Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Isı dalgası, bir bölgede alışılmadık derecede yüksek hava sıcaklıkların ortaya çıkması ve 2-3 gün veya daha uzun süre devam etmesi demek. Isı dalgası olarak kabul edilmesi için, sıcaklıkların belirli bir alan için tarihsel ortalamaların dışında olması gerekiyor. Ortalamanın 10 derece üzerinde veya onun daha da üzerinde olup aşırı nemle karşılaşılması bu tanımı karşılıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu, son günlerde gündemimizde olan ısı dalgası ile ilgili dikkat çekici noktalara, tedbirlere ve yanlış bilinenlere dair çarpıcı bilgiler veriyor.

Dr. Metin Okucu
Dr. Metin Okucu
SICAK DALGASI SİZİ ÇARPARSA NELER OLABİLİR?

1. Sıcak krampları: Sıcak havada ağır efora bağlı kas ağrıları ve spazmlarıdır. Sıcak krampları genellikle vücudumuzun hava sıcaklığı ile ilgili sorun yaşadığının ilk işaretidir.

2. Sıcak bitkinliği: Ağır egzersiz yapıldığında, aşırı terleme yoluyla çok su kaybedildiğinde, sıcak, nemli bir yerde uzun süre korunmadan çalışıldığında ortaya çıkar. Serinlemek için cilde giden kan akışının artması hayati iç organlara kan akışının azalmasına neden olur. Koşullar düzeltilmezse durum giderek kötüleşir, vücut ısısı yükselir ve sıcak çarpması ile sonuçlanır.

3. Sıcak çarpması: Sıcak çarpması hayatı tehdit eden çok ciddi bir sağlık sorunudur. Vücudu soğutmak için terleme üreten sıcaklık kontrol sistemimiz çalışmayı durdurur. Vücut ısısı o kadar yükselebilir ki, vücut hızlı bir şekilde soğutulmazsa beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilir.

4. Güneş çarpması: Sıcak çarpması için kullanılan başka bir terimdir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ