Ofis rutininizde küçük değişimlerle büyük farklar yaratın: Yoğun iş günlerinde nasıl beslenilmeli?
Yoğun iş temposunda sağlıklı beslenmek, hem enerji seviyenizi yüksek tutar hem de verimliliğinizi artırır. Ofiste geçirdiğiniz saatleri daha keyifli ve verimli hale getirmek için, doğru besinleri seçerek güne güçlü bir başlangıç yapabilirsiniz. İşte, ofis ortamında kolayca uygulayabileceğiniz kahvaltı ve beslenme önerileri!
- 1
İş günlerine enerjik ve odaklanmış bir şekilde başlamak, doğru beslenme alışkanlıklarıyla mümkün. Ofis ortamında pratik ama besleyici kahvaltı seçenekleriyle, yoğun iş temposunun getirdiği yorgunluğu önleyebilir ve gün boyunca yüksek performans sergileyebilirsiniz. İşte detaylar!
- 2
İŞ YERİNDE SAĞLIKLI BESLENMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?
İş yerinde sağlıklı beslenmek önemlidir çünkü yedikleriniz performansınızı doğrudan etkiler. Araştırmalar, sağlıklı beslenmenin çalışanların daha iyi konsantrasyon, odaklanma, yaratıcılık ve hafızaya sahip olmalarına yardımcı olduğunu göstermektedir.
- 3
STRES VE KAYGIYI DA AZALTIYOR
Sağlıklı beslenme ayrıca ruh halini ve enerji seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olurken aynı zamanda stres ve kaygıyı da azaltabilir.
-
- 4
İŞ YERİNDE DAHA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN STRATEJİLER
İşte iş yerinde sağlıklı beslenme için uygulamak isteyebileceğiniz bazı stratejiler:
1. SAĞLIKLI BİR KAHVALTI YAPIN
Sabah işe başlamadan önce kahvaltı etmek için zaman ayırmak önemlidir. Sabahları acele etme eğiliminde olan biriyseniz, çıkarken kahvaltınızı yanınıza almayı kolaylaştırmak için bir gün önceden yiyecek hazırlamayı düşünün.
- 5
2. İŞYERİ İÇİN EN İYİ YİYECEKLER HAKKINDA KENDİNİZİ EĞİTİN
Farklı gıdaların besin değerleri ve enerji seviyeleriniz üzerindeki etkileri hakkında kendinizi eğitin. Örneğin, elma, muz, esmer pirinç ve yumurta gibi gıdalar sürekli bir enerji kaynağı sağlayabilir. Sizi düşük enerjili bırakacak yüksek şekerli, yüksek yağlı atıştırmalıklardan ve yemeklerden kaçınmak en iyisidir.
- 6
3. BİR RUTİN OLUŞTURUN
Önceden plan yapın ve sağlıklı beslenme rutini geliştirin, böylece sağlıklı yemekler ve seçimlerle hazırlıklı olursunuz. Gün ortasında otomattan sağlıksız bir şeyler alma olasılığınızı azaltmak için kuruyemiş, tohum ve sebze gibi sağlıklı atıştırmalıklar satın alın. Ayrıca, acıkmadan önce sağlıklı yiyecek kararları verme alışkanlığı edinin.
-
- 7
4. DÜZENLİ ÖĞÜNLER TÜKETİN
Düzenli öğünler yemek ve kendinizi özellikle meşgul hissettiğinizde öğün atlama eğiliminden kaçınmak önemlidir. Düzenli bir program dahilinde yemek yiyerek, yüksek enerji seviyelerini korumanız, işinize konsantre olmanız daha kolay olabilir ve bir sonraki öğününüzde aşırı yemek yeme olasılığınızı azaltacaktır.
- 8
5. SU İÇMEYİ AKSATMAYIN
Maksimum üretkenlik ve bilişsel yetenekler için, doğru şekilde sıvı aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Bu, su içmek ve sizi susuz bırakabilecek ve uykunuzu etkileyebilecek şekerli içeceklerden ve çok fazla kafeinli içeceklerden kaçınmak anlamına gelir.
- 9
İŞ YERİNE GİDERKEN YANINIZA ALABİLECEĞİNİZ PRATİK KAHVALTILAR
1. KAHVALTILIK DÜRÜM
4 adet büyük tortilla ekmeği
4 adet yumurta
200 gram sucuk veya sosis (isteğe bağlı)
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1/2 su bardağı haşlanmış mısır (isteğe bağlı)
Tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
-
- 10
YAPILIŞI:
Biberleri ve domatesi küçük küpler halinde doğrayın. Sucuk veya sosisi dilimleyin. Tavada tereyağını veya zeytinyağını ısıtın. Biberleri ekleyip yumuşayana kadar soteleyin. Ardından domatesi ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin.
Eğer kullanıyorsanız, sucuk veya sosisi ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin. Yumurtaları tavaya kırın ve tuz, karabiber ekleyerek karıştırın. Yumurtalar pişene kadar karıştırarak pişirin.
Tortilla ekmeğini düz bir yüzeye serin. Yumurtalı karışımı eşit olarak dört tortilla ekmeğine paylaştırın. Her birinin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve isteğe bağlı
Tortilla ekmeğinin alt kısmını yukarı doğru katlayın, ardından yanlarını içe doğru kıvırarak burritoları sıkıca sarın.
- 11
2. YEŞİL SMOOTHIE
1 su bardağı ıspanak
Yarım avokado
1 adet muz
Yarım salatalık
1 su bardağı badem sütü (veya tercih ettiğiniz başka bir bitkisel süt)
1 yemek kaşığı chia tohumu (isteğe bağlı)
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı bal veya agave şurubu (isteğe bağlı)
Buz küpleri (isteğe bağlı)
- 12
YAPILIŞI:
Ispanağı iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın. Avokadoyu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın ve iç kısmını bir kaşık yardımıyla alın.
-
- 13
Muzu soyun ve dilimleyin ardından salatalığı yıkayıp dilimleyin. Tüm malzemeleri blendera ekleyin.
Blenderı çalıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Eğer daha soğuk bir smoothie isterseniz buz küpleri ekleyip tekrar karıştırabilirsiniz.
- 14
3. MEYVELİ YULAF KASESİ
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı süt (isteğe bağlı olarak badem sütü, soya sütü, ya da su da kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu
1 adet muz (dilimlenmiş)
Yarım su bardağı çilek (dilimlenmiş)
Yarım su bardağı yaban mersini
1 yemek kaşığı chia tohumu
1 yemek kaşığı fındık veya ceviz (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi (isteğe bağlı)
Tarçın (isteğe bağlı)
- 15
YAPILIŞI:
Yulaf ezmesini bir kaseye alın. Üzerine sütü ekleyin ve karıştırın. Yulafı birkaç dakika bekleterek sütü çekmesini sağlayın. Eğer sıcak bir yulaf kasesi tercih ediyorsanız, yulafı ve sütü bir tencerede orta ateşte ısıtın ve sütü çekene kadar karıştırın.
-
- 16
Yulaf yumuşadıktan sonra, bal veya akçaağaç şurubunu ekleyin ve karıştırın. Dilimlenmiş muz, çilek ve yaban mersinini yulafın üzerine yerleştirin. Chia tohumu, fındık veya ceviz ve hindistancevizi rendesini de üzerine serpiştirin.
Kaynak: Indeed Career Guide, Tasty, Woliba