Osmanlı Devleti duraklama dönemi özeti: Osmanlı Devleti'nin duraklama dönemi konu anlatımı ve özeti
1579 ile 1699 tarihleri arasında yaşanan tüm askeri ve siyasi gelişmeleri kapsayan dönem, Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi olarak adlandırılmaktadır. Merkezi otoritede, orduda, sosyal ve ekonomik alanda birtakım bozulmaların baş gösterdiği Osmanlı Devleti duraklama döneminde en çok hangi devletle savaştı? Sancağa çıkma uygulamasının son ermesiyle, yaşça küçük ve tecrübesiz olarak tahta geçen Osmanlı Devleti duraklama dönemi padişahları kimlerdir? Doğuda ve batıda en geniş sınırlarına ulaşmış olan Osmanlı Devleti duraklama döneminde nereleri ele geçirmiştir?
Konuyla ilgili araştırmalar yapan öğrencilerin de faydalanması adına Osmanlı Devleti duraklama dönemi konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız, Osmanlı Devleti duraklama dönemi özeti başlığımızı yazımızın devamında bulabilirsiniz...
Doğuda Safeviler ve batıda Avusturya başta olmak üzere birçok devletle büyük mücadelelere sahne olan Osmanlı Devleti duraklama dönemi savaşları hangileridir? Osmanlı Devleti duraklama dönemi kaçıncı yüzyıl dilimine denk gelmektedir? İşte, tüm detaylar…
Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi Padişahları
Osmanlı Devleti duraklama dönemi padişahlarının her birini ayrı ayrı değerlendirdiğimiz kısma geçmeden önce yaşanan duraklama döneminin nedenlerini incelemek isabetli olacaktır. Şimdi gelin hep birlikte, Osmanlı Devleti duraklama döneminin iç ve dış nedenlerini inceleyelim.
İç Nedenler
Dış Nedenler
Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi Özeti
3. Murad (1574 – 1595)
Osmanlı Devleti’nin 12. padişahı olan III. Murad dönemi; aynı zamanda devlette yozlaşma ve bozulmanın da başladığı dönem olarak dikkat çekmektedir. Babası II. Selim’in vefat etmesi üzerine görevli olduğu Manisa Sancakbeyliği’nden, İstanbul’a gelmiş ve 1574 yılında tahta çıkmıştır.
III. Murad döneminin öne çıkan siyasi gelişmeleri şu şekildedir:
3. Mehmed (1595 - 1603)
Osmanlı Devleti’nin 13. padişahıdır. Sancağa çıkan son hükümdar olan III. Mehmed, aynı zamanda da Kanuni Sultan Süleyman döneminden sonra orduların başında sefere çıkan ilk padişahtır.
Hükümdarlığı boyunca, Anadolu’da devam eden Celali isyanları ile de uğraşmak zorunda kalan III. Mehmed döneminin önemli gelişmeleri şunlardır:
1. Ahmed (1603 – 1617)
Osmanlı Devleti’nde sancağa çıkmadan tahta çıkan ilk padişahtır. Saltanatı boyunca hiç sefere çıkmayan I. Ahmed, döneminde kardeş katli uygulamasını kaldırmış; onun yerine, en yaşlı ve en bilgili olanın tahta geçişini sağlayacak olan Ekber ve Erşed sistemini getirmiştir.
Bir süredir Anadolu’da devam eden Celali isyanlarının da bastırıldığı I.Ahmed döneminin öne çıkan siyasi ve askeri gelişmeleri şu şekildedir:
1. Mustafa (1617 – 1618 ve 1622 – 1623)
2. Osman – Genç Osman (1618 – 1622)
Osmanlı Devleti’nin 16. padişahı olan II. Osman; 4 sene tahtta kalmış ve saltanatı, çıkan bir isyanda tahttan indirilip şehit edilmesiyle son bulmuştur.
En genç yaşta vefat eden Osmanlı padişahı olarak tarihteki yerini alan II. Osman döneminin dikkat çeken gelişmeleri şunlardır:
4. Murad (1623 – 1640)
17. Osmanlı padişahı olan IV. Murad; Bağdat, Revan ve Tebriz Fatihi olarak anılmaktadır. Saltanatının ilk yılları annesi Kösem Sultan’ın etkisi altında geçen IV. Murad, 1632 yılından itibaren gücü eline almıştır. Oldukça sert ve disiplinli olduğu bilenen IV. Murad; tütün, alkol ve kahveyi de yasaklamıştır. Osmanlı hükümdarı tüm bu özellikleriyle Osmanlı Devleti duraklama dönemi padişahları arasında dikkat çekmektedir.
4. Murad döneminin öne çıkan gelişmeleri şu şekildedir:
Sultan İbrahim (1640 – 1648)
Çok sıkı bir kafes hayatı geçiren Sultan İbrahim; abisi IV. Murad’ın ölümü üzerine 1640 yılında tahta geçmiştir. Bu dönemde yaşananlar ise şu şekildedir:
4. Mehmed (1648 -1687)
4. Mehmed ya da bir diğer adıyla Avcı Mehmet; babasının tahttan indirilmesi üzerine henüz 6 yaşındayken Osmanlı padişahı olmuştur. 39 yıl süren saltanatıyla, Kanuni’den sonra en uzun süre tahtta kalan ikinci padişahtır.
Batıda en geniş sınırlara ulaşılan IV. Mehmed döneminin öne çıkan gelişmeleri ise şu şekildedir:
2. Süleyman (1687 – 1691)
40 sene boyunca veliaht olarak sarayda beklemiş ve 1687 yılında tahta çıkmıştır. Osmanlı Devleti’nin 20. padişahı olan II. Süleyman döneminin askeri ve siyasi gelişmeleri şunlardır:
2. Ahmed (1691 – 1695)
2. Mustafa (1695 – 1703)
Osmanlı Devleti duraklama dönemi padişahlarının sonuncusu olan II. Mustafa; 1695 yılında tahta geçmiştir.