Sazlıdere Savaşı tarihi, nedenleri, sonuçları ve önemi: Sazlıdere Savaşı hangi padişah döneminde, nerede yapıldı?
Osmanlı Devleti tarihinin önemli savaşlarında bir tanesi olan Sazlıdere Savaşı; Osmanlıların Balkanlar'daki fetih hareketlerinin bir sonucu olarak yaşanmıştır. Sonuçları itibariyle Bizans İmparatorluğu ile Avrupa arasındaki bağlantının kesildiği Sazlıdere Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir? Osmanlı Devleti'nin Bursa'dan sonraki yeni başkentini de belirleyen bir savaş olma özelliği gösteren Sazlıdere Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? Sazlıdere Savaşı tarihi ile alakalı tüm bilgileri sizler için derledik.
Osmanlı Devleti tarafından kazanılmasıyla birlikte Avrupa’da Osmanlılara karşı Haçlı ittifaklarının kurulmasına neden olan Sazlıdere Savaşı nerede yapıldı? Sazlıdere Savaşı önemi nedir? İşte, Sazlıdere Savaşı’na dair tüm detaylar…
Sazlıdere Savaşı Kimler Arasında Olmuştur?
Edirne’nin Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı; Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu ve Bulgar kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin galibiyetiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı tarihi, 1361’dir.
Peki, Sazlıdere Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? 1361 yılında gerçekleşen Sazlıdere Savaşı sırasında Osmanlı tahtında bulunan padişah I. Murad’dır.
Sazlıdere Savaşı Tarihi
Orhan Gazi’nin ölümünün ardından Osmanlı tahtına geçen I. Murad; Balıkesir ve Bursa civarından asker toplayarak Rumeli’ye geçmiştir. Rumeli’de gerçekleşen Osmanlı ilerleyişi neticesinde Çorlu, Lüleburgaz ve Babaeski gibi yerler fethedilmiştir.
Babaeski’nin fethedilmesinin ardından kalede bulunan tekfurun Edirne’ye kaçmasıyla I. Murad, Lala Sahin Paşa’yı Edirne üzerine yola çıkması için görevlendirmiştir.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda gerçekleştireceği fetih hareketleri için çok önemli bir yer olan Edirne yaklaşan Osmanlı tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir. Bizans İmparatorluğu ve bölgedeki Bulgar kuvvetleri şehri birlikte korumak istemişler ve Osmanlı Devleti ile bu iki güç karşı karşıya gelmiştir.
1361 yılında iki orduyu Sazlıdere mevkiinde karşı karıya getiren savaş, Osmanlı Devleti’nin üstünlüğüyle sonuçlanmış ve yenilen birlikler Edirne Kalesi’ne çekilmişlerdir.
Sazlıdere Savaşı’nın kazanılmasının ardından I. Murad’ın da kale önüne gelmesiyle, Edirne tekfuru gece yarısı kaleyi terk etmiş ve ertesi sabah şehir, Osmanlı Devleti’ne teslim edilmiştir.
Peki, Sazlıdere Savaşı nerede yapıldı? Sazlıdere Savaşı; SEdirne’nin yaklaşık 55 kilometre doğusunda bulunan Sazlıdere Vadisi’nde gerçekleşmiştir. Savaşın gerçekleştiği Sazlıdere; bugün Edirne’nin Keşan ilçesine bağlıdır.
Sazlıdere Savaşı Nedenleri
Edirne’nin Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Sazlıdere Savaşı Sonuçları
Osmanlı Devleti’nin gerçekleştirdiği Rumeli fetih hareketlerin önemli bir aşaması olan Sazlıdere Savaşı sonuçları şunlardır:
Sazlıdere Savaşı Önemi
Sazlıdere Savaşı önemi; yapılan savaşın sonunda Edirne’nin fethedilmesinden ileri gelmektedir. Şehrin fethedilmesiyle Bizans İmparatorluğu batıdan kuşatılmıştır. Ayrıca bu tarihten itibaren Balkanlar üzerine yapılacak fetih hareketlerinde şehir, bir üs olarak kullanılmıştır.
Bizans İmparatorluğu’nun Avrupa ile olan bağlantısının kesilmesi, ileride İstanbul’un fethedilmesinin de önünü açmıştır. Kesilen kara bağlantısı ile Bizans’ın beklediği yardımlar hiçbir zaman İstanbul’a ulaşamamış ve bu durum da İstanbul’un fethedilmesini kolaylaştırmıştır.