Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

1937 yılı sonunda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığı konusunda gizli söylentiler çıkarılmış ve yabancı diplomatlar arasında bazı yazışmalar yapılmıştır. Türkiye ile Fransa arasında Hatay sorunu yüzünden ciddi gerginlik yaşandığı bir dönemde, Ankara'daki Fransız Büyükelçiliği Atatürk'ün sağlık durumuyla da yakından ilgilenmiş. Fransız Büyükelçisi M. Ponsot, Aralık 1937'de, Atatürk'ın sağlığının kötüye gittiğini Hükümetine rapor etmiş, Fransa Dışişleri Bakanlığı, bu raporları gizlice İngiliz büyükelçiliğine duyurmuştur.

Hastalık uzun sürmüştür. 22 Ocak 1937'de Yalova'da muayene edilen Atatürk'e 'siroz başlangıcı' teşhisi konulmuş ve hastalık gizli tutulmuştur. Mart ayı ortalarında Atatürk yanındakilere "Ben hastayım" fakat hasta değilmiş gibi kendisini yine devlet işlerine vermiştir. Bugünlerde hastalık artık herkesin bildiği bir 'sır' olmuştur... Atatürk'ün sağlığı dış basında haber yapılıyor; iç basında haber yapılmasa da içeride ve dışarıda hastalığı hemen hemen duymayan kalmamış gibiydi.

30 Mart'ta yapılan ilk resmi açıklamada "Atatürk şiddetli bir gribe yakalandı" denmiştir. Bundan sonra hastalık gitgide şiddetlenerek devam etmiştir.

İşte 22 Ocak 1938'de Yalova'da başlayıp Dolmabahçe Sarayı'na gün gün 10 Kasım'a giden gün gün 9 ay 20 günlük süreç....

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ