Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika haberi: Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel bir şekilde üç temel politika faizini 25 baz puan artırdı.

        ECB, gecelik mevduat faizini yüzde 4'e, refinansman faizini yüzde 4.50'ye, marjinal fonlama faizini yüzde 4.75'e yükseltti.

        Banka, faizi geçen yıl temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75'er baz puan, aralıkta 50 baz puan artırmıştı. Bu sene de ocak ve mart aylarında 50'şer, mayıs, haziran ve temmuz aylarında ise 25'er baz puanlık artırım kararları almıştı.

        Böylece Temmuz 2022'den bu yana 10 toplantıda da faiz artırım kararı alan ECB, faizi toplamda 425 baz puanlık artırıma gitti.

        'ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE KATKI SAĞLAYACAK SEVİYEYE ULAŞTI'

        Karar metninde daha önce de belirtildiği gibi enflasyonun düşmeye devam ettiği ancak çok uzun süre yüksek kalmaya devam etmesinin beklendiği belirtildi.

        Metinde "Kurul, ECB faiz oranlarının yeterince uzun bir süre sürdürüldüğü takdirde enflasyonun zaman içerisinde hedef seviyeye dönmesine önemli bir katkı sağlayacak seviyelere ulaştığı değerlendirmesinde bulunmuştur" ifadeleri yer aldı.

        BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

        ECB bunun yanında enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyona giderken, büyüme beklentilerini düşürdü. Banka, 2023 enflasyon beklentisini yüzde 5.4'ten yüzde 5.6'ya; 2024 beklentisini ise yüzde 3'te yüzde 3.2'ye yükseltti. 2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 2.1 olarak açıklandı.

        ECB, Euro Bölgesi için 2023 büyüme tahminini yüzde 0.9'dan yüzde 0.7'ye indirdi. 2024 büyüme beklentisini ise yüzde 1.5'ten yüzde 1'e çekti. 2025 büyüme beklentisi yüzde 1.5 oldu.

        ECB BAŞKANI LAGARDE'DAN "UZUN SÜRE ÇOK YÜKSEK ENFLASYON" BEKLENTİSİ

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun hala çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiğini ifade ederek, "Enflasyon geriledi. Biz bu süreci desteklemeye devam etmek istiyoruz." dedi.

        ECB Başkanı Lagarde, ECB faiz kararının ardından Banka'nın Frankfurt'taki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

        Lagarde, enflasyonun görünümüne ilişkin, enflasyonun hala çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiğini, enflasyonun gerilediğini, bu süreci desteklemeye devam etmek istediklerini ifade etti.

        Yüksek faiz ortamının resesyona neden olabileceğine ilişkin endişelere değinen Lagarde, "Bunu resesyon yaratmak istediğimiz için, bu meselenin yükünü çekenler için, fiyat istikrarı sağlamak istediğimiz için yapıyoruz." dedi.

        Lagarde, yüksek fiyatlardan en çok toplumun en az avantajlı, düşük gelirli kısmının etkilendiğine işaret etti.

        "VERDİĞİMİZ SAVAŞTA İLERLEME KAYDEDİYORUZ"

        ECB Başkanı Lagarde, faiz kararlarının verilere bağlı olarak yapıldığını, ekonomi verilerinin yakından izlendiğini ifade ederek, "Enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefimize zamanında dönmesini sağlamaya kararlıyız." dedi.

        Enflasyona karşı verilen savaşta yalnız olmadıklarını aktaran Lagarde, "Verdiğimiz savaşta ilerleme kaydediyoruz. Bugün burada yaptığımız şey; bu ilerlemeyi güçlendirmektir." ifadelerini kullandı.

        Geçen yılın ekim ayında Avro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 10,6 seviyesinde olduğunu hatırlatan Lagarde, "Şimdi yüzde 5,3'e geriledik, yarı yarıya indirdik. Bu yeterli mi? Hayır." diye konuştu.

        ECB'den yapılan açıklamada, bankanın 3 temel politika faizini 25 baz puan artırma kararı aldığı belirtilerek, refinansman faizinin yüzde 4,50'ye, mevduat faizinin yüzde 4'e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 4,75'e yükseltildiği kaydedildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Selim Karahan
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa