Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika haberi Dış ticaret açığı yüzde 430 arttı - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ekim ayı ihracat verilerini açıkladı. Bakan Muş'un açıkladığı veriler şöyle:

        Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

        İthalat ekimde yıllık yüzde 32 artışla 29.3 milyar dolara çıktı.

        Türkiye'nin dış ticaret açığı, ekimde yüzde 430 artışla 8 milyar dolara yükseldi.

        Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla; Almanya yüzde 0.6 oranında azalışla 1 milyar 679 milyon dolar, Irak yüzde 26 oranında artışla 1 milyar 418 milyon dolar ve ABD yüzde 0.01 oranında azalışla 1 milyar 306 milyon dolar oldu.

        En fazla ithalat yapılan ülkeler ise; Rusya yüzde 106.9 oranında artışla 5 milyar 33 milyon dolar, Çin yüzde 12.6 oranında artışla 2 milyar 842 milyon dolar ve İsviçre yüzde 1469.4 oranında artışla 2 milyar 436 milyon dolar oldu.

        İhracat rakamlarına ilişkin bilgi veren Bakan Muş, ihracatın geçen yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirdiğini ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaştığını bildirdi.

        Muş, şu bilgileri paylaştı:

        "Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ekim ayında 29,3 milyar dolar olurken, bu rakamın yüzde 26'sı enerji ithalatı kaynaklıdır. Benzer şekilde ocak-ekim dönemindeki ithalat artışımızın yüzde 51'i enerji ithalatından oluşmuştur.

        ALTIN İTHALATINDAKİ YÜKSELİŞ DE ETKİLİ OLDU

        Bu dönemde, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89 olarak kayıtlara geçmiştir. Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur.

        Söz konusu artış ocak-ekim döneminde de devam etmiş olup, toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 198 artarak 15,2 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan, paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Bu yılın ilk 10 ayında parite kaynaklı dış ticaret açığımız 2,8 milyar dolar daha fazla olmuştur."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa