Osmanlı Devleti'nin gerileme dönemi konu anlatımı ve özeti!
Osmanlı Devleti gerileme dönemi; 1699 Karlofça Antlaşması ile 1792 tarihinde imzalanan Yaş Antlaşması arasında geçen 92 yıllık döneme verilen isimdir. Yıkıcı sonuçlar barındıran ve devleti dağılma sürecine doğru götüren Osmanlı Devleti gerileme dönemi savaşları nelerdir? Osmanlı Devleti gerileme dönemi kaçıncı yüzyıla denk gelmektedir? Sancağa gönderilmemeleri nedeniyle, askeri ve siyasi açıdan tecrübe eksiklikleri yaşayan Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahları kimlerdir? Osmanlı Devleti gerileme döneminde ele geçirilen yerler nereleridir? Ayrıntılar yazımızın devamında…
Dünyada meydana gelen askeri gelişmelerin çok uzağında kalan ve bu durumdan kaynaklanan sıkıntıları da savaş meydanlarında yaşamış olan Osmanlı Devleti gerileme döneminde en çok hangi devletle savaştı? Birden fazla devletle mücadele etmek zorunda kalmış olan Osmanlı Devleti gerileme döneminde nereleri ele geçirmiştir?
Öğrencilerin, Sosyal Bilgiler ve Tarih dersleri için yaptıkları araştırmaları da dikkate alarak, Osmanlı Devleti gerileme dönemi özeti başlığı altında, Osmanlı Devleti gerileme dönemi konu anlatımı formatına uygun olarak derlediğimiz içeriğimizi siz değerli okuyucularımız için hazırladık...
İşte, Osmanlı Devleti gerileme dönemine dair tüm detaylar…
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Padişahları
Osmanlı Devleti’nin Gerileme Dönemi’ne Girmesinin Sebepleri
Osmanlı Devleti gerileme dönemi özeti ve bu dönemde yaşanan askeri, siyasal ve toplumsal gelişmelere geçmeden önce; Osmanlı Devleti’nin gerileme dönemine girmesine neden olan etmenleri incelemek yerinde olacaktır.
Şimdi gelin; iç ve dış etkenler olarak iki ayrı başlıkta değerlendirdiğimiz bu sebepleri hep birlikte inceleyelim.
İç Etkenler
Dış Etkenler
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Özeti
3. Ahmed (1603 – 1730)
Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahlarının ilki olan III. Ahmed; Osmanlı Devleti’nin 23. padişahıdır. Necip mahlasıyla şiirler yazan ve musikiyle ilgilenen III. Ahmed, 3 Ekim 1736’da, 62 yaşında hayatını kaybetmiştir.
3. Ahmed döneminin öne çıkan siyasi ve askeri gelişmeleri ise şu şekilde sıralanabilir:
1. Mahmud (1730 – 1754)
Patrona Halil İsyanı sonucunda III. Ahmed’in yerine tahta geçen I. Mahmud, Osmanlı Devleti’nin 24. padişahıdır. Osmanlı Devleti’nin gerileme sürecini bir nebze de olsa yavaşlatmayı başaran bir padişah olarak ön plana çıkan I. Mahmud döneminin icraatları şu şekildedir:
3. Osman (1454 – 1457)
Osmanlı Devleti’nin 25. padişahı olan III. Osman yaklaşık 3 sene tahtta kalmasına rağmen 7 tane vezir-i azam değiştirmesiyle dikkat çekmektedir. III. Osman döneminin öne çıkan olayları ise şu şekildedir:
3. Mustafa (1757 – 1774)
III. Mustafa, Osmanlı Devleti’nin 26. padişahıdır. Babası III. Ahmed’in 1730 yılında tahttan çekilmesinin ardından yaklaşık 27 yıl kafes hayatı geçirmiştir. Amcasının oğlu olan III. Osman’ın vefat etmesi üzerine tahta geçmiştir. III. Mustafa döneminin dikkat çeken gelişmeleri şu şekildedir:
1. Abdülhamid (1774 – 1789)
Osmanlı Devleti’nin 27. padişahı olan I. Abdülhamid döneminde, hem askeri hem de siyasi alanda ıslahat hareketlerine girişilmiştir. İran, Avusturya ve Rusya ile de mücadeleye girişilen bu dönemin siyasi ve askeri gelişmeleri şunlardır:
3. Selim (1789 – 1807)
Osmanlı Devleti’nin 28. padişahıdır. Henüz daha padişah olmadan, köklü değişimlere duyulan ihtiyacın farkında olan III. Selim; hükümdarlığı sırasında, özellikle de askeri alanda bir dizi ıslahata girişmiştir. 18 yıl süren III. Selim döneminin öne çıkan gelişmeleri ise şu şekilde sıralanabilir:
1789 ile 1807 tarihleri arasında Osmanlı Devleti hükümdarı olan III. Selim; gerçekleştirdiği ıslahatlarla Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahları arasında öne çıkmaktadır. Şimdi gelin, III. Selim döneminin ıslahat hareketlerine birlikte göz atalım.
Yeniçeriler arasında, yeni kurulan orduya karşı duyulan rahatsızlığın artması sonucu 1807 yılında Kabakçı Mustafa İsyanı başlamıştır. Gerçekleşen isyanın sonunda Nizam-ı Cedid ordusu dağıtılmış ve III. Selim tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Savaşları
Yukarıdaki listeye bakıldığında görülecektir ki; Osmanlı Devleti gerileme döneminde en çok hangi devletle savaştı? sorusunun cevabı, İran başta olmak üzere Rusya ve Avusturya olacaktır.