Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa O talimatı kabul etmiyorum, AB samimi değil, Çavuşoğlu'ndan AB açıklaması, AB'nin ağır eleştirilerini kabul etmeyiz, O talimatı kabul etmiyorum.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki ikili ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Aralık operasyonu sonrası AB ile karşılıklı açıklamalarla yaşanan gerilime değindi.

        Çavuşoğlu, 14 Aralık operasyonuna ilişkin AB’den gelen açıklamaları “Samimi değil” sözleriyle nitelendirdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nı (AGİT) kendisine yazdıkları mektubu basına sızdırmakla suçlayan Çavuşoğlu, “Hem güçler ayrılığından bahsedeceğiz, hem yargının bağımsızlığından bahsedeceğiz hem de yürütmeye ‘Bunları derhal bırakacaksın’ diye talimat göndereceğiz. Biz buna karşıyız” dedi.

        Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi:

        “AB ile henüz bir temasım olmadı. Açıklamaları görüyoruz. Türkiye’de yürüyen bir yargı süreci var. Gözaltına alınan insanlar arasında gazeteciler de var. Gazetecilerin içeride olmasını, tutuklanmasını biz de arzu etmeyiz. Fakat açıklamalara baktığınız zaman, bana yazılan mektubu da basına sızdırmışlar bu gazetecilerin ‘Derhal serbest bırakılması’ diye AGİT Temsilcisinden geliyor. Hem güçler ayrılığından, hem yargının bağımsızlığından bahsedeceğiz hem de yürütmeye ‘Bunları derhal bırakacaksın’ diye talimat göndereceğiz. Biz buna karşıyız.

        Birinin gazetecilik faaliyetinden dolayı içeride olmasını istemeyiz. Ama gazeteciler suç işlemez söylemini doğru bulmuyoruz. Siyasetçiler ve sporcular da suç işleyebilir. Gazeteciler de suç işliyorsa dokunulmaz olmamalıdır.

        Başsavcı bu insanlar gazetecilik faaliyeti nedeniyle değil, silahlı suç örgütünden gözaltına alındı dedi. AB'den gelen açıklamaya bakılınca, bir hukuki süreç başlatıldı, içinde gazeteciler olunca müzakere sürecini durdurmaya yönelik tehditler yapıldı, bu açıklamalar samimi değil.

        Biz AB'ye üye olmak istiyoruz. Yargı ve temel haklar fasıllarını açmak istiyoruz. Gazetcilerin tutuklanmasıyla ilgili üzüntü dile getirilebilir ama bir yargı süreci başladıktan sonra bu kadar ağır eleştiriyi kabul edemeyiz. Bunların derhal serbest bırakılsın gibi bir talimatı da kabul edemeyiz. İngiltere'de de gazete kapatıldı ve gazeteciler hapse atıldı. Dinleme faaliyetleri yüzünden."

        AGİT'İN GÖNDERDİĞİ MEKTUP

        Merkezi Viyana'da bulunan AGİT'in Medya Özgürlüğü Yüksek Temsilcisi Dunja Mijatovic dün kurumun internet sitesinden '14 Aralık operasyonu' ile ilgili bir açıklama yayımlamıştı. CHA'nın haberine göre, Türkiye'nin de üyesi olduğu AGİT’in açıklamasında, Mijatovic’in Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na yazdığı mektupta gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ettiği bilgisine yer verilmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa