Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

"Selahaddin Koridoru" olarak da bilinen Philadelphia Koridoru, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınır boyunca 14 km uzunluğunda ve 100 m genişliğinde bir kara şeridi.

Haberi Görüntüle

Bu koridor, Mısır ve İsrail'in 1948'de İsrail'in kurulmasından bu yana otuz yıl süren çatışmaları sona erdiren1979 Camp David Anlaşmaları sırasında bir tampon bölge olarak kuruldu.

Temel amaç, Mısır ile Gazze Şeridi arasında silah ve malzeme dolaşımını engellemek ve Filistinlilerin Refah sınır kapısından Mısır'a geçişini sıkı bir şekilde kontrol etmekti.

İsrail 2005 yılında Gazze'den tek taraflı olarak çekilme kararı almış, Mısır tarafındaki koridorun kontrolünü komşusuna devretmişti. Filistin'de 2006'da yapılan seçimleri Hamas'ın kazanması ve kısa süre sonra Gazze'de kontrolü sağlamasının ardından Philadelphia Koridoru da Hamas yönetiminin kontrolüne geçmişti.

Hamas'ı 'yok etmek' amacıyla Gazze'yi bombalayan İsrail, sadece liderlerini ortadan kaldırmayı değil, aynı zamanda Hamas'ın askeri altyapısını da yok etmeyi amaçlıyor. Bunlar arasında kilometrelerce uzunluktaki tüneller de var.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ