Tüberküloz (verem) nedir?
Halk arasında "ince hastalık" olarak da bilinen Tüberküloz (verem) hastalığı, günümüzde tıp biliminin ilerlemesiyle kolayca tedavi edilse de, yine de ciddi bir tehdit olarak yer alıyor
ABONE OLTüberküloz (verem) hastalığı, "Mycobacterium Tuberculosis" adı verilen bir mikrobun bulaşmasıyla ortaya çıkan bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Birden fazla organda etki edebilen Tüberküloz, ağırlıklı olarak akciğer ve akciğerlere ait lenflerde yer edinir. Öksürük, hapşırık veya bu tarz etkileşimlerle havaya damla yoluyla saçılır ve havada asılı kalan mikropların solunulmasıyla veya vücuda nüfuz etmesiyle başka bir kişiye bulaşır.
Tüberküloz, kan dolaşım sistemine zarar verir ve bu şekilde hastalığın ilerlemesi halinde, Tüberküloz hastası olan kişi parlak renkte kan tükürebilir.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDENLERİ
Solunum yoluyla bulaşan bir hastalık çeşidir olan Tüberküloz (verem), Mycobacterium Tuberculosis adı verilen bir mikrobun solunum yoluyla akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkar ve bakteriler hastanın en savunmasız halini bekler.
Vücudun dirençsiz kaldığı zamanlarda veya uzun zaman sigara kullanan kişilerde hızlıca etki etmeye başlar ve akciğerlerde yara oluşturur. Akciğerlerde tedavi edilmemesi halinde vücudun diğer bölümlerine yerleşir ve ciddi bir hastalık haline dönüşür.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) BELİRTİLERİ
Tüberküloz hastalığının en fazla görülen belirtisi şiddetli öksürüktür. Ciğerler çıkacakmışcasına yaşanan öksürükler ve sürekli süren öksürükler, Tüberküloza işaret eder. Devamlı süren bir öksürük halinde derhal doktora başvurulmalı ve test yapılmalıdır.
Ayrıca ateşlenme, geceleri terleme, iştah azalması, kilo kaybı, halsizlik, sürekli yorgunluk hissi ve öksürükten gelen kanlı balgam Tüberküloz belirtileridir.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) TEDAVİSİ
Tüberküloz hastalığı, dışarıdan bakıldığında kolay tedavi edilebilir bir hastalık gibi görünse de aslında çok ciddi bir süreç sonucunda tedavi edilen bir hastalıktır. Hastalığın teşhisinin ardından sıkı bir şekilde hastalığın geçmesine yönelik tedavi başlamalıdır. Aksi takdirde çok daha ciddi sorunlara sebep olacak bir hastalık ortaya çıkabilir.
Yaklaşık olarak 6 ay süren Tüberküloz tedavisi, ilaç tedavisi ile sağlanmaktadır. İlaçların doğru ve düzgün kullanımı halinde 6 ay içerisinde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. İlaç kullanımından hariç olarak vücuda dikkat etme, doğru ve dengeli beslenme, bol vitamin tüketme ve vücudu temiz ve hijyenik tutmak hastalığın iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
TÜBERKÜLOZDAN KORUNMA YOLLARI
Verem, eski yıllarda daha sık görülen bir hastalıktı ve insanlar verem hastalığının adını duyduğunda bile korkuyordu. Ancak tıp biliminin ilerlemesiyle günümüzde verem hastalığı eskiye oranla daha hızlı ve kolay tedavi edilebilir bir hastalık durumunda.
Verem hastalığına yakalanmamak için verem aşısı yapılmalıdır. Çocuklara 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanmaktadır. Aynı zamanda yetişkin bireylerin de verem aşısı olması önemlidir.
Aşıdan hariç olarak da diğer tüm hastalıklardan korunmada olduğu gibi veremden de korunmak için doğru ve dengeli beslenmek, yaşam kalitesine özen göstermek ve vücudu hijyenik tutmak ve sigara ve alkolden uzak durmak oldukça büyük önem arz eder.
VEREM AŞISI NEDİR, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Verem aşısı (BCG), 1920'li yılların sonunda Albert Calmette ve Camille Guérin adlı iki araştırmacı tarafından bulunmuştur. Verem aşısının bulunmasının ardından verem ölümleri sayısı ciddi oranda azalmıştır. Aşıyı bulan iki araştırmacı, soy adlarını aşıya atfetmiştir ve aşının adı Bacillus Calmette-Guérin (BCG) olarak bilinmektedir.
Verem aşısı, bebeklerin 2. ayında 2 kg ağırlığa sahip ise yapılmaktadır. Eğer bebek 2. ayındaysa ve 2 kg ağırlığında değilse, bebeğin 2 kg ağırlığa ulaşması beklenir.