Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuklarda yaz hastalıklarına dikkat!

        Yaz aylarında ishal, güneş çarpması gibi rahatsızlıkların çocukları tehdit ettiğini belirten Dr. Tuğçe Tülümen aileleri uyardı.

        Dr. Tuğçe Tülümen, güneş çarpması, gıda zehirlenmesi, yaz ishali, böcek sokması ve temiz olmayan havuz suyundan kaynaklı göz ve kulak enfesiyonlarının yaz aylarında en sık karşılaşılan rahatsızlıklar olduğunu belirtti.

        Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın güneş çarpması ve yanıklarına neden olabildiğini anlatan

        Tülümen, şöyle konuştu:

        "Güneş çarpması bayılma gibi birçok olumsuz sonuca neden olabilir. Böyle bir durumda çocuğa bol sıvı verilerek, elbiselerin derhal çıkartılması ve soğuk bir ortam oluşturulması gerekir. Ayrıca, çocuklar ılık duşa sokularak rahatlatılabilir. 40 dereceyi bulan bir ateş söz konusu olduğunda doktora başvurulmalıdır. Güneş ışınlarından korunmak için sadece şemsiye altında veya gölgede bulunmak yeterli olmaz. Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiler. Tekrarlayan güneş yanıkları da cilt kanserine neden olabilir. Bu nedenle özellikle küçük bebeklerin saat 10.00- 16.00 arasında güneşe çıkarılmamaları, güneşte kalma süresinin 10 dakika ile başlayıp yavaş yavaş artırılması ve mutlaka bebeklere yüksek koruyuculuğu olan güneş kremlerinin kullanılması gerekir."

        GIDALARA DİKKAT EDİN

        Yaz ishalleri ve besin zehirlenmelerinin genellikle sıcak hava nedeniyle bozulan gıdalardan kaynaklandığını bildiren Dr.Tülümen, şunları kaydetti:

        "Tavuk, balık ve süt ürünleri gibi çabuk bozulan ürünler alındıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir. Besin zehirlenmesine neden olan bir diğer etken ise tüketilen gıdaların yeterince iyi yıkanmamasından kaynaklanır. Bu nedenle sebze ve meyveleri çocuğa vermeden önce iyi yıkandığından emin olmak gerekir."

        HAVUZLARDA ENFEKSİYON RİSKİ

        Sağlık ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzların genellikle göz ve kulak enfeksiyonlarına neden olduğunu anlatan Dr. Tülümen, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Gözlerde kızarma kaşınma, çapaklanmasına hatta iltihaptan kaynaklanan kapanmaya neden olabilen enfeksiyon, kulakta şiddetli ağrı ile belirti verir. Bu nedenle özellikle çocuklar için havuz yerine deniz tercih edilmelidir"

        BÖCEK SOKMASI DEYİP GEÇMEYİN

        Özellikle piknik alanlarında meydana gelen böcek sokmasının alerjik bünyelerde istenmeyen sonuçlara neden olabildiğini ifade eden Dr. Tuğçe Tülümen, böcek sokmalarında ilk müdahalenin ısırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulamak, iğne varsa uzaklaştırmaya çalışmak olması gerektiğini söyledi.

        Dr. Tülümen, arı sokmasında ise alerjik bünyelerde şok tablosu gelişebildiğini, acil müdahale gerektirebildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

        "Aynı zamanda akrep gibi iğnesi zehirli olabilecek böceklerde de acil müdahale gerekebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden sağlık kurumuna başvurmak gerekir."

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa