Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu HABERTÜRK'e anlattı: Marka yabancı doktorlar geliyor! | Sağlık Haberleri

        BÜLENT AYDEMİR / HT GAZETE

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta yaşanan dönüşümü, yeni projeleri ve merak edilenleri Habertürk’e anlattı. Bakan Müezzinoğlu, kamudaki uzman doktor ihtiyacını yurtdışından kaliteli-marka değeri olan yabancı doktor getirerek karşılayacaklarını söyledi.

        Bakan Müezzinoğlu, sorularımıza şu yanıtları verdi:

        RUHSATLARI İPTAL EDİLECEK: (Anayasa Mahkemesi’nin Tam Gün Yasası’yla ilgili kararının ardından yapılan yasal düzenlemeye ilişkin) Kanuna ek madde koyduk. Bundan sonra kamuda görev yapan hiçbir öğretim üyesi, özel muayenehane açamayacak. Üniversite öğretim üyeliği devam edecek. AYM, yüzde 90 oranında sorunu çözdü. ‘Kazanılmış hakkı var’ denilen 390 öğretim üyesine iki yol gösterildi; yıl sonuna kadar müracaat ederek, ‘Muayenehanemi kapatacağım’ diyenlerin mayıs sonuna kadar hakları var. ‘Devam edeceğim’ diyenler döner sermayeden ek ödeme alamayacak, sadece maaşlarını alabilecekler. Bunlara uymayanların; muayenehanede devam edenlerin, ruhsatları iptal edilecek.

        Bakan Müezzinoğlu, Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ve Habertürk Televizyonu Ankara Temsilcisi Veyis Ateş’le makamında görüştü.

        YABANCI DOKTOR: 20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen, 50 bin hemşire açığımız var. Kamu hastanelerine yabancı doktorların gelmesiyle ilgili yasal düzenlemeleri yapıyoruz. Şehir hastaneleri iki yıl sonra devreye girecek. Türkiye’yi sağlık turizminin merkezi yapacağız. Standardı yüksek, marka değeri olan doktorları istihdam edebildiğimizde, sağlık hizmetlerimiz, hekimlerimiz dünyayla yarışacak.

        HANGİ ŞARTLAR ARANACAK?: 1 yıl tercüman vereceğiz. İyi hekim olma şartı arıyoruz. Diplomasının denkliğini YÖK onaylayacak. Suriye’den 400 başvuru vardı, almadık. Almanya, Yunanistan’dan 15 bin doktorla sözleşme imzaladı, ortalama 1500 Euro maaş veriyorlar. Geldiği ülkenin standardı önemli, benim ortalamam belli. Biz, marka değeri olan, organ nakli gibi dallarda sertifikası olanları getireceğiz. Yaptıkları işin primi olacak.

        ORTOPEDİK MALZEME YOK İDDİASI: Önümüzde ekonomik piyasa var. Firma ürünü dayatıyor. 2 bin-10 bin TL. SGK bunları görüyor, diyor ki ‘Bu fiyatı veremem.’ Medyaya haber oluyor. Orada toplumsal duyguyu istismar ediyor. SGK da ‘Ben bunu yapmam’ diyor. 2002’de 48 lira olan antibiyotik bugün 9 lira. Biz bunu yapmasaydık, bugün 100 lira olurdu. Harcanan milletin parası. Eğer ilaç bütçesinin yüzde 20-30 artmasının millete faydası olacaksa, bunu yaparız ancak birilerinin cebine girecekse buna ‘Dur’ deriz.

        HASTANE GEMİ: Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na projemizi sunduk. Sadece proje aşaması 1.5 yıl sürecek. Bu işe başladığımızda ilktik, daha sonra Çin yaptı, şimdi ikinci olduk. ABD konteynerden dönüştürerek yaptı. Bizimki biraz zaman alacak.

        E-NABIZ PROJESİ: Yılbaşında başlıyoruz. Sunumumuzu Sayın Başbakan’a yaptık. Tıp Dünyası Kurultayı’nda da proje olarak sunduk, hayran kaldılar. Bununla; tetkik tekrarları sıfıra inecek. MR, kan tahlilleri, verilen ilaçlar, yan etki olduğunda ilaçlar kesildi mi kesilmedi mi? Hastanın bir yandan da şekeri var, kalbi ne durumda? Bu ilaçlar verilsin mi?

        Aile hekimi doktoruna danışıp ilacını verecek. Hasta ve ilgili doktoru bunları sistemden görecek. Hastanın günlük değil, bütüncül takibi yapılacak. Hastayı gereksiz laboratuvar tetkiklerinden kurtaracak. Bir ayda 3 kez akciğer filmi çektirirseniz iki defa fazladan radyasyon vermiş olursunuz hastaya.

        YERLİ KAN ÜRÜNÜ-PLAZMA ÜRETİMİ: Bir babayiğit çıkacak. İhale şartnamesini hazırladıktan sonra yıl sonuna kadar tamamlanır. 7 yıl alım garantili olacak. Teknolojiyi ülkeye getirecek, üretim fazlasını dışarı satacak.

        EBOLA VE MERS ÖNLEMLERİ

        HİJYEN ÖNEMLİ: Cidde’de işçi bir vatandaşımızda çıktı. Umreye ve hacca gideceklerle ilgili yoğun takip yaptık. Ateşli hastalıklarda iki hafta yumurtlama dönemi var, 14 gün takip ediliyor. Hacca gidenlerin yüzde 30’u, öyle veya böyle akciğer enfeksiyonuyla dönüyor. Biz, panik oluşturmayan, gözleme dayalı bir sistem işletiyoruz. Bulaşıcılığı vatandaşın bilmesi lazım. Oraya turlarla gidip çiğ deve sütü içiyor. Hijyen çok önemli. Duyarlı bir takip sistematiğimiz, Diyanet’e bağlı merkez, sağlık güvenliği destek hattımız var. Uçaklarda anonslar bilgilendirmeler yapılıyor

        CEPTEN ARAYAN ANNE: Okuldan bir anne beni cepten arıyor. ‘Okulda ateşli hastalık durumu var. Çocuğumu okula göndereyim mi?’ diye soruyor. Milyarda bir olmayan bir durumu soruyor. Sonra basın haber yapıyor bir vakayla alakalı... Ambulansla, sedyeyle taşındı diye, abartılı haberler. Dünyada, 13 bin 268 ebola vakası görüldü. 4 bin 960 kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde ebola vakası yok. Bugüne kadar şüpheli olarak alınan 28 numuneden 12’sine sıtma teşhisi konuldu. Dünyada, 909 Mers-CoV vakası görülmüş, bunlardan 331’i hayatını kaybetti. Türkiye’de 2012’den bu yana 1200 numune alındı. Tespit edilen 1 vaka ölümle sonuçlandı. 43 ilimizde 49 hastanede takip için hazırlık yapıldı, giriş-çıkışlarda her türlü tedbir alındı.

        GİNE İÇİN ÖZEL ÖNLEM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvator Ginesi’ne yapacağı ziyarete ilişkin Hudut Sağlığı Merkezi, Cumhurbaşkanı’nın sağlık ekibiyle görüştü. Gereken önlemler alındı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa