Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Son dakika: Hamas'tan 'insani ara' açıklaması

        Katar, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

        Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara"nın 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

        HAMAS DOĞRULADI

        Hamas da Telegram hesabından yaptığı açıklamada Katar ve Mısır'la, "insani ara"nın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını doğruladı.

        Hamas, ilerleyen saatlerde İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması planlanan Filistinli esirlerin listesini aldıklarını duyurdu.

        Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, bugün İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması planlanan 3'ü kadın, 30'u çocuk olmak üzere 33 esirin listesinin teslim alındığı belirtildi.

        Açıklamada, bugün serbest bırakılacak kadın esirlerin şunlar olduğu kaydedildi:

        1- Yasemin Teysir Abdurrahman Şaban / Cenin kenti

        2- Attaf Yusuf Muhammed Ceradat / Cenin kenti

        3- Nufuz Cad Arif Hammad / Kudüs

        Hamas'ın açıklamasında, serbest bırakılacak çocukların isim listesinin daha sonra duyurulacağı ifade edildi.

        İSRAİL'DEN HENÜZ RESMİ DOĞRULAMA GELMEDİ

        Tel Aviv yönetimi konuya ilişkin şu ana kadar resmi açıklama yapmasa da yerel basınına konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer "insani ara"nın uzatıldığını doğruladı.

        Maariv gazetesinde yer alan haberde, adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, her gün 10 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığını belirtti.

        BİDEN: YOĞUN ÇABA SARF ETTİK

        ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan "insani ara"nın 2 gün daha uzatılması konusunda yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

        Biden, Gazze'deki "insani ara"nın uzatılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Söz konusu uzlaşının sonuç vermeye devam etmesini sağlamak için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Biden, "insani ara"nın, Gazze Şeridi'nde acı çeken masum sivillere yönelik ek insani yardımın önemli ölçüde artmasını sağladığını vurguladı.

        Biden, Gazze'ye giden insani yardım miktarını artırmak için "insani ara"dan sonuna kadar faydalandıklarına işaret ederek, "Filistin halkı için barış ve onurlu gelecek inşa etme çabalarımızı sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük "insani ara" 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girmişti.

        Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.

        İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatı kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 40 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

        İSRAİL MEDYASI: ESİRLER GAZZE'DE KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALMADI

        İsrail medyası, Hamas Hareketi'nin serbest bıraktığı İsrailli esirlerin Gazze'de direniş grupları tarafından tutuldukları süre içinde herhangi bir kötü muamele ya da işkenceye maruz kalmadıklarını belirtti.

        İsrail'in Kanal 12 televizyonu, Gazze'de tutuldukları süre boyunca yaşadıklarını esirlerin ve ailelerinin anlatımıyla haberleştirdi.

        Haberde, esirlerin kendilerine sağlanan sınırlı gıda maddesiyle çocuklarına ve kendilerine yemek pişirdikleri, esir tutuldukları süre boyunca Hamas tarafından herhangi bir kötü muamele ya da işkenceye maruz kalmadıkları belirtildi.

        Esir yakınlarının açıklamalarına da yer verilen haberde, "esirlerin son iki haftayı sınırlı miktarda pirinç tüketerek yarı aç geçirdikleri ve ara sıra İsrail radyosunu dinlemelerine izin verildiği" ifade edildi.

        İsrail, "insani ara" süresince serbest bırakılan İsrailli esirlerin medyaya açıklama yapmalarına izin vermemekle eleştiriliyor. Ancak, serbest bırakılan esirlerden bazıları, bazen de esir yakınları isimlerini paylaşmadan ülkedeki basın kuruluşlarına açıklamalarda bulunuyor.

        BM: İNSANLIK NAMINA BİR ADIM VE BİR UMUT IŞIĞI

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'deki insani ara savaşın karanlığında insanlık namına bir adım ve bir umut ışığı." dedi.

        Guterres, New York'taki BM binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'nın açılmasını ümit ettiğini kaydeden Guterres, bunun daha fazla yardım sevkiyatına imkan sağlayacağına işaret etti.

        Guterres, Gazze'de çatışmanın sona ermesinin ardından geçiş sürecinin önemli rol oynayacağına dikkati çekerek, henüz bu konuda yorum yapmak için erken olsa da Filistin Yönetimi'nin Gazze'de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

        Uluslararası toplumun da bunu desteklemesi gerektiğini vurgulayan Guterres, Filistin yönetiminin iki devletli çözüme odaklanması gerektiğini dile getirdi.

        Gazze'deki "insani aranın" uzatılmasıyla ilgili ise Guterres, "Gazze'deki insani ara savaşın karanlığında insanlık namına bir adım ve bir umut ışığı." ifadesini kullandı.

        Guterres, söz konusu "insani araların" zor durumdaki Gazze halkına daha fazla insani yardım ulaştırılmasına imkan sağlayacağını belirterek, bunların da ilk etapta yeterli olmayacağının farkında olduğunu söyledi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa