Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

CEYDA ERENOĞLU / HT MAGAZİN

cerenoglu@htgazete.com.tr

Uzmanlar, beyin pili çıkmadan önce yürümesi zorlaşan ya da hiç hareket edemeyen büyük bir parkinsonlu hasta grubuna, "Sizin için yapacak hiçbir şeyimiz yok" diyordu. Oysa 20 yıl içinde çok şey değişti. Artık bu hastalar başvurdukları doktorlardan, "Sizin için yapacak çok şeyimiz var" yanıtını alıyorlar. Erken ameliyat olması gereken hastaların büyük bölümünün ameliyata geç girmeleri ise hala en önemli sorun...

Cerrahi, halen tüm Parkinson hastalarının küçük bir bölümüne uygulansa da bu grup hastalarda gerçekçi beklentiler çok iyi sonuç verip hastanın yaşam kalitesini önemli oranda iyileştirebiliyor. Aslında her Parkinson hastası orta vadede ameliyata aday olabilir.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Savaş'a göre beyin pili uygulamasının son çare olarak görülmemesi gerekiyor. Uygulamanın, hastalığın son dönemi yerine orta dönemlerinde yapılmasının daha yararlı sonuçları bulunuyor.

Böyle yapılmayıp hastanın durumu ağırlaştığında gerçekleştirilen beyin pili uygulamasında hastanın daha fazla yarar göreceği dönem atlanmış oluyor. Beyin pili takılması gerektiği halde zamanında başvurmadığı veya yönlendirilmediği için bundan yeterince yarar görmeyen hastalar bulunuyor. Türkiye'de bu hastaların yaklaşık 4' te 3' üne genellikle geç dönem ameliyatları yapılıyor. Bu uygulamaların yapıldıgı merkez ve deneyimli cerrah sayısının az oldugu bilinmektedir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ