Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomobil sektörü temsilcileri ÖTV düzenlemesini memnuniyetle karşıladı - Otomobil Haberleri
        .png
        .png

        Otomobillere uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları için taban olarak alınan matrahların indirilmesi, sektör tarafından olumlu karşılandı. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamada, gelişmenin memnuniyet verici olduğu kaydedildi.ODD Yönetim Kurulu BaşkanıAli Bilaloğlu imzalı açıklamada, düzenleme öncesinde en alt vergi dilimi olan motor hacmi 1.6 altında bulunan ve ilk matrah sınırında yer alan çok sınırlı sayıda aracın kaldığı vurgulanırken, bu durumun tüketicilere de otomobile ulaşım noktasında olumsuz yansıdığı belirtildi.

        Yapılan düzenlemenin otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme olduğununaltını çizenODD Yönetim Kurulu BaşkanıBilaloğlu, "Sadece otomotiv sektörü değil, genel olarak tüm sektörlere baktığımızda, vergilerin yanı sıra Tüketici Güven Endeksi ve döviz kurlarındaki belirsizlik sektörler için çok önemli bir gösterge. Türk lirasındaki oynaklığın azalması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve karar alıcıların da güven endeksinin artmasına yönelik kararları ve aksiyonları, ekonomik güvenin yukarı taşınmasını sağlayacaktır. Bu da sadece otomotiv sektörü değil, diğer sektörler için de oldukça olumlu bir gelişme olacaktır" ifadesini kullandı.

        REKLAM

        'HURDA İNDİRİMİNDE DE MATRAH DÜZENLENSİN'

        Ali Bilaloğlu, bir süre önce hayata geçirilen hurda indiriminin beklenen etkiyi vermediğini de kaydederek, "Bunun başlıca nedeni benzer şekilde sadece en düşük ÖTV dilimine giren modellerin çok sınırlı olmasıdır. Bu nedenle tüketicilerin bu fırsattan yararlanma imkanı çok kısıtlı. Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerekiyor. Matrahın artırılması ile hurda indiriminden faydalanan model sayısı artacak ve etkisi yükselecektir" dedi.

        Sektörün ihtiyaçlarını sıralayan ODD Yönetim Kurulu Başkanı, taşıt kredilerine uygulanan vadelerin uzatılması ve ticari araçların kiralanmasına imkan tanıyacak düzenlemeler yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

        OSD: 'TİCARİ ARACI DA KAPSASIN'

        Otomotiv Sanayii Derneği'nden (OSD) yapılan açıklamada da, yapılan hamlenin pozitif bir gelişme olarak karşılandığı belirtildi. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda çok hızlı bir şekilde sektöre can suyu olacak ilk adım atıldı. Binek otomobillere yönelik söz konusu düzenlemenin yanı sıra, hafif ve ağır ticari araçlar için de benzer düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirilip açıklanacağından hiç şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.

        'KONUTTAKİNE BENZER ATILIMLAR HAYATA GEÇMELİ'

        Vergi yaklaşımı ve otomobillere uygulanan vergi sistemindeki değişiklik talebinin hızla olumlu bir şekilde karşılık bulduğunu belirten OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Bu pozitif kararın ardından ticari araç kiralamasının önündeki engellerin kaldırılması, hurda teşviki için uygulamaya alınan sistemin yeniden yapılandırılarak satışları artırıcı etki yaratacak seviyeye getirilmesi önemli görülen önlemler arasında görüyoruz. Başta kamyon olmak üzere, ağır ticari araç satışlarının teşvik edilmesi ise bir zorunluluk olarak gözükmektedir" diye konuştu.

        Yenigün açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı, "Ayrıca, kur ve faiz baskısında dolayı finansmana ulaşmadaki zorlukların da giderilmesi için konut sektöründekine benzer atılımların hayata geçirilmesi en büyük arzumuzdur."

        'STOKLARIN ERİMESİNE KATKI SAĞLAR'

        Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan,düzenlemenin mevcut stoktaki araçların eritilmesine olumlu katkısı olacağını söyledi.Matrah artışının kısa vadeli stokların daha hızlı eritilmesi için bir çözüm olacağını kaydeden Bekdikhan, "Uzun vadeli değişimler için genel ekonomik şartların iyileşmesini, tüketici satın alma güveninin artmasını ve kredi maliyetlerinin iyileşmesini beklemek gerekecektir" dedi.

        REKLAM

        Toplam pazarın tekrar 1 milyon adetlik seviyeye gelebilmesi için öncelikle temel ekonomik göstergelerin iyileşmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan, "Satın alma gücü paritesinin düşüşü, kredi faizlerinin yükselişi ve kredi olanaklarının daralması pazarın gelişiminin önündeki en önemli engeller. Bunun yanı sıra hurda teşviklerinin arttırılması, emisyon bazlı vergi sisteminin ortaya konması gibi ek aksiyonlar bu gelişimi destekleyecek unsurlar olacaktır" ifadesini kullandı.

        "BEKLENTİLERİN ÇOK ÖTESİNDE FAYDA SAĞLAYACAK"

        Renault Mais Genel Müdürü Berk Cağdaş da otomotiv sektörünün, gerçekleştirdiği üretim, ihracat ve gayrisafi milli hasıla geliriyle Türkiye'nin can damarı sektörlerinin başında geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:

        "Son 2 ayda yüzde 50'nin üzerinde daralma görülen otomotiv sektörünü yeniden canlandırmak için satışların en yoğun olduğu son çeyrekte alınan bu kararı tam zamanında müdahaleyle sektörün ihtiyaç duyduğu bir can suyu olarak görüyoruz. Hükümetimize sektörümüze verdikleri bu önemli destek için teşekkürü bir borç biliriz. Türkiye'de pazar artık belirli bir olgunluğa ulaştı. 800 bin ile 1 milyon arasında araç satılıyor. Otomotiv sektörü, talebin, ekonomik gidişatın, ekonomik iklimin en önemli göstergelerinden bir tanesi. Durum böyleyken alınan bu karar kısa, uzun ve orta vadede sektörün oyuncuları ve tüketici için beklentilerin çok ötesinde fayda sağlayacaktır."

        "SEKTÖRE DOĞRUDAN KATKISI OLACAK"

        Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da ÖTV tutarlarının yeniden belirlenmesini olumlu bir yaklaşım olarak gördüklerini belirterek, sektöre doğrudan katkısı olacağını söyledi.

        Kurlara baktıklarında yılbaşından bu yana yüzde 70'lik bir artış yaşandığını ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:

        "Henüz bu artış stoklardan dolayı otomobil fiyatlarına bire bir yansımadı. ÖTV baremlerinde ise ortalama yüzde 48-50 gibi bir güncelleme söz konusu. Bu anlamda, kur artışının gerisinde kalmış olsa da yine de olumlu katkısı olacaktır. Önümüzdeki aylarda eski kur maliyetli stokların eriyip yeni araçların gelmesiyle, fiyat artışları söz konusu olacaktır. Bununla birlikte faizlerin yüksekliği de tüketiciyi hala düşündürüyor. Bunun yanında, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Hurda Teşviki ve engelliler için matrahlarda bir değişim olmadı. Bu değişim olursa bunun yansımaları da olumlu olacaktır. Yeni düzenleme anahtar teslim fiyatlarda yüzde 3,3-6,2 aralığında bir avantaj sağlıyor. Yeni ÖTV düzenlemesinin kalan dönemde otomobil satışlarını pozitif olarak yüzde 5-10 arasında etkileyeceğini düşünüyoruz."

        'FİYATLAR MAKUL SEVİYEYE GELİR'

        Bu eğilimin tersine dönmesi için ek önlemler almanın faydalı olabileceğini aktaran Özkök, "Örneğin vergi oranlarında yapılacak genel bir iyileştirme, tüketici güvenini ve dolayısıyla talebini artırmaya destek olacaktır. Bu şekilde 50’lik ve 60’lık baremlerin düşürülmesiyle tüketicinin çok daha rahat bir şekilde araçlara ulaşabileceğini düşünüyoruz. Bir diğer bir önlem ise faiz oranlarındaki düzenlemeler olabilir" dedi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa