Uzmanlar Moskova'da mutabakata varılan ateşkesi değerlendirdi
Rusya'nın başkenti Moskova'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi zirveden İdlib'de ateşkes anlaşması çıktı. Uzmanlar İdlib'deki ateşkes mutabakatını Habertürk'e yorumladı...
ABONE OLHabertürk'e konuşan uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in üzerinde mutabık kaldığı ateşkesi değerlendirdi.
İşte uzman isimlerin sıcağı sıcağına İdlib mutabakatıyla ilgili yaptığı değerlendirmeler:
PROF. DR.MUSTAFA AYDIN: Bu geçici bir anlaşma ve çözüm. Şu anda üzerinde anlaşılan konu 3 ayı da beklemeyecek. İdlib'de yeniden gerginliği beklememiz gerekiyor. Anladığım kadarıyla Suriye ele geçirdiği topraklardan geri çekilmiyor. Türkiye'nin en son rakam 10 gözlem noktasıydı. Suriye'nin kontrol ettiği bölgenin içinde kalmıştı. M5'in kontrolünün Suriye'nin kontrolünde olacağını varsayıyorum. M4 karayolunun güneyinde Suriye rejiminin eline geçirmediği ciddi alan var. M4 karayolunun altı ve üstünde 6'şar kilometreden bahsediliyor. Bu karayoluna Suriye'nin ele geçirmek için özel bir mücadele vermeyeceğini anlıyorum. Orada istikrarın belli süre korunacağı algısını bende uyandırıyor. Olumlu olarak ateşkes var. Ateşkes önemli, çünkü özellikle Türkiye ile Rusya'yı bir çatışmanın ucuna kadar getirdi son 3 haftadır gerginlik vardı. Konuşmalar çatışmasızlık ve ateşkes durumunun ilanihaye sürmeyeceğine işaret ediyor. Toplantının 6 saat sürmesi buna işaret ediyor. Daha önce de 6 saat sürmüştü. O zaman da gergin ve zor müzakere olmuştu. 6 saat heyetler arasıgörüşmelerin çok da nihai sonuca ulaşamadıklarına gösteriyor. Bize açıklanan metin iki ülke arasındaki ilişkilerin sürdürülmesini hedefliyor. Ben İdlib'de istikrarın gelmesini maalesef göremiyorum. O hattaki harekat pratiğinin nasıl olacağı önümüzdeki7 gün içinde görüşülecek. Burada anladığım kadarıyla Türkiye ile Rusya güvenliği sağlayacaklar. Bu bölgede artık Türkiye ve Rusya'nın birlikte kontrol edeceği, dolayısıyla Suriye rejiminin bunun üzerine çıkmamasını sağlayacağı anlamına geliyor. M4 karayolunun 6 kilometre üstüne çıktığımızda oradan kalan bölgenin rejimde kalacağının devam etmesi. Bu hareketlenmiş olan mültecilerin Türkiye'ye değil belki o bölgeye gitmesi sağlanabilir, bu bir öngörü tabii. Ateşkesin olması her ne olursa olsun olumludur. Oradaki çatışmaların sona erdirilip, Türk askerlerinin bundan sonra kayıp vermesine engel olacaksa her hâlükârdaolumlu değerlendirmelidir. Ateşkes hattının çok uzun süreli olmayacağını tahmin ediyorum. En büyükarzum 20 günlük Suriye içerisinde Suriye'nin kontrolünde kalmış bulunan gözlem kulelerindeki Türk askerlerinin güvenliğinin sağlanması.