Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocuklu tatilde dikkat edilmesi gerekenler | Sağlık Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        ÇOCUĞUNUZU BÖCEK SOKMASINDAN KORUYUN

        Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, çocukları böcek sokmasından korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

        * Çocuğunuza kokulu sabun, sprey veya parfüm sürmeyin.

        * Sinek ve böceklerin yuvalanacağı durgun su ve bol miktarda çiçek açmış olan bahçelerden veya üzeri kapalı olmayan yemeklerin olduğu yerlerden uzak tutun.

        * Çok parlak renkli ve büyük çiçek desenli elbiselerden kaçının. (Böcekleri ve arıları çekebilir.)

        * Çocukları sinek ve böceklerden korumak için, DEET içeren ve vücudun açık yerlerine sürülen sinek kovucular en etkili yöntemdir.

        * Çocuklar için önerilen yüzde 30 konsantrasyonda DEET içeren sinek kovuculardır. Ancak 2 ayın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır.

        * Sinek kovucuların içerikleri üründen ürüne değişir. Mutlaka aldığınız ürünün ne içerdiğine bakın ve içinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünleri kullanmayın.

        * Çocuğunuzu yoğun parfümlü sabun ve şampuanlarla yıkamayın.

        * Çocuğunuzun durgun sular, çöpler ve yiyeceklerin açıkta durduğu alanlar gibi böceklerin toplandığı ya da yuvalandığı yerlerde oynamasına izin vermeyin.

        * Çocuğun bilinen bir alerjisi varsa ısırıldıktan sonra hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Diğer durumlardaysa doktorunuzla görüşüp bölgeye sürülen veya ağız yoluyla alınan antialerjik ilaçlar kullanın. (Yanınızda antihistaminik ilaç veya pomatlar bulundurun.)

        * Özellikle oyun çağı çocuklarının ısırılan bölgeyi aşırı kaşıması sonrası bölgeye mikrop bulaşabilir. Enfeksiyon gelişmesi halinde doktorunuzla görüşün.

        * Korunmak için tüm camları açarak yatmaktan kaçının ve camlarda tel olmasına dikkat edin.

        * Isırılan yere buz uygulanması tepkinin şiddetini azaltacaktır. Özellikle yüz bölgesinde oluşan ısırıklar, bölgenin hassas dokusu nedeniyle fazla şişer ve daha fazla ödem oluşmasına neden olabilir. Dokunup kaşımadan bir uzmana başvurun. Kaşımayı tırnakla değil ovalama şeklinde yapın.

        ÇOCUKLARDA İSHALE DİKKAT!

        Yazın gelişiyle birlikte ebeveynleri korkutan problemlerden biri de ishal. İshalin yaz aylarında görülme oranlarının artmasının 2 ayrı nedeni bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Birinci neden havaların ısınması yüzünden besinlerin daha kolay bozulması, ikincisiyse artan sıvı ihtiyacı nedeniyle her durumda sıvı alma isteğinin mikrop alma riskini artırması olarak görülüyor” diyor. İshallerin ortaya çıkmasındaki bir başka önemli etkenin ise hijyen kurallarına uyulmaması olduğu belirtiliyor. İshale yol açan etkenler arasında başta virüsler, bakteri ler ve parazitler geliyor. Çocuklarda meydana gelen ishallerde sıvı kaybının yüksek olması hastane yatışlarını artırırken, sıvı kayıplarının çocukları daha fazla etkilediği belirtiliyor. Çocuklarda yüzde 10’luk sıvı kaybı bile sıvı dengesini etkileyerek genel durumun bozulmasına neden olabiliyor. Bu sorun çocukları önce halsizleştirip sonra hareketsizleştiriyor ve bilinç kaybına kadar gidebilen durumlara yol açıyor. Eğer gerekli girişim yapılmazsa ishal çocuğun yaşamını tehdit etme noktasına gelebiliyor. Doktora geç getirilen çocuklarda sıvı kaybı yerine konsa bile kaybedilen elektrolitler nedeniyle bazı bozukluklar kalabiliyor.

        DONDURMA TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT!

        İshallerin bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Ayşe Sokullu, özellikle ortak yaşam alanlarında ve tuvaletlerde el temizliği ve hijyen kurallarında hassas olunması gerektiğini vurguluyor. Yazın özellikle ortak yaşam alanlarının kullanımının artması, havuzların ve tuvaletlerin kullanımı, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmesi mikrobik durumun yayılmasını kolaylaştırıcı etkenler olarak sıralanıyor. Yazın dondurma tüketiminde de çok dikkatli olmak gerekiyor. Açıkta satılan dondurmaları mümkün olduğunca tüketmemek gerekiyor. Kapalı satılan dondurmaların bulunduğu dolaplarınsa sürekli çalışır konumda olması gerekiyor.

        BUNLARI UNUTMAYIN

        * Dışarıda yiyecek bulundurmamaya çalışın.

        * Hijyeninden emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin.

        * El hijyenine dikkat edin.

        * Süt ve süt ürünlerini tüketirken üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakın.

        * İshal başlar başlamaz sıvı takviyesine önem verin.

        * Çocuğunuzu aşıyla korunabilen enfeksiyonlara özellikle de rota enfeksiyonlarına karşı zamanında aşılatın.

        * Yüksek ateş ve kusma durumunda doktora başvurun.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa