Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Dilek BİRGEN / HT PAZAR

Moda dünyasıyla ilgili tüm gelişmeleri modaseverlere en kolay ve hızlı şekilde sunacakları bir aplikasyon oluşturmak için yola çıkan Etel Baler ve kardeşi Melih Herman şu ara en çok konuşulan iki isim. Kurdukları Fashiontalks 48 saatte en çok yüklenen aplikasyonlardan biri oldu. Stillerin çarpıştığı bu aplikasyonu edinmek kolay da fotoğraf yüklemek zor. Fashiontalks vitrinine çıkmanız için size bir kod gönderilmesi gerekiyor. O kodu elde etme yollarını ve aplikasyonu Etel Baler anlattı.

■ Yeni kurduğunuz Fashiontalks isimli aplikasyonunuz 48 saatte Apple Store’da indirilen ilk 10 aplikasyon arasına girdi. Bu fikir ilk nasıl ortaya çıktı?

Kardeşim Melih Herman yurtdışında öğrenimi tamamladıktan sonra Amazon’da çok iyi bir pozisyonda çalışıyordu. Babamla çalışmak üzere Türkiye’ye döndükten sonra o internetle ilgili bir aplikasyon yapmak istedi, ben de modayla ilgili bir iş. Kafa kafaya verip bu ikisini nasıl bir araya getirebiliriz diye düşündük.

‘MODA VE TEKNOLOJİYİ BİR ARAYA GETİRDİK’

■ Moda ve teknolojiyi bir araya mı getirmeye çalıştınız?

Evet öyle oldu! Hepimiz sık sık bir arkadaşımızın veya bir ünlünün üzerinde gördüğümüz kıyafeti nereden bulduğunu merak ediyoruz ve çoğu zaman bunu sormaya çekiniyoruz. Biz bu tatlı merakı ortadan kaldırmak ve sadece modanın konuşulduğu bir aplikasyon yapmak istedik. Bu platformda dünyanın farklı yerlerinden blogger’ları, editörleri, trendsetter’ları ve moda severleri bir araya getirdik. Bu sayede moda severler kendi stillerini ve kombinlerini kolayca sergileyip dünyanın dört bir yanında modayla ilgilenen kişilerle paylaşabiliyor.

■ 1 seneyi aşkın zamandır üzerinde çalıştığınızdan bahsettiniz. Ne gibi hazırlıklar yaptınız?

Kullanımı kolay, anlaşılması kolay, iyi dizayn edilmiş bir sistem istedik. Farklı ülkelerdeki dostlarımızdan en stil sahibi arkadaşlarıyla bizi irtibata geçirmelerini rica ettik.

■ Sistemi anlatır mısınız biraz?

Fashiontalks, sadece moda ve stil resimlerinin yer aldığı bir sosyal paylaşım aplikasyonu. İçindeki resimlerdeki pırlantalara bastığınız anda kişinin üzerindeki kıyafetlerin nereden alındığını öğreniyorsunuz. Bu işlem resmi koyan kişiye “glam” yani beğeni olarak yansıyor. Eğer bu marka tanımadığınız bir marka ise ikinci kez tıklayarak önce bu markayı giyen arkadaşlarınızı, daha sonra da diğer kullanıcıları görüntüleyebiliyorsunuz.

■ Fashiontalks’a nasıl üye oluyorsunuz?

Telefonunuza App Store’dan ücretsiz bir şekilde yükleyebilirsiniz. Daha sonra varsa Facebook hesabınızla bağlanmanızı öneriyoruz. Ama Facebook seçeneğini kullanmak istemeyenler de e-mail ve kullanıcı adıyla sisteme kayıt olabiliyorlar.

■ Görsel yüklemek için koda ihtiyaç varmış. Herkes sırada bu kod için... Nasıl alıyor takipçiler bu kodu?

Öncelikle kullanıcılarımızın moda sever olduklarından ve sistemimizi iyice anladıklarından emin olmak istiyoruz. Fashiontalks’ta moda dışında hiçbir şey paylaşamayacaklarını ve fotoğraf yayınlama kurallarımızı anlamalarını istiyoruz.

KIRICI İNCİTİCİ YORUMLARA YER YOK!

■ Nedir bu kurallar?

Kırıcı, incitici yorumlar yapmamak. İnsanların birbirlerinin suratına asla söylemeyecekleri şeyleri internet ortamında milyonların önünde hakaret ederek söylemesini çok rahatsız edici buluyoruz. Herkesin kendini ifade şekline saygı duyuyoruz ve saygı duyulmasını bekliyoruz. Esasında kullanıcıların kodla bir yere girmeleri gerekmiyor. Bir kullanıcı stil yüklemek için onaylandığında, sistem kodu otomatik olarak açıyor ve kişi resim yüklemeye başlayabiliyor.

‘KOD ALAMAYAN BAZI ARKADAŞLARIM DARILDI’

■ Kod alamayan bazı arkadaşlarınızın darıldığı doğru mu?

Maalesef oldu!

■ Kim bu isimler?

İsim veremem ancak şu açıklamayı yapmak istiyorum. Biz her ülkeden, her kesimden, her çeşit insana hitap eden bir aplikasyonuz. Şu ana kadar 45 ülkeden kullanıcılarımız oluştu. Dolayısıyla kod verirken yurtdışı kodları, blogger’ların kodları, tamamen random verilmiş kod’lar, belli sayının üstünde beğeni verenlere giden kod’lar gibi belli kotalarımız var. Ayrıca ekibimizin arkadaşları için ayrılan ufak bir kontenjanımız mevcut. Ama bu çok az bir sayı, dolayısıyla hiçbirimizin günlük bu sayıyı geçmek gibi bir keyfi uygulaması olmuyor. Kod gönderme konusunda kimsenin üzülmesini istemeyiz tabii. Amacımız kimseyi kırmak değil, sistemi benimseyen herkese kod verilecektir ama belli bir düzenle ilerliyoruz. Dolayısıyla biraz sabırlı olmalarını ve kod isteklerini bir an önce yollamalarını tavsiye ediyoruz.

■ Galeri bölümünde neler var?

Galeri bölümde çantalar, ayakkabılar, sokak modası, ofiste, gece kıyafetleri, evleniyorum, çocuk modası gibi bölümlerimiz var. Galerilere gidecek resimleri ekibimiz seçiyor. Güzel buldukları stilleri ve sisteme yeni katılan insanları seçmeye özen gösteriyorlar. Böylece onları daha görünür kılıyoruz. Galerilerdeki konularımıza sık sık gündeme göre yeni konular ekleniyor.

■ İlave yenilikler olacak mı aplikasyonunuzda?

Çok yenilikçi ve sürekli üreten bir yapımız var. Sürprizlere hazırlıklı olun derim. Şimdiden iki-üç versiyon sonraki yenilikler üzerine çalışıyoruz. Bu arada Android sürümümüz 3 aya kadar hazır olacak.

■ Bu sistemin hangi aşamasında kazanç sağlıyorsunuz?

Herkes bu soruyu soruyor. Kardeşim ilk işe başladığımızda bir şey söylemişti ve bana çok mantıklı geldi; “Eskiden insanlar ‘Nasıl para kazanabilirim’ diye bir işe başlıyordu, artık ‘Nasıl faydalı olabiliriz’ diye bir işe başlamak gerek. Biz zaten insanlara faydalı olabildiğimiz noktada kazanç bize gelecektir” dedi. Gerçekten de aplikasyonun çıktığı ilk günden itibaren birçok firma bizimle temasa geçiyor ve beraber neler yapabileceğimizi soruyorlar.

■ Bu uygulamanın hedefi nedir?

Bu uygulamanın hedefi insanların stillerini paylaşması, aynı zamanda kendi stillerine yön verebilmelerini sağlamak, moda dünyasındaki insanları birbirine yakınlaştırmak ve eğlenmek. Kıyafetin içinde mesela eteğinin çok beğeni alıp bluzunun ve ayakkabılarının daha az beğeni aldığını gören kullanıcılar, bu sefer aynı eteği bir kazak ve booti’lerle deneyerek beğenisi daha yüksek stilleri keşfediyor. Ayrıca insanların günlük tempo içinde mağazaları dolaşıp beğenecekleri ürünleri inceleme fırsatının azaldığını fark ettik. Fashiontalks ile beğendikleri tarzların direkt nereden olduğunu öğrenmelerini hedefliyoruz.

‘TÜRK MARKALARINA YÖNLENDİRİYORUZ’

■ Gelecek planlarınızda neler var?

Türkiye’den tüm dünyanın moda severlerine ulaşmış bir aplikasyon çıkarmak. Daha şimdiden yabancı kullanıcılarımızdan Türk markalarını nereden bulabileceklerine dair gelen mail’ler bizi sevindiriyor.

■ Beğenilen kullanıcılara yönelik etkinliklerinizin olacağını okudum.

Çok beğeni alan kullanıcılarımızı dünyanın her tarafındaki önemli defilelere davet edeceğiz. Ayrıca moda kentlerinde davetler düzenleyip modaseverleri birbirine yakınlaştırmak istiyoruz.

‘Şıklıktan değil de stilden bahsedilmesini seviyoruz’

■ Moda size göre nedir?

Bana göre moda insanların kendilerini konuşmadan ifade etmelerinin bir yolu. Biz bu yüzden herkesin kendini ifade etme şekline saygı duyulmasını istiyoruz. Moda eğlenceli bir şey bana göre. Onun için eğlenceli bir aplikasyon yapmak istedik.

■ Peki şıklık?

Şıklıktan değil de stilden bahsedilmesini seviyoruz. Alıp giyerek şık olabilirsiniz ama stil sahibi olabilmeniz için başka şeyler lazım. Çünkü stil sahibi olabilmek için bir insanın birçok ilgi alanının olması gerekir. Sanattan, spordan, geçmişten, okuduğu kitaplardan, seyahatlerinden izler taşıyan harmanlaşmış stiller görmeyi seviyoruz. Biz de Fashiontalks’ta aynı kıyafeti giymiş iki kişiden birini galeriye taşırken ötekini taşımadığımız oluyor. Mesela bir kullanıcımız elbiseyi platformlu bir ayakkabı, aşırı makyaj ve çok yapılı saçlar ile taşırken, başka bir kullanıcımız aynı elbiseyi bir fular, vintage bir kolye, omzuna atılmış bir ceket, dümdüz botlarla tamamladı. Tüm ekip olarak ikinci kombine hayran kaldık.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ