı sağlıklı bir diyetin parçası olma rolünü desteklemektedir. Cevizin sağlık faydası sağlayan sayısız özelliklerinden biri de cevizin, bitki bazlı omega 3 yağ asidi alfa-linolenik asit (2.5 gram/ons) içeren ve tavsiye edilen çoklu doymamış yağ (13 gram/ons) açısından zengin bir kaynak olmasıdır” diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa