280 karakterlik tweet'ler Twitter'a özünü kaybettirecek mi?
140 karakter sınırlamasıyla özdeşleşen Twitter, artık tweet'lerin 280 karakter yazılmasını sağlıyor. Kimi Twitter kullanıcıları, uzun tweet'lerin sosyal ağın özünü yitirmesine sebep olacağı görüşünde
Twitter, eylül ayının başında ‘rastgele belirlenmiş’ 140 karakter limitini artıracağını ve kullanıcılarına 280 karakterlik tweet’ler paylaşma şansı tanıyacağını duyurmuştu.
Bu haftaya kadar yalnızca seçilen belirli Twitter kullanıcıları 280 karakter uzunluğunda tweet’ler yazabiliyordu. Şimdi ise tüm platform, kimiler için ‘çok uzun’ olan tweet’ler atmaya başladı.
Twitter CEO'su Jack Dorsey ise karakter sınırının artırılmasıyla ilgili paylaştığı tweet'te şöyle söyledi: "Bu ufak değişiklik bizim için büyük bir adım. 140 karakter sınırı, SMS'lerdeki 160 karakter sınırından yola çıkarak belirlenmişti. İnsanların tweet atarken karşılaştıkları bu gerçek sorunu çözen ekibimin gösterdiği düşünceli tavırdan ötürü gurur duyuyorum. Üstelik bunu yaparken bizim kısa öz ve hızlıkültürümüze sadık kalmayı başardılar."
Bazı Twitter kullanıcıları yeni özelliğe şüpheci yaklaşıyor. Twitter’ın kısa, net ve hızlı paylaşımlar üzerinde kurulu olduğuna dikkat çekilirken, 280 karakterin bu felsefeye aykırı olduğu düşünülüyor. Şüpheciler arasında, Harry Potter serisinin yazarı J.K Rowling de bulunuyor.
Twitter ürün müdürü Aliza Rozen ise endişelerin yersiz olduğu görüşünde. Kendilerinin de ilk başta çoğu kullanıcı gibi 280 karakterlik tweet’lerin tüm haber akışını dolduracağını düşündüklerini fakat gerçekte çok az insanın bu limiti dolduran tweet’ler yazdığını söyledi.
Eylül ayında başlayan deneme sürecinde gönderilen tweet’lerin yalnızca yüzde 5’i 140 karakterden uzunken, 190 karakterden uzun olanlar ise atılan tüm tweet’lerin yalnızca yüzde 2’sini oluşturuyordu.
Rosen, yeni karakter sınırının başlangıçta insanları heyecanlandırdığını ve bu nedenle uzun tweet’ler atıldığını fakat yakın zamanda normalleşme yaşanacağını beklediklerini belirtti.
Twitter’ın ikonikleşmiş 140 karakter limiti, aralarında CEO Jack Dorsey’nin de bulunduğu kurucu ekip tarafından ‘keyfi’ şekilde belirlenmişti. Rosen, bu sınırın insanları gerektiğinden fazla sınırladığının ve İngilizce dilinde yazılan tweet’lerin yüzde 9’unun karakter sınırına ulaştığının altının çiziyor.
Gelinen son noktada kimi kullanıcılar, yeni karakter sınırını eleştiren 140 karakterden uzun tweet’ler atarken, kimileriyse yeni özelliği verimli şekilde kullanmaya çalışıyor.
Daha uzun tweet’lerin sosyal ağı daha kolay kullanılabilir hale getirmesi beklenirken, bunun kullanıcı sayısının artışına nasıl bir etki edeceğini Twitter’in açıklayacağı ilk çeyrek sonuçlarında öğreneceğiz.