Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Sağlık Bakanlığı'ndan 'Mers' açıklaması | Sağlık Haberleri

        Bakanlık tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada Mers-Cov yönünden henüz şüpheli bir durum tespit edilmediği belirtilerek, "Hatay ilimizde MERS virüsü taşıdığı tespit edilen bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve hasta ile temaslı tüm kişilerin tespit edilerek gerekli önlemlerin alınacağı daha önceki açıklamamızda belirtilmişti. Bu çerçevede Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hastanın tüm temaslıları belirlenmiştir. 8 kişi olan ev halkı temaslıları konu hakkında bilgilendirilmiş ve takip altına alınmıştır. Mers-Cov yönünden henüz şüpheli bir durum tespit edilmemiştir. Hasta ile temas eden sağlık personelleri ile iletişime geçilmiş ve sağlık personelinin 14 gün süreyle takip altında tutulması kararı alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

        "MERS-COV İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR BULGUYA RASTLANMAMIŞTIR"

        Hatay ili nüfusuna kayıtlı kişiler ile ilgili olarak tüm Toplum Sağlığı Merkezleri ve bağlı bulundukları Aile Hekimlerinin bilgilendirildiği kaydedilen açıklamada, "MERS-CoV tanısı alan hasta ile aynı uçakta yolculuk eden 91 kişinin olduğu tespit edilmiştir. Bu kişilerden 41’inin yabancı uyruklu (2 Filistinli, 2 Suudi Arabistanlı ve 37’si Suriyeli), 50’sinin Türk vatandaşı olduğu belirlenmiştir. Türk Vatandaşlarının kimlik bilgileri belirlenmiş, farklı illerde kayıtlı olan temaslıların takibi için ilgili illerin Halk Sağlığı Müdürlükleri bilgilendirilmiştir. Hatay ili nüfusuna kayıtlı kişilerin tamamı ile ilgili olarak tüm Toplum Sağlığı Merkezleri ve bağlı bulundukları Aile Hekimleri bilgilendirilmiştir. Tüm temaslılardan geri bildirim alınmış ve Mers-Cov ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, Diyarbakır’da hac dönüşü rahatsızlanarak MERS ön tanısı ile hastanede tedavi altına alınan bir kadın vatandaşımızın yapılan ileri tetkiklerinde MERS virüsüne rastlanmamıştır" denildi.

        "HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGEYE GİDECEK OLAN VATANDAŞLARIMIZ BİLGİLENDİRİLMİŞTİR"

        Yapılan açıklamada Ebola Virüs Hastalığı (EVH salgını)'nın Sağlık Bakanlığı tarafından başından beri takip edildiği belirtildi. Bakanlık koordinasyonunda toplanan Ebola ve MERS-Cov Bilim Kurulu tarafından yapılan durum değerlendirmesinde alındığı ifade edilen kararlar şu şekilde kaydedildi:"Hastalığın görüldüğü bölgeye gidecek olan vatandaşlarımız hastalık hakkında bilgilendirilmiş, hastalığın görüldüğü bölgeden dönen vatandaşlarımıza ise 3 haftaya kadar hastalık belirtilerinin çıkabileceği konusunda uyarı yapılmıştır.Ülke genelinde hizmet veren sağlık kuruluşlarına, sağlık personeline yönelik uyarıcı bilgileri içeren bir bilgi notunun hazırlanarak gönderilmiştir.Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) web sitesinde konuyla ilgili bilgi notu ve ilgili linkleri yayımlamıştır.22 Ağustos tarihinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve 5 Eylül tarihinde de kurum dışı ilgili sektörler ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve yapılan hazırlıklar gözden geçirilmiştir.Ayrıca 17-18 Ekim 2014 tarihlerinde Bilim Kurulu tekrar toplanarak mevcut durum ve hazırlıklılık konusunda değerlendirme yaparak sağlık personeline yönelik eğitim materyalleri hazırlamıştır. Tüm Referans Hastaneler için EVH Hazırlık Kontrol Listesi hazırlanarak Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından hastanelere gönderilmiştir.20.10.2014 (bugün) tarihinde de Bilim Kurulu dünyadaki mevcut gelişmeler ışığında EVH Vaka Yönetimi ve Eylem Planını güncellemektedir"

        Sağlık Bakanlığı tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada MERS-COV konusunda Bilim Kurulu'nun çalışmaları şu şekilde açıklandı:"MERS-CoV salgını Bakanlığımız tarafından başından beri takip edilmektedir. 2014 yılında Hacca giden kişilerin isim ve gidiş-dönüş tarihleri Diyanet İşleri Başkanlığından ve TURSAB’dan istenmiş olup dönüş tarihlerinden itibaren Aile Hekimleri tarafından takipleri sağlanması için aile hekimlerinin sistemlerine eklenmiştir. 2014 yılında Umreve Hac ziyaretinde bulunan vatandaşlarımızın dönüşlerinden sonraki 14 gün boyunca Aile Hekimleri tarafından hastalık yönünden takibi yapılmaktadır. Hacıdan dönen vatandaşlarımızın da aile hekimleri tarfından 14 gün boyunca takipleri başlamıştır. Bugüne kadar yapılan Bilim Kurulu toplantılarında; hastalık tanı ve tedavi rehberi hazırlanmış, sağlık personelinin hastaya müdahale etmeden önce alacağı kişisel korunma önlemleri belirlenmiş, hastanın hastanede takip edileceği odanın özellikleri ve hastane ortam ve çevre temizliğinin nasıl yapılacağı belirlenmiş ve kararların duyurulması sağlanmıştır"

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa