Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi İran, İsrail'e doğru füzeleri ateşledi | Dış Haberler

        İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu.

        Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi.

        Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

        İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı.

        Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

        REKLAM

        İsrail ordusu, hava sahasının kapatıldığını bildirdi. İsrail basını, İran'ın yaklaşık 500 füze fırlattığı haberini geçti.

        "SIĞINAKLARDAN ÇIKABİLİRSİNİZ"

        İsrail ordusu, İran'ın füze saldırısının son bulmasının ardından halkın sığınak ve güvenli bölgelerden çıkabileceğini bildirdi.

        Ordudan yapılan açıklamada, gerçekleştirilen durum değerlendirmesinin ardından "ülke genelinde halkın sığınak ve korunaklı yerlerden çıkmasına izin verildiği" belirtildi.

        İsraillilerden yeni uyarılar olması halinde bunları dikkate almaları istendi.

        Öte yandan ordudan yapılan bir diğer açıklamada, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin üst düzey komutanlarla durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

        Ordudan paylaşılan görüntüde, Halevi ve üst düzey komutanların, durum değerlendirmesini sığınak benzeri bir odada yapmaları dikkati çekti.

        İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: İRAN, KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI

        İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, bu akşamki füze saldırısıyla İran yönetiminin "kırmızı çizgiyi aştığını" savunarak, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti.

        Katz, sosyal medya hesabından İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Füze saldırısıyla İran yönetiminin "kırmızı çizgiyi aştığını" söyleyen Katz, buna sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

        Katz, uluslararası kamuoyunun İran'a karşı İsrail'in yanında yer alması gerektiğini ileri sürdü.

        Öte yandan yerel basında çıkan haberlerde, Katz'ın, İsrail'in başka ülkelerdeki büyükelçilerine bir mesaj gönderdiği belirtildi.

        Katz'ın büyükelçilerden görev yaptıkları ülkelerin yönetimlerine İsrail'in İran'ın füze saldırısına "sert bir karşılık vereceği" mesajını iletmelerini istediği aktarıldı.

        "İSRAİL'İN ULUSAL GÜVENLİK İHLALLERİNE CEVAP VERİLDİ"

        İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada İsrail’e füze saldırısı başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, onlarca füze fırlatıldığı ve misilleme yapılması halinde İsrail'in tekrar hedef alınacağı vurgulandı.

        Açıklamada "Füzeler Haniye, Nasrallah ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Abbas Nilfurushan'ın öldürülmesine misilleme olarak yapıldı" dendi.

        İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." açıklamasında bulundu.

        İran Daimi Temsilciliği, konuya ilişkin sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

        İran'ın "Siyonist rejimin terör faaliyetlerine yasal, makul ve meşru cevabını" verdiği ifade edilerek, İsrail'in İranlı vatandaşları hedef aldığı ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtildi.

        Mesajda, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." uyarısı yapılırken, bölge ülkeleri ve "rejimin destekçilerinin" İsrail ile yollarını ayırmaları çağrısında bulunuldu.

        EMRİ HAMANEY VERDİ

        Saldırı emrini veren İran dini lideri Ali Hamaney'in, İsrail misillemesine karşı güvenli bir yere alındığı bildirildi.

        İRAN'IN BAZI FÜZELERİNİ ABD ENGELLEDİ İDDİASI

        Öte yandan İsrail'in savunması ABD tarafından Irak'ta başladığı öne sürüldü. Amerika'nın Irak'taki üslerinden ilk müdahalenin gerçekleştiği belirtildi. İsrail'in savunması Amerika tarafından Ürdün'de devam ettiği ifade edildi.

        İSRAİLLİ BAKAN'DAN İRAN'A TEHDİT

        İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar sosyal medya hesabından İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

        İran yönetimini hedef alan Zohar, İsrail'e füze saldırısıyla İranlı liderlerin "yanlış bir karar aldığını ve bunun da bedelini ödeyeceklerini" ifade etti.

        Zohar, bu saldırıların "İran rejimin sonu olacağını" ileri sürdü.

        PEZEŞKİYAN: TEHDİTLERE KARŞI KARARLIYIZ

        İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin İsrail'in saldırganlığına karşı meşru haklar temelinde misillemede bulunduğunu söyleyerek "Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran'la çatışmaya girmeyin." dedi.

        İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail'e karşı füze saldırılarının "meşru haklar temelinde İran ile bölgenin barış ve güvenliği için" düzenlendiğini savundu.

        İsrail'in saldırganlığına "kesin bir yanıt" verdiklerini ifade eden Pezeşkiyan, bu saldırıların İran'ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

        Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı:

        "Netanyahu İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin.",

        İRAN O İDDİAYI YALANLADI

        Reuters, İran'ın saldırıdan öne ABD'yi uyardığını iddia etti. ABD ve İran bu iddiayı yalanladı.

        İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada saldırı öncesinde ABD'ye hiçbir bilgi verilmediği belirtilerek, "Ancak sonrasında ciddi bir uyarı yapıldı" ifadesi kullanıldı.

        "ORTA DOĞU'DA GÜÇLÜ SALDIRILAR DÜZENLEYECEĞİZ"

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın düzenlediği füze saldırılarının İsrail Hava Kuvvetlerinde herhangi bir hasara yol açmadığını savundu.

        İsrail Hava Kuvvetlerinin "tam kapasite" faaliyet gösterdiğini söyleyen Hagari, "İsrail Hava Kuvvetleri tam kapasiteyle faaliyet göstermeye devam ediyor ve bu gece de geçtiğimiz yıl olduğu gibi Orta Doğu'ya güçlü saldırılar düzenlemeye devam edecek." ifadelerini kullandı.

        Hagari, Orta Doğu'da düzenleyecekleri saldırıların hedefinde İran'ın olup olmayacağına ise değinmedi.

        İsrail Ordu Sözcüsü, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, İran'ın füze saldırılarının "bedeli olacağını" ve karşılık verileceğini söylemişti.

        DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU: ASKERİ TESİSLERİ HEDEF ALDIK

        İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e düzenlenen füzeli saldırılara ilişkin ikinci açıklamasını yayımladı.

        Açıklamada, "Gerçek Vaad-2" adı verilen operasyonda, "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki stratejik askeri tesislerin hedef alındığı ve hedeflerin geniş çaplı savunma sistemleriyle korunmasına rağmen yüzde 90 başarı oranıyla vurulduğu" ifade edildi.

        İsrail'in saldırılarında hayatlarını kaybeden Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'a yönelik suikastların planlandığı hava üsleri ve askeri merkezlerin de hedef alındığı aktarıldı.

        Operasyonun "meşru savunma hakkı çerçevesinde ve uluslararası hukuka dayanılarak gerçekleştirildiği ve düşmanların her türlü aptallığına yıkıcı ve pişman edici karşılık verileceği" kaydedildi.

        İran Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Tahran’a doğrudan müdahale etmeleri halinde İsrail’in bölgedeki destekçilerinin “üslerinin ve çıkarlarının” hedef alınacağını belirtildi. Açıklamada füze saldırısına verilecek karşılığın, İsrail’in altyapısının “büyük ölçüde tahrip edilmesiyle” sonuçlanacağı ifade edildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa