Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'den İsveç'e sert tepki

        İsveç'in başkenti Stockholm'de bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketini asarak gerçekleştirdiği provokasyonlarının ardından Türkiye'den sert tepki gelirken, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK/PYD/YPG yandaşlarınca dün Stockholm'de gerçekleştirilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da hedef alan terör propagandasıyla ilgili Büyükelçi Herrström Bakanlığa çağırılarak Türkiye'nin tepkisi ifade edildi.

        Herrström'e, bu eylemin şiddetle kınandığı ve protesto edildiği güçlü ifadelerle bildirildi.

        İsveç'in Üçlü Ahitname ile verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali olan ve Türkiye'nin açıkça tehdit edildiği bu tür terör eylemlerine müsaade edilmemesi talebi Herrström'e iletildi.

        Herrström'e, Türkiye'nin eylemin faillerinin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması ve İsveç'in taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentisinin de altı çizildi.

        SİYASİLERDEN AÇIKLAMALAR

        Provokasyonun ardından birçok siyasi isimden açıklamalar yapıldı.

        OKTAY: BU TÜR GİRİŞİMLERE MÜSAMAHA GÖSTERMEMELERİNİ BEKLİYORUZ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İsveç'in başkenti Stockholm'de, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "İsveç'in NATO üyelik girişimleri kapsamında verdikleri sözleri tutmalarını, bu tür girişimlere müsamaha göstermemelerini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

        İsveç'te terör örgütü üyeleri tarafından Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan gösteriyi lanetlediklerini belirten Oktay, şunları kaydetti:

        "İsveç'in NATO üyelik girişimleri kapsamında verdikleri sözleri tutmalarını, bu tür girişimlere müsamaha göstermemelerini bekliyoruz. Bu yaşananlar, Türkiye'nin haklı endişelerini bir kez daha dünya kamuoyuna göstermiştir. Demokratik hukuk devletlerinin hiçbirinin bu tip hukuksuz gösterilere göz yumması beklenemez. İsveç makamlarının, kabul edilemez bu eylemleri gerçekleştiren terör grupları ve destekçileri hakkında yasal işlemleri derhal başlatmalarını bekliyoruz."

        ŞENTOP: İZİN VERMESİ VE GÖZ YUMMASI ASLA KABUL EDİLEMEZ

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç'in başkenti Stockholm'de, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "İsveç'in demokrasiye açık bir tehdit olan bu alçak terör eylemine izin vermesi ve göz yumması asla kabul edilemez." ifadesini kullandı.

        Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

        "İsveç'in başkenti Stockholm'da bölücü terör örgütü PKK üyelerinin gerçekleştirdiği, Cumhurbaşkanımızı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef alan eylemi lanetliyoruz.

        İsveç'in demokrasiye açık bir tehdit olan bu alçak terör eylemine izin vermesi ve göz yumması asla kabul edilemez. NATO'ya üyelik talebinde bulunan bir devlette bu saldırının kolaylıkla gerçekleşmesi tehlikeli ve vahimdir. İsveç Devleti'nden bu alçak terör eylemini gerçekleştirenlerin ve sorumlularının derhal tespit edilmesini ve hukuk önünde gerekenin yapılmasını bekliyoruz."

        ÇAVUŞOĞLU: PKK/YPG, İSVEÇİN NATO ÜYELİĞİ YOLUNA MAYINLARI DÖŞÜYOR

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Stockholm'da terör örgütü PKK yandaşlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan propagandasına ilişkin, "PKK/YPG, İsveç'in NATO üyeliği yoluna mayınları döşüyor. Bu mayınları temizlemek de bu mayınlara bilerek basmak da İsveç'in tercihidir." dedi.

        Bakan Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınına katılarak, İsveç'in başkenti Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK destekçisinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef almasına ilgili açıklamalarda bulundu.

        Terör örgütü PKK/YPG'nin İsveç'te terör propagandasına devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Hedefleri sadece Cumhurbaşkanı değil, terör örgütünün esas hedefi Türkiye, ikinci hedefi İsveç'in NATO üyeliğini engellemek. İsveç'in NATO üyeliğini engellemek için de provokasyonlara devam ediyor." diye konuştu.

        Çavuşoğlu, son terör propagandasının belediye binasının önünde, şehrin merkezinde, herkesin görebileceği bir yerde yapıldığını ve bunun mazeretinin olamayacağını belirterek, "Buna tepkisiz kalamazdık, İsveç'in Ankara Büyükelçisini arkadaşlarımız bakanlığa çağırarak gerekli tepkiyi gösterdiler, aynı şekilde Stockholm Büyükelçimiz de Stockholm'de girişimlerde bulunarak Türkiye'nin tepkisini iletti." dedi.

        "İsveç'ten beklentilerimizin karşılanması gerekiyor. Terörle mücadele alanında gerekli adımları atmaları gerekiyor." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, İsveç'te terör propagandasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

        Çavuşoğlu, İsveç'in terör örgütleriyle mücadelede kendilerine söz verdiğini hatırlatarak, "Yeni hükümetten olumlu adımlar gördük, açıklamalarda olumlu, eski hükümete göre bu konuda biraz daha kararlılar ama sözde kararlılık göstermek olmaz, eylemde görmemiz lazım. Yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

        "PKK/YPG, İsveç'in NATO üyeliği yoluna mayınları döşüyor. Bu mayınları temizlemek de bu mayınlara bilerek basmak da İsveç'in tercihidir." diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin terör kaygılarını NATO müttefiklerinin anlaması gerektiğini, İsveç ve Finlandiya'nın bu konuda Türkiye'yi daha fazla anlaması gerektiğini söyledi.

        Çavuşoğlu, yapılanın ifade özgürlüğüne girmediğini, bir terör propagandası olduğunu belirterek, "Şehrin merkezinde, belediyenin önünde yapılmaları tam bir kepazeliktir. 'Bu ne demek?' İsveç yetkilileri buna göz yumuyor ve izin veriyor demektir. Onlar izin vermezse bunu yapamazlar." dedi.

        BOZDAĞ: TÜRKİYE VE TÜRK MİLLETİNE SALDIRIDIR

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç'in başkenti Stockholm'de, terör örgütü YPG/PKK destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "Bu saldırı sadece Sayın Cumhurbaşkanımıza değil Türkiye ve Türk milletine saldırıdır. Bu terör eylemine müsaade eden İsveç Hükümeti'ni kınıyorum" ifadelerini kullandı.

        AKAR: DERHAL TEDBİR ALMAYA DAVET EDİYORUZ

        Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç'in başkenti Stockholm'de, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "NATO'ya girmek isteyen bir ülkede, 70 yıllık NATO üyesi bir ülkenin Cumhurbaşkanına karşı yapılan iğrenç eylemi şiddetle kınıyor, İsveç'i derhal tedbir almaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı.

        Bakan Akar, Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi.

        Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Akar'ın "NATO'ya girmek isteyen bir ülkede, 70 yıllık NATO üyesi bir ülkenin Cumhurbaşkanına karşı yapılan iğrenç eylemi şiddetle kınıyor, İsveç'i derhal tedbir almaya davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

        ÇELİK: İZİN VERMELERİ ASLA KABUL EDİLEMEZ

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamasında "İsveç'in başkenti Stockholm'da terör örgütü PKK yandaşlarının düzenledikleri eylemde Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye’nin hedef alınmasını lanetliyoruz. İsveç makamlarının bu alçakça eyleme izin vermeleri asla kabul edilemez" diye tepki gösterdi.

        KALIN: SOMUT ADIM ATMALARI HUKUKUN GEREĞİDİR

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Tepkimizi ve beklentimizi İsveç makamlarına ilettik. Somut adım atmaları hukukun ve yaptığımız anlaşmanın gereğidir.

        SOYLU: DÜNYADAKİ TERÖR ÖRGÜTLERİNİ DİZE GETİRECEĞİZ

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İsveç'in başkenti Stockholm'de, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "Sarı torbalara itiraz edenler, İsveç'te terörün hain yüzüyle tekrar karşılaşmıştır. Dünyadaki terör örgütlerini de dize getireceğiz derken bunu kastetmiştik." ifadesini kullandı.

        ALTUN: İSVEÇ MAKAMLARI TERÖRE KARŞI GEREKLİ ADIMLARI EN KISA SÜREDE ATMALI

        İletişim Başkanı Altun da Twitter hesabından "Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı'nın hedef alınmasını en güçlü şekilde kınıyoruz. İsveç makamları teröre karşı gerekli adımları en kısa sürede atmalı. PKK'lıların Stokholm'un göbeğinde kafa tutması iddia ettikleri gibi teröre karşı mücadele etmediklerinin kanıtı" ifadelerini kullandı.

        KURTULMUŞ: TÜM TÜRKİYE'YE KARŞI YAPILMIŞ BİR SALDIRIDI

        AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da açıklamasında "İsveç'te gerçekleştirilen çirkin gösteri yalnızca Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı değil tüm Türkiye'ye karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu yapılan alçaklık da buna seyirci kalınması da asla kabul edilemez. Türkiye'nin NATO'ya girmek isteyen ülkelerin terör örgütlerine müsade etmemesi konusundaki hassasiyetinin de ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır." diye konuştu.

        KİRİŞCİ: EYLEMLERİ LANETLİYORUM

        Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü YPG/PKK destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "İsveç’in başkenti Stockholm'de terör örgütü PKK yandaşlarının Cumhurbaşkanımızı ve Türkiye'yi hedef alan eylemlerini lanetliyorum." ifadesini kullandı.

        Bakan Kirişci, şunları kaydetti:

        "İsveç’in başkenti Stockholm'de terör örgütü PKK yandaşlarının Cumhurbaşkanımızı ve Türkiye'yi hedef alan eylemlerini lanetliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, terör örgütleri ve teröre yataklık yapanlar ile mücadelemiz kararlılıkla devam edecek."

        KARAİSMAİLOĞLU: ÇİRKİN GÖSTERİYİ LANETLİYORUZ

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü YPG/PKK destekçilerinin provokasyonlarına ilişkin, "İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü üyeleri tarafından ülkemizi ve Cumhurbaşkanımızı hedef alan çirkin gösteriyi lanetliyoruz." ifadesini kullandı.

        Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

        "İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü üyeleri tarafından ülkemizi ve Cumhurbaşkanımızı hedef alan çirkin gösteriyi lanetliyoruz. Teröre ve işbirlikçilerine geçit vermemeye, güçlü Türkiye olarak dünyanın her yerinde mücadelemize devam edeceğiz."

        İSVEÇ'TEN İLK TEPKİ

        İsveç Dışişleri Bakanı Billström de Twitter hesabından yaptığı açıklamada hükümetinin nefret ve tehdit söylemlerine karşı olduğunu vurgulayarak "Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının belediye binasında bu şekilde tasvir edilmesi iğrenç" ifadelerini kullandı.

        NE OLMUŞTU?

        Başkent Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı binanın önündeki direğe ayaklarından astı ve bu anın görüntüsünü sosyal medyadan paylaştı.

        Terör örgütü PKK/YPG ile bağlantılı sosyal medya hesaplarında paylaşılan videoda, Türkçe altyazıyla Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan tehditler savrulduğu görüldü.

        REKLAM

        Stockholm'de 21 Ocak'ta NATO'ya hayır gösterisi yapılacağı ifade edilen paylaşımın altında hakaret içeren yorumlar da dikkati çekti.

        Terör örgütü PKK/YPG destekçileri, 21 Kasım 2022'de de Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği kançılaryasına terör örgütü propagandası ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren görüntüler yansıtmıştı. Bunun üzerine İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström Dışişleri Bakanlığına çağrılarak kınanmıştı.

        * Haberin görseli Shutterstock'tan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa