Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Avustralyalı bilim adamları kokain ve diğer uyuşturucu çeşitlerinin bağımlılığını tedavi etmede yeni bir çığır açtı. Bilim adamları, beyinde bulunan TLR4 adı verilen bağışıklık reseptörünün kokain bağımlılığını artırdığını keşfetti. Bu reseptörün uyuşturucu ile bir araya gelmesini engellemek için "naloxone" adı verilen ilaç geliştirdiklerini duyuran Avustralyalı bilim adamları, klinik deneylerden sonra ilacın ilk olarak kokain daha sonra ise sigara, alkol ve metamfetamin bağımlılarında kullanılacağını açıkladı.

Kokain kullanımında dünyada 4'üncü sırada yer alan Avustralya'da, Adelaide Üniversitesi'nden Prof. Mark Hutchinson ve Colarado Boulder Üniversitesi'nden Dr. Alexis Northcutt'ın başında bulunduğu ekip, bağımlılarda uyuşturucu yokluğunda oluşan nöropatik ve kronik ağrılar konusunda yaptıkları araştırmalarda sevindirici gelişme yaşadı. Ekip, Toll-like receptor 4 olarak bilinen ve kısaca TLR4 adı verilen bağışıklık reseptörünün, morfinin yapısındaki bağımlılık oluşturan özelliği arttırdığını keşfetti. Şimdilerde ekip, morfin gibi bir diğer uyuşturucu çeşidi olan kokainin de aynı özellikleri taşıyıp taşımadığına bakıyor.

Prof Hutchinson, "Önceki araştırmalarımız, TLR4'ün eroin gibi uyuşturucuların bağımlılık oluşturma derecelerini arttırdığını göstermişti. Ama şimdi ilk defa TLR4'ün kokain bağımlılığında da anahtar rolü oynadığını keşfettik." dedi. Araştırmada ayrıca, bağışıklık sisteminin beyinle sürekli bir iletişim halinde olduğu ve beyni vücuttaki sağlık değişiklikleri konusunda bilgilendirdiği ortaya çıktı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ