Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Son dakika: Trump ve Kim Jong-Un bir arada! Singapur'da tarihi zirve...

        ABD Başkanı Donald Trump ileKuzeyKorelideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede ilk kez bir araya geldi.

        İki ülkenin devlet başkanları Kore savaşının ateşkes ile sona erdiği 1953 yılından bu yana ilk defa resmi olarak bir araya geldi.

        Görüşme öncesinde ABD Başkanı Trump ileKuzeyKorelideri Kim, zirvenin yapıldığı Singapur'un Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de kameralar karşısında el sıkıştı, 38 dakika süren baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

        Yerel saatle 09.00 civarında ABD veKuzeyKorebayraklarının önünde tokalaşarak objektiflere poz veren iki lider, daha sonra baş başa görüşmeyi yapacakları odaya beraber geçti.

        Görüşmenin yapıldığı odaya gelişlerinde bir kez daha kameralara poz veren Trump ile Kim, basın mensuplarına kısa açıklamalar yaptı.Trump ile Kim'e sadece birer tercümanın eşlik ettiği buluşmanın ardından heyetler arası görüşmenin yapılacağı odaya geçerken iki lider basın mensuplarının yoğun sorularıyla karşılaştı.

        "BURAYA GELMEK KOLAY OLMADI"

        Görüşmeye ilişkin bir soruyu yanıtlayan Trump, Kim ile görüşmesini, "Zirve çok çok iyi gidiyor; (iki ülke arasındaki) ilişki harika." ifadesiyle tanımladı.

        Trump ayrıca, bazı sorunların beraber çalışılarak çözüleceğini ve meselelerin birlikte ele alınacağını vurgulayarak, Kuzey Kore ile birlikte çalışmayı beklediklerini dile getirdi.

        REKLAM

        "BİLİM KURGU FİLMİNDEN BİR BÖLÜM OLDUĞU DÜŞÜNÜLECEK"

        Kim ise tercümanı aracılığıyla, "Buraya gelmek kolay olmadı. Engeller vardı ancak bunları aşarak buraya geldik. Görüşmeye açık fikirlerle geldik" ifadelerini kullandı. "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek. Geçmiş, vücudumuzda bir zincir gibi, eski önyargılar ve davranışlar engeller gibi üzerimizdeydi; ancak, bütün bunları aştık ve şu an buradayız." dedi. Kim ayrıca, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına ise herhangi bir cevap vermedi.

        Beyaz Saray'dan dün açıklanan programda, yaklaşık 45 dakika sürmesi öngörülen ilk görüşmenin Trump ile Kim arasında sadece birer tercüman eşliğinde yapılacağı belirtilmişti.

        Heyetler arası görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğü ve ABD adına Trump'ın dışında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın yer aldığı bildirildi.

        Daha sonra ABD ve Kuzey Kore heyetleri çalışma yemeğine geçti. Yemeğe ise ABD heyetine Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Sung Kim ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger'in de katıldığı belirtildi.

        POMPEO'DAN TELEFON TRAFİĞİ

        ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Singapur'da bir araya geldiği zirvenin sonucuyla ilgili Güney Koreli ve Japon mevkidaşlarıyla telefonda görüştü.

        Pompeo, zirvenin sona ermesinin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha ve Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ile telefonda görüştüğünü, Kono ve Kang'a Trump ile Kim arasında bugün gerçekleşen görüşmenin "kısa bir özetini" verdiğini ifade etti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı, telefon görüşmelerinin içeriğiyle ilgili ayrıntı vermedi.

        Yonhap ajansının haberine göre ise Pompeo'nun, zirvenin sonuçlarını görüşmek üzere bu hafta Güney Kore'ye gitmesi bekleniyor.

        Trump ve Kim, Kore Yarımadası için tarihi önem taşıyan görüşmelerinin akabinde kapsamlı bir belge imzalanmıştı. Belge, Kuzey Kore ve ABD'nin Kore Yarımadası'na barışın getirilmesi ve refahı artırması noktasında çok sayıda taahhüt içeriyor.

        Belgede, "Başkan Trump, Kuzey Kore'ye güvenlik garantisi vermeyi taahhüt etti. Kim Jong-un, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasının tamamlanması için kati ve sarsılmaz taahhüdünü teyit etti. " ifadelerine yer verildi.

        İMZALAR ATILDI

        Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de sabah saatlerinde Kim ile baş başa görüşen Trump, heyetler arası görüşmeler ve çalışma yemeğinin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

        Kuzey Kore lideri Kim ile basın mensuplarının yanına gelen Trump, zirveye ilişkin, "Çok ilerleme kaydettik, gerçekten çok olumlu. Sanıyorum herkesin düşündüğünden daha iyi. Şimdi imza atmaya gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        İmza atmaktan kastın ne olduğuyla ilgili ısrarlı sorulara yanıt vermeyen Trump'ın, Kim ile ortak bir metni kamuoyuna açıklayabileceği öne sürüldü.

        Anlaşmanın içeriği hakkında resmi bilgi bulunmuyor, ancak ABD'li bir yetkili CNN televizyonuna, anlaşmanın görüşmelerde alınan mesafeyi tescil eden ve bu ivmenin korunması temennisini içeren bir belge olacağını söyledi.

        Ajansların son dakika olarak duyurduğu bilgiye göre, Trump'ın görüşmenin iyi geçtiğini ve imzalara geçileceğini aktarmasının ardından iki lider basın mensuplarının karşısına geçerek, el sıkıştıktan sonra anlaşmaya imza attılar.

        Trump, "Son derece kapsamlı bir metne imza attık, süreci son derece hızlı başlatacağız. Anlaşmadan tüm dünya etkilenecek. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız. Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor. Kim ile birçok kez görüşeceğiz. Kim harika biri, onu Beyaz Saray'a davet edebilirim. Eskisine göre ilişkilerimiz çok farklı olacak. Harika ilişkilerimiz olacağından şüphem yok. Başbaşa görüşme çok iyiydi, görüş ayrılıklarını birlikte çözeceğiz." açıklamasında bulundu.

        Zirvenin sonunda Trump'ın Singapur'dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkması ve bir değerlendirme yapması bekleniyor.

        Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kuzey Kore ile bu sürecin tek bir görüşmede biteceğini sanmıyorum, muhtemelen birkaç görüşme olabilir. Kuzey Kore ile ilişkilerimizin normalleştiğini görmek isteriz. Eğer işler iyi giderse Kim Jong-un'u ABD'yi ziyaret etmesi için davet edebilirim. Belki de ziyarete Beyaz Saray'dan başlar." değerlendirmesini yapmıştı.

        ABD basını: "Kuzey Kore, yarımanın nükleerden arınması için çalışma taahhüdünde bulundu, Trump ve Kim Jong Un barış ve istikrarın tesisi için anlaştı" ifadelerine yer verirken,ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Koreli üst düzey bir yetkili görüşmeleri sürdürecek.

        İşte o tarihi anlar:

        TRUMP-KIM ORTAK AÇIKLAMASINDA BİRÇOK TAAHHÜT YER ALIYOR

        ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından Singapur'da yapılan tarihi zirvenin ardından imzalanan ortak açıklamada, Kore Yarımadasında on yıllardır süren gerilimi dindirmeyi amaçlayan çok sayıda taahhüt yer aldı.

        Trump ve Kim, Kore Yarımadası için tarihi önem taşıyan görüşmelerinin akabinde ortak açıklama imzaladı. Açıklama, Kuzey Kore ve ABD'nin Kore Yarımadasında barışı getirmek ve refahı artırmak için çok sayıda taahhüt içeriyor.

        Ortak açıklamada, iki liderin "yeni ilişkiler" kurulması ve Kore Yarımadasında kalıcı ve sağlam bir barış düzeninin inşasıyla ilgili konular için kapsayıcı, derin ve samimi fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi. Açıklamada, "Başkan Trump, Kuzey Kore'ye güvenlik garantisi vermeyi taahhüt etti. Kim Jong Un, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasının tamamlanması için kati ve sarsılmaz taahhüdünü teyit etti. " ifadelerine yer verildi.

        ABD ve Kuzey Kore liderlerinin, iki ülke arasında kurulan yeni ilişkilerin Kore Yarımadası ve dünyanın barış ve refahına katkıda bulunacağına ikna olduklarını ve karşılıklı güvenin kurulmasının Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasını destekleyeceğinin farkında olduklarına işaret edilen açıklamada, Trump ve Kuzey Kore liderinin mutabık kaldıkları hususlar şöyle sıralandı:

        "ABD ve Kuzey Kore barış ve refah için iki ülke halklarının istekleri doğrultusunda yeni ABD-Kuzey Kore ilişkilerinin kurulmasını taahhüt etmektedir.

        ABD ve Kuzey Kore, Kore Yarımadasında kalıcı ve istikrarlı bir barış düzeni kurulması için çabalarını birleştirecektir.

        27 Nisan 2018'deki Panmunjom Deklarasyonu'nu yeniden teyit ederek, Kuzey Kore, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arındırılma sürecinin tamamlanması için çalışacağını taahhüt etmektedir.

        ABD ve Kuzey Kore, savaş esirleri ve kayıplarından geri kalanların ortaya çıkarılması ve hali hazırda kimliği belirlenenlerin bir an önce ülkelerine geri gönderilmelerini taahhüt etmektedir."

        Açıklamada, ABD-Kuzey Kore zirvesinin, iki ülke arasında gelecek yıllardaki gerginlikler ve düşmanlıklarının üstesinden gelinmesi ve yeni bir geleceğin belirlenmesi için büyük öneme sahip "çığır açan" bir olay olduğu vurgulandı.

        Açıklamada, "Başkan Trump ve Kim Jong Un, bu açıklamanın şartlarını tamamen ve hızlı bir şekilde uygulamayı taahhüt eder." ifadesi kullanıldı.

        Açıklamada şunlar yer aldı:

        "ABD ve Kuzey Kore, zirvenin sonuçlarının uygulanması için ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ilgili bir Kuzey Koreli üst düzey yetkilinin önderliğinde mümkün olan en yakın zamanda devam niteliğindeki müzakereleri düzenlemeyi taahhüt etmektedir. Başkan Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ABD-Kuzey Kore ilişkilerinin geliştirilmesi, Kuzey Kore ve dünyanın barış, refah ve güvenliğinin desteklenmesi için iş birliği yapmayı taahhüt etmiştir."

        DOĞU BATI SENTEZİ

        Yaklaşık 41 dakika süren iki liderin görüşmesinin ardından Trum ve Kim Jong Un başkanlığındaki heyetler arası görüşme tamamlanarak çalışma yemeğine geçildi.

        Uzun zamandır hazırlanılan görüşmede, Doğu - Batı sentezine uygunbir menü hazırlandı. Karides kokteyl ve avokado salatasıyla başlayan yemek,Güneydoğu Asya'ya özgü, bir tür Kore salatalığında bal ve lime ile süslenmiş taze ahtapotlu yeşil mango salatası olan ve ismine 'oiseon' denilen bir yemek de başlangıçlar arasında yer aldı.

        Ana yemeklerde ise, fırında kremalı patates ve buharda brokoli eşliğinde biftek ve yine bir Kore yemeği olan, 'daegu jorim' isimli, adına 'XO' adı verilen şili soslu ve kızarmış pirinçli tatlı-ekşi soslu domuz eti yer alıyor.

        Tatlı için ise menüde Trump, Kim ve heyetleri için vanilyalı dondurma ile vişne püresi eşliğinde bitter çikolatalı tartyer aldı.

        TARİHİ ZİRVE DEV EKRANLARDAN İZLENDİ

        ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Singapur'da yaptığı tarihi zirve, Güney Kore ve ABD'de dış mekanlara kurulan dev ekranlardan izlendi.

        Channelnewsasia'nın haberine göre, Güney Kore'nin başkenti Seul'de binlerce kişi, zirveyi izleyebilmek için tren istasyonları ve diğer mekanlarda toplandı.

        Üniversite öğrencisi Jung A-im, "İki liderin el sıkıştığını görmek...Tarihi bir an yaşıyorum." yorumunu yaptı.

        Ülkede çok sayıda kişi de zirveyi cep telefonlarından canlı izledi.

        Trump ve Kim'in el sıkışması alkışlarla karşılandı.

        Seul'deki ABD Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyen savaş karşıtı grup, 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkesin yerine barış anlaşması imzalanması çağrısı yaptı.

        ABD'nin Los Angeles kentinde de Korelilerin yaşadığı semtte çok sayıda kişi, zirveyi halka açık mekanlarda kurulan ekranlardan takip etti, liderlerin el sıkışmasını alkışlarla ve sevinçle karşıladı.

        Zirve, New York'ta da Times Meydanı'na kurulan ekranlara yansıtıldı.

        TRUMP-KIM BURGERLER DAĞITILDI

        ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bir araya geldiği Singapur'da lüks bir otel, tarihi buluşmayı kutlamak adına ücretsiz 250 hamburger dağıttı.

        Straits Times'ın haberine göre, Singapur'da bir otelin ücretsiz verdiği, ABD ve Kore damak tadına uygun 250 mini "Trump-Kim burger", 25 dakika içinde tükendi.

        Otel yöneticisi Patrick Garcia Fiat, hamburgerin, zirvenin "hamburger gibi ahenkli olması umuduyla" yapıldığını söyledi.

        Fiat, bedava hamburgerlerin "zirveyi kutlamak ve insanların yerken arkadaşlığın tadını çıkarmasını sağlamak" için zirve günü dağıtıldığını, gün içinde 250 mini burger daha servis edileceğini belirtti.

        JAPONYA'DAN TRUMP'A TEŞEKKÜR

        Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore zirvesinde kaçırma sorununu gündeme getirdiği için ABD Başkanı Trump'a teşekkür ederek telefon görüşmesinde ayrıntıları öğrenmek istediğini söyledi.

        Kuzey Kore, 1970'li ve 1980'li yıllarda ülkeye kaçırılan 13 Japon vatandaşının varlığını kabul etmişti.

        Japonya Başbakanı Abe, bir öncelik olarak nitelendirdiği kaçırılma sorununu ABD Başkanı Trump'dan Kuzey Kore Lideri Kim ile görüşmesinde gündeme getirmesini istemişti.

        RUSYA VE İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

        Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Peskov, Kuzey Kore - ABD görüşmesine ilişkin RIA haber ajansına yaptığı açıklamada, “Rusya bu gelişmeden sadece memnun değil, nükleerden arındırılması için destek olmaya hazırdır. Rusya, çözüme katkı sağlamak için hazırdır. Sorunlar müzakere ile çözülür. Rusya, bu görüşmeyi pozitif değerlendiriyor ama şeytan ayrıntıda gizlidir” ifadesini kullandı.

        İran hükümet sözcüsü, Kuzey Kore'yi uyararak, "Trump daha Washington'a dönmeden anlaşmayı iptal edebilir" dedi."Kuzey Kore liderinin görüşmelerde nasıl bir insan olduğunu bilmiyoruz. Evine dönmeden önce anlaşmanın iptal edilip edilmeyeceği belli değil" denildi.

        ÇİN'DEN TRUMP-KIM GÖRÜŞMESİNE DESTEK

        Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un arasındaki görüşmenin ardından konuyu kamuoyuna değerlendirdi. Pekin'de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri Lim Jock Hoi ile yaptığı görüşmede söz konusu buluşmayı yorumlayan Wang Yi, iki liderin karşılıklı oturarak eşitler halinde diyalog kurmasının muazzam ve olumlu bir öneme sahip olduğuna işaret etti. Çin’in toplantıyı memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğini belirten Wang yi, bunun Pekin’in başından beri başarılmasını umduğu bir hedef olduğuna dikkat çekti.

        Dışişleri Bakanı Wang Yi, "İki liderin, engelleri ortadan kaldırmak, karşılıklı güven tesis etmek, güçlükleri aşmak ve temel bir mutabakata varmak için çalışmasını, Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılmasının ilerletilmesi ve yarımadada bir barış mekanizması kurulması konularında somut ilerleme sağlamasını temenni ediyoruz" dedi.

        Çin'in süreçte yapıcı rol oynamayı sürdüreceğinin de altını çizen Wang, ilgili tarafları bu hedeflere ulaşmak için çaba harcamaya çağırdı.

        AB'DEN ZİRVE AÇIKLAMASI: DİPLOMASİYE DEVAM

        ABD Devlet Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Singapur'daki buluşmasına Avrupa Birliği'nden (AB) "diplomasiye devam" yorumu geldi.

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, "Trump ve Kim buluşması, Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın tek yolunun diplomasi olduğu yönündeki inancımızı doğrular niteliktedir. Diplomatik yolun takip edilmesi genelde zordur ancak her zaman kazançlıdır." ifadelerine yer verdi.

        Singapur'daki zirvenin Güney ve Kuzey Kore arasında geliştirilen olumlu ilişkilere katkı sunmak adına "çok önemli" ve "gerekli" olduğuna değinen Mogherini, "Tüm uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da paylaşılan nihai hedef, Kore Yarımadası'nın tam, doğrulanabilir ve geri dönüşü olmayan biçimde nükleerden arındırılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

        Mogherini, ABD ve Kuzey Kore liderleri tarafından imzalanan ortak bildirinin söz konusu hedefe ulaşılabileceği sinyalini verdiğini kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa