Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi SON DAKİKA! TUSAŞ'ta üretilen Milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi! KAAN özellikleri nelerdir? - Savunma Sanayi Haberleri

        Milli muharip uçağı KAAN sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.

        KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.

        Milli muharip uçak KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak.

        Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen KAAN 14 metre kanat açıklığına ve 21 metre uzunluğa sahip. KAAN'ın azami 1.8 mach yani saatte 2200 km hıza ulaşması hedefleniyor.

        F-16'NIN YERİNİ ALACAK

        REKLAM

        Milli muharip uçağının Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alması planlanıyor.

        ÇOK ROLLÜ SAVAŞ UÇAĞI

        5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlıyor. TUSAŞ'ın sitesinde yer alan bilgilere göre KAAN kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılıyor. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirildi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YAPAMAZLAR DEMİŞLERDİ

        Bugün Afyonkarahisar'daki mitingde konuyla ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da şunları söyledi:

        "Bugün savunma sanayilerinin gurur gününü yaşadık. KAAN bu sabah ilk uçunu başarıyla gerçekleştirdi. Yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. İnsansız uçakları yaptık mı, Akıncı'yı yaptık mı? Daha durun neler gelecek... Kızıl Elma'yı yaptık mı? Bu Kızıl Elma var ya, F-16'nın taşıdığı bombayı taşıyor.

        Kaan aynı F-16 gibi. Böylece Türkiye kendi 5'inci nesil savaş uçağını üretme konusunda kritik bir aşamayı geride bıraktı. Yapamazlar demişlerdi. Milli muharip uçağımız hamdolsun göklerle buluştu. Rabbim herkesten razı olsun. KAAN'ımızın diğer testlerini de tamamlamak için çalışmaları yoğunlaştıracağız. Milletimize yeni müjdeler vermeyi sürdüreceğiz."

        GÖRGÜN: MİLLETİMİZİN EVLATLARININ BAŞARISIDIR

        Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın ilk uçuşu milletimize hayırlı olsun. Sadece 5. nesil bir savaş uçağını değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri de KAAN üzerinden ülkemize kazandıracağız. Başta TUSAŞ mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği olan tüm firmalarımızı yürekten tebrik ederiz. Bu, milletimizin evlatlarının başarısıdır. KAAN başta olmak üzere tüm milli çelik kanatlarımızı güçlendirmeye, semalarımızın tam bağımsız teknolojilerini milletimizin ve dostlarımızın güvenliği için geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

        İMAMOĞLU: YÜREKTEN TEBRİK EDERİM

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında "Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın ilk uçuşu milletimize hayırlı olsun. Projede emeği olan TUSAŞ mühendislerimizi, teknik ekiplerimizi, firmalarımızı yürekten tebrik ederim" dedi.

        ÖZEL: ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

        CHP Genel Başkanı Özgür Özel de KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

        "1973'ten bu yana havacılık sektörümüze önemli katkılar sağlayan Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağımız KAAN'ın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesini tebrik ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ülkemize hayırlı olsun."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa