Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sezonu başladı!
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) her yıl Mart-Kasım ayları arasında görülüyor ve Haziran-Temmuz aylarında en yüksek seviyeye çıkıyor. Peki KKKA'dan korunmak için ne yapmalıyız?
ABONE OLSamsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA)’nın her yıl Mart-Kasım ayları arasında görüldüğünü ve Haziran-Temmuz aylarında en yüksek seviyeye çıktığını belirtti.
Dr. Kasapoğlu, "Kene tutunmasından sonra 10 gün kendimizi halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi bulgular yönünden takip etmeliyiz ve bu şikayetlerden herhangi birisi oluşursa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız" dedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Dr. Kasapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin hayvanlardan insanlara keneler aracılığıyla taşınan bir virüsün oluşturduğu bir hastalık olduğunu dile getirdi. Dr. Kasapoğlu, “Hastalığı yapan virüs kenelerin konakladığı hayvanlara bulaşmasına rağmen hayvanlarda ve kenelerde hastalık belirtisi göstermemektedir. İnsanlarda ise virüs ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ilerleyen vakalarda vücudun değişik yerlerinde kanama gibi bulgularla seyreden Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına sebep olmaktadır” dedi.