Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika: Sırrı Süreyya Önder'in tahliyesine karar verildi

        Habertürk muhabiri Serdar Kulaksız ve Can Aktan'ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) 10 aydır cezaevinde bulunan HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in, hak ihlaline uğradığına ilişkin karar vermişti. Önder'in avukatları da infazın durdurulması ve tahliye edilmesi için İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi.

        TAHLİYE KARARI VERİLDİ

        Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, AYM'nin kararı doğrultusunda Önder'in infazının durdurulmasına ve başka bir suçtan tutuklu değilse tahliyesine karar verdi. Kandıra Cezaevi'nde bulunan Önder, karar sonrası tahliye edildi

        YENİDEN YARGILANACAK

        REKLAM

        Mahkeme, ayrıca AYM’nin kararı doğrultusunda yeniden yargılama yapılması için dosyaya yeni bir esas numarası verilmesine hükmetti.

        KANDIRA CEZAEVİNDE HÜKÜMLÜYDÜ

        İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 yılındaki Nevruz konuşmaları nedeniyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 7 Eylül 2018'de Sırrı Süreyya Önder'i 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararlarını 4 Aralık 2018’de onamış, Önder 6 Aralık 2018’de cezaevine girmişti.

        Kararın bir örneği, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

        Karar sonrasında 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Sırrı Süreyya Önder bugün tahliye edildi.

        KIZI VE KARDEŞİ KARŞILADI

        Cezaevinden tahliye edilen Önder’i kızı Ceren Önder, kardeşi Ali Önder, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve avukatları karşıladı.

        AYM KARARI OY BİRLİĞİYLE VERDİ

        Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar şöyle; “Açıklanan gerekçelerle; İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa'nın 26. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine, başvurucuya net 9.150 TL manevi tazminat ödenmesine, kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine 3/10/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa