Bu bebeğe iyi bakın!
O bir devrimin başlangıcı olabilir!
HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ
1 yaşındaki Layla Richards aldığı tedavi ile çaresi olmayan bir kanseri yenen dünyadaki ilk kişi oluyor! Minik Richards, Londra'da Great Ormond Street Hastanesi'nde tedavi oldu.
Bir yaşındaki kız , 'tasarımcı' bağışıklık hücre tedavisini alan ilk kişi oldu. Londra'da bulunan Great Ormond Street Hastanesi'nde yapılan tedavinin lösemi ve diğer kanserler için potansiyel bir atılım olacağı düşünülüyor.
"İLERİYE DOĞRU ATILMIŞ BÜYÜK BİR ADIM"
Independent'ın haberine göre; doktorlar minik Layla'nın tedaviye verdiği cevabı “neredeyse bir mucize” ve “şaşırtıcı” olarak tarif etti. Aile ellerinde başka seçenekleri olmadığını söyleyerek, bu tedaviyi kabul etmişti. Küçük kızın tedaviye verdiği yanıt üzerine ise uzmanlar lösemi tedavisinde "ileriye doğru atılmış büyük bir adım temsil edeceğini" söyledi.
Bilim adamları hastalıkla mücadele için bağışıklık hücrelerini manipüle etmek amacıyla yeni bir gen düzenleme tekniği kullandı. Tedavi, daha önce sadece laboratuvarda fareler üzerinde test edilmişti. Layla tedaviyi takiben aylarca toplumdan izole edildi ancak şu an çok iyi ve evde iyileşmeye devam ediyor.
"DAHA ÖNCE HİÇ DENENMEMİŞ BİR TEDAVİYİ DAHİ KABUL ETTİK"
Layla'nın 27 yaşındaki annesi Lisa Foley, “Biz palyatif bakımı kabul etmek istemedik ve doktorlara kızımız için deneyebilecekleri her şeyi sorduk. Hatta daha önce hiç denenmemiş bir tedaviyi dahi kabul ettik...” diyor.
Layla 14 haftalıkken ona kanser teşhisi konuldu, yapılan testler Layla'nın akut lenfoblastik löseminin agresif bir türüne sahip olduğunu ortaya çıkardı. Layla'ya birkaç kür kemoterapi verildi ve daha sonra da kemik iliği nakli yapıldı. Fakat kanser 7 hafta sonra geri döndü.
Doktorlar aileye artık yapılabilecek bir şey kalmadığını ve palyatif bakım önerdiklerini söylediler. Ama Layla'nın annesi asla pes etmedi. Uzmanlar ona hastanelerindeki deneysel bir tedaviden bahsetti. Tedavi için sadece bir şişe vardı, tedavinin onayı için acilen etik kurul bir araya geldi.
"BİR ŞEY YAPMAMIZ GEREKİYORDU"
Layla'nın 30 yaşındaki babası Ashleigh Richards, şunları söyledi: “Bu tedaviyi daha önce hiçbir insanın almamış olması korkunç bir düşünceydi. Tedavinin riskleri vardı şüphesiz ama biz denemek istemiştik. Çünkü küçük kızımız çok hastaydı ve çok ağrısı vardı. Bir şey yapmamız gerekiyordu” diyor.
Birkaç hafta sonra doktorlar aileyi aradı ve tedavi sonuçlarının iyi olduğunu söyledi. “İlk önce kötü bir haber olduğunu düşündüm ama sonra sadece mutluluk gözyaşları döktüm" diyen Richards, "Tedavi işe yaramıştı. Bu aralar iyi olmasına rağmen hala geleceğin ne getireceğini bilemiyorum. Yine de şu an için aylık kemik iliği kontrolleri olacak ve hayatının geri kalanı için bazı ilaçlar kullanacak. Umarım bu yeni tedavi daha çok çocuğa yardımcı olabilir” diyor.
DİĞER HASTALIKLARA UMUT OLABİLİR!
Prof. Paul Veys, “Bu gen mühendisliği yeni teknoloji kullanımında bir dönüm noktası oldu. Çocuk için şaşırtıcı etkileri oldu. Atılan bu büyük adım ile lösemi ve diğer kanser hastalıkları tedavi edilebilir” dedi.