Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Son dakika 2. el araç satışlarına çok önemli düzenleme - Otomobil Haberleri

        Ticaret Bakanlığı'nın "İkinci El Motorlu KaraTaşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Buna göre, ikinci el motorlu karataşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek kişi tacirlerle esnaf ve sanatkarların kendileri, ticaret şirketleriyle diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az biri, şubelerde ise şube müdürü motorlu karataşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesi edinecek.

        İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişiler, motorlu karataşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) veya motorlu karataşıtları alım satım danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olacak.

        REKLAM

        Bu kişilerin ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının motorlu karataşıtı ticaretiyle ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak.

        ESKPERTİZ RAPORU 5 YIL SAKLANACAK

        İkinci el otomobil veya arazitaşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınacak.

        Raporda asgari olarak Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen standartta yer alan hususlara yer verilecek. Rapor 5 yıl süreyle saklanacak.

        Söz konusutaşıtların motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu karataşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa