Özel sandıkların aktif pasif dengesi 1,29’a düştü
Türkiye'de banka ve sigorta şirketlerine bağlı 17 emeklilik sandığı bulunuyor. Emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenler arasındaki yüzde 31'lik emekli aylığı farkı, özel sandıklara tabi çalışanları da etkileyecek. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi dolayısıyla 2023'te çalışanların yüzde 9'unun emekli olduğu özel sandıklarda bu yıl da yoğun bir emeklilik başvurusu bekleniyor. Özel sandıkların aktif / pasif dengesi şimdiden 1,29'a düştü. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi
ABONE OL506 Sayılı Eski Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamında faaliyetini sürdüren 17 özel emekli sandığı bulunuyor. Daha sonra bu sandıklar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamına alındı. Özel sandıkların 10’u bankaların, 6’sı sigorta şirketlerinin, 1’i ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çalışanlarına ait.
SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com
2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) tek çatı altında birleştirilirken, özel sandıkların da SGK’ya devredilmesi planlandı. Devir için tanınan süre muhtelif tarihlerde 2015 yılına kadar uzatıldı. Çeşitli sebeplerle devir işlemi gerçekleştirilemeyince 2015 yılında yapılan değişiklikle devir tarihini belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilerek, devir tarihinin ucu açık bırakıldı.