Tam sayılarda üslü ifadeler, örnekleri ve konu anlatımı: Bir sayının kuvveti nasıl bulunur?
Tam sayılarda üslü ifadeler; bir sayının kendisiyle art arda çarpılmasını kısa bir şekilde gösteren ifadelerdir ve aynı zamanda bu sayılar matematikte üslü sayılar olarak da ifade edilmektedir. Üs 2 olduğu zaman kare; üs iç olduğu zaman küp olarak okunan tam sayılarda üslü ifadeler nelerdir? Bir sayının kuvveti nasıl bulunur? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Doğal sayılar ile bu sayıların negatiflerinden oluşan tam sayılar kümesi ne ile gösterilir? 1’in kuvvetleri kaça eşittir? İşte, tam sayılarda üslü ifadeler hakkında tüm detaylar…
Tam Sayılarda Üslü İfadeler
Matematikte, aynı sayıların tekrarlı olarak çarpımının üslü olarak gösterilmesine üslü sayılar adı verilmektedir. Üslü sayılardaki üs; tabanda yer alan sayının kaç kez çarpılacağını gösterir.
Yukarıdaki formülün daha net anlaşılması için aşağıdaki örneğe göz gezdirebilirsiniz.
Bir Sayının Kuvveti Nasıl Bulunur?
Bir sayının kuvvetini bulmak için o sayıyı kuvvet ya da üs olarak yazılan sayı kadar çarpmamız gerekmektedir. Yukarıdaki görselde de ifade edildiği gibi bir sayının üslü olarak gösterilmesinde kuvvet sayının sağ üstüne yazılır ve bu sayı tabanda yer alan sayıdan daha küçük bir yazı boyutuna sahiptir.
Şimdi gelin hep birlikte farklı sayıların ikinci, üçüncü ve dördüncü kuvvetlerinin hesaplandığı şu görsele birlikte göz atalım.
Önemli Not: Üslü sayılar ile işlem yaparken aşağıdaki özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Tam Sayılar Kümesi Ne İle Gösterilir?
Matematikte doğal sayılar ile bu sayıların negatiflerinden oluşan sayı kümesine tam sayılar kümesi adı verilmektedir ve bu küme Z sembolü ile gösterilmektedir.