Osmanlı Devleti'nin dağılma dönemi konu anlatımı ve özeti
1792 Yaş Antlaşması ile saltanatın kaldırıldığı 1922 yılları arasını kapsayan dönem, Osmanlı Devleti dağılma dönemi olarak adlandırılmaktadır. Sahip olduğu ve hüküm sürdüğü toprakları hızla kaybeden Osmanlı Devleti dağılma döneminde en çok hangi devletle savaştı? Osmanlı Devleti dağılma döneminde nereleri ele geçirmiştir? Devletin karşı karşıya kaldığı kötü gidişi durdurmak ve tersine çevirmek için bir dizi ıslahat gerçekleştiren Osmanlı Devleti dağılma dönemi padişahları kimlerdir? Devletin dağılma dönemi hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt vermeye çalıştığımız içeriğimizi siz kıymetli okuyucularımız için hazırladık.
Konuyla ilgili araştırmalar yapan öğrencilerin de kolaylıkla faydalanabilmeleri adına Osmanlı Devleti dağılma dönemi konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız Osmanlı Devleti dağılma dönemi özeti başlığını yazımızın devamında bulabilirsiniz...
Rusya başta olmak üzere; birden fazla cephede birçok devletle karşı karşıya gelinen Osmanlı Devleti dağılma dönemi savaşları hangileridir? Osmanlı Devleti dağılma dönemi kaçıncı yüzyıla denk gelmektedir? İşte, tüm detaylar…
Osmanlı Devleti Dağılma Dönemi Padişahları
1792 ile 1922 yılları arasında görev yapan Osmanlı Devleti dağılma dönemi padişahları sırasıyla şu şekildedir:
Osmanlı Devleti Dağılma Dönemi Özeti
4. Mustafa (1807 – 1808)
Osmanlı Devleti’nin 29. Padişahı olan IV. Mustafa dönemi; büyük iç karışıklıklara sahne olmuştur. IV. Mustafa döneminin öne çıkan gelişmeleri şu şekildedir:
2. Mahmud (1808 – 1839)
31 yıl boyunca tahtta kalan II. Mahmud; hükümdarlığı boyunca devletin en bunalımlı dönemlerini yaşamıştır. Devletin Balkanlardaki çözülmesini başlatan Sırp ve Yunan isyanları bu dönemde gerçekleşmiştir. Büyük sorunlarla baş etmek zorunda kalan II. Mahmud; aynı zamanda da devletin modernleşmesi adına önemli ıslahatlar gerçekleştirmiştir. Bu açıdan II. Mahmud, Osmanlı Devleti dağılma dönemi padişahları arasında büyük bir öneme sahiptir.
Dönemin öne çıkan siyasi ve askeri gelişmeleri ise şu şekildedir:
Sultan Abdülmecid (1839 – 1861)
1839 tarihinde tahta çıkan Abdülmecid; Osmanlı tarihinde önemli bir yeri olan Tanzimat ve Islahat fermanlarını ilan etmesi sebebiyle Osmanlı Devleti dağılma dönemi padişahları arasında dikkat çekmektedir. Abdülmecid döneminin öne çıkan gelişmeleri ise şunlardır:
Sultan Abdülaziz (1861 – 1876)
Osmanlı Devleti’nin 32. padişahı olan Abdülaziz; 31 yaşında tahta çıkmıştır. Osmanlı tarihinde ilk kez Avrupa’ya gezi düzenlemiş olan padişah; donanmaların modernize edilmesi konusuna özellikle eğilmiştir.
Sultan Abdülaziz döneminin önemli gelişmeleri şunlardır:
2. Abdülhamid (1876 – 1908)
2. Abdülhamid dönemi; Balkanlarda büyüyen isyanlar ve Rusya ile yaşanan 93 Harbi gibi önemli olayların meydana geldiği bir dönem olmuştur. Bunların yanında birçok ıslahata da imza atmış olan II. Abdülhamid; Osmanlı Devleti dağılma dönemi padişahları arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Dönemin önemli gelişmeleri şunlardır:
5. Mehmed Reşad (1909 – 1918)
Mehmed Vahideddin (1918 – 1922)
Osmanlı Devleti Dağılma Dönemi Savaşları
1792 ile 1922 yılları arasında yaşanan ve devleti çöküşe götüren, Osmanlı Devleti dağılma dönemi savaşları kronolojik sırasına göre şu şekildedir: