Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika: Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 33 milyarlık avans - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Olağanüstü Genel Kurulu tamamlandı. Toplantıda Merkez Bankası'nın 2018 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi kârından hesaplanan tutarın yüzde 90'ının avans olarak dağıtılması kabul edildi. Hazine'nin avans talebi onaylandı. Genel Kurul'da büyük bölümü Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılacak tutara ilişkin bir rakamtelaffuz edilmedi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ilgili tutarın bugün TCMB Banka Meclisi sonrası kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

        HAZİNE TALEBİNE ONAY

        Hazine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kâr payının yüzde 90'ını avans olarak talep etti. TCMB'nin kesinleşmemiş 2018 yılı kârından gerekli yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra yüzde 90'ının avans olarak dağıtılması Genel Kurul'ca onaylandı.

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak aktarılacak tutarı daha önce 37 milyar TL olarak açıklamıştı. Bu tutar üzerinden gidilirse rakamın yüzde 90'ı olan 33 milyar TL Hazine'ye bu ay avans olarak aktarılacak

        REKLAM

        2017 YILINDA HAZİNE'YE 12 MİLYAR TL AKTARILMIŞTI

        TCMB her yıl Nisan ayında gerçekleştirdiği Genel Kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar Hazine'ye aktarıyor. TCMB Hazine'ye 2016 yılında yaklaşık 6.41 milyar TL, 2017 yılında yaklaşık 12 milyar TL aktarmıştı.

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta yaptığı açıklamada, bütçe kapsamında TCMB'den Hazine'ye devredilecek kârı 20 milyar TL olarak öngördüklerini ancak bu tutarın 37 milyar TL seviyelerinde beklentinin üzerinde gerçekleşeceğini söylemişti.

        Toplantıda banka esas mukavelesinde yer alan "Genel Kurul toplantıları her yılın nisan ayı içinde ve banka meclisinin tespit edeceği günde toplanır" ifadesinin "Genel kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve banka meclisinin tespit edeceği günde toplanır" şeklinde değiştirilmesine ilişkin gündem maddesi görüşüldü ve değişiklik kabul edildi.

        HİSSEDAR SORDU, ÇETİNKAYA YANITLADI

        Bir hissedarın, Genel Kurul'un neden nisan ayı yerine bu dönemde yapıldığına yönelik sorusunu yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, olağanüstü genel kurul gündeminin hissedarlardan gelen talep üzerine oluşturulduğuna işaret ederek, "Yeni Türk Ticaret Kanunu, anonim şirketler için şirket genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonunda ilk üç ay içinde yapılmasını düzenliyor. Bankamızın bu düzenlemesi, mevcut şartlarda bir istisna gibi görünüyordu." diye konuştu.

        Önceki düzenlemede nisan ayı içinde tarih belirleme yetkisinin yine Banka Meclisi'ne verildiğini belirten Çetinkaya, "Yetki yine Banka Meclisi'nde olmakla birlikte Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilip 'ilk üç ay' ile ifade ediliyor.Değişiklik tamamen bununla sınırlı." dedi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa