Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeni doğan ikizlerine Hepatit B aşısı yaptırmayan savcı, açılan davayı kazandı

        HABERTÜRK

        Ordu’nun Altınordu İlçesi’nde görevli 41 yaşındaki Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla’nın öğretmen eşi Reyhan Ayyayla (29), yaklaşık 2.5 ay önce normal doğumla biri erkek biri kız ikiz bebek dünyaya getirdi. Ayyayla çifti, Muhsin ve Nergis adını verdikleri bebeklerine Hepatit B aşısı yapılması için Aile Sağlığı Merkezi’ne davet edildi.

        ‘ZARARLARI YARARLARINDAN FAZLA’ SAVUNMASI

        Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla, “aşının muhtemel zararlarını, ileriki yıllarda bebeklerinde meydana getirebileceği olumsuz etkileri” araştırarak mahkemeye “0-2 yaş grubundaki çocuklara aşı yapmanın risklerini içeren” 8 sayfalık bir savunma sundu. Devletin, ailenin rızası ve herhangi bir tıbbi zorunluluk olmadan bebeklere sağlık önlemi uygulamasının hukuka ve hasta haklarına aykırı olduğunu belirten Ayyayla, savunmasında şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda ülkemizde yaygın görülen otizmdeki artıştan bazı aşılarda bulunan timerosal (cıva) ve alüminyum gibi metallerin sorumlu olduğuna dair pek çok bilimsel iddia var. Otizmde, kızamıkkızamıkçık- kabakulak aşısının da payı olduğu iddia ediliyor. Ancak bunları görmezden gelen tıbbi kanaat önderleri, aşı karşıtlarını suçlayarak, yüz milyarlarca dolar bütçesi olan aşı firmalarının gizli ya da açık desteğiyle yapılan bazı araştırmaları öne sürüyor. Oysa timerosal (cıva) bütün aşılardan çıkarılmaya başlanmıştır. Ayrıca aşılarda kullanılan genetiği değiştirilmiş mikropların uzun vadeli zararları hakkında hiç kimsenin yeterli bilgisi yoktur. Aşıların zararları, yararlarından fazladır. Ama döner sermayeden alınacak maddi menfaatin hesabı yapılarak, anne-babalar, doğru dürüst bilgilendirilmeden çocuklarına aşı yaptırmaya zorlanmaktadır.”

        ‘KARAR EMSAL TEŞKİL EDECEK’

        Ordu Aile Mahkemesi, 12 Haziran’daki karar duruşmasında Ayyayla çiftini haklı bularak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün talebini temyiz yolu açık olmak üzere reddetti. Cumhuriyet Savcısı Ayyayla, “Yerel mahkemenin kararı Türkiye’de yeni doğan bebeklerine aşı yaptırmak istemeyen aileler için emsal olacak” dedi.

        ‘Aşılama durursa yılda 14 bin kişi ölür’

        Türkiye Enfeksiyon Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Sağlık Bakanlığı’nın aşı şemasında uygulanan bütün aşılar tek dozluk. O yüzden hiçbir aşıda cıva bileşimi yok Türkiye’de. Aileler yanlış bir korkuya kapılıyor. Sadece aşının yapıldığı yerde kızarklık, şişlik, vücutta genel ateş, ishal gibi çok tehlikeli olmayan ve kendiliğinden düzelen yan etkiler söz konusu olabilir. Türkiye’de aşılar durdurulursa, 1 yılda 14 bin kişi bu yüzden ölür.”

        ‘Sadece kendi çocuğunu değil tüm çocukları riske atıyor’

        Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt: “Bu aşıların güvenirliliği yıllarca süren bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Herhangi bir kişi, çocuğunu aşılatmadığında, benim çocuğum da dahil olmak üzere hepsini riske atıyor. Çünkü en sık bulaşıcı hastalıklara karşı aşı yaparız. Aşıyla korunmanın faydaları, aşının yan etkilerinden daha fazladır.”

        ‘Koruyuculuğu yan etkilerinden fazla’

        Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe: “Aşının koruyuculuğu, yan etkilerine nazaran daha önemli. Aşı yaptırmamak çocuğun çıkarı açısından çok doğru değil. Aşının otizmle bağını kurmak da çok zor.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa